DYRERE: Jane Brekkhus Sæthre, leder i Norsk Jernbaneforbund, og Grethe Thorsen, forbundssekretær i Norsk Lokomotivmannsforbund frykter at billettprisene kommer til å stige som følge av konkurranseutsettingen.
Jernbaneforbundene forbereder seg på konkurranseutsetting
Frykter dyrere billetter når det blir anbud på tog
Når Sørlandsbanen blir konkurranseutsatt kan kontrakten føre til dyrere reiser, frykter tillitsvalgte. Jernbanedirektoratet avviser at prisene skal få løpe løpsk.
oystein.braathen@lomedia.no
anders@lomedia.no
De ansatte i jernbanen frykter for at de nye togselskapene kan sette opp prisene på billettene.
Regjeringen legger opp til såkalte nettokontrakter som gir selskapene frihet til å bestemme billettprisene.
– I konkurransegrunnlaget legges det opp til nettoavtale. Det tyder på at myndighetene ikke styrer prisene, sier Jane Brekkhus Sæthre, leder i Norsk Jernbaneforbund (NJF).
Ved en nettokontrakt får selskapet en fast sum, men beholder billettinntektene selv. Da blir det i togselskapets interesse å skaffe flere kunder og utvikle tilbudet.
USIKKERT: Konkurransegrunnlaget legger opp til at myndighetene ikke vil bestemme prisene, sier forbundsleder Jane Brekkhus Sæthre.
Ole Palmstrøm
Benyttes en bruttokontrakt, tar selskapet på seg kjøring mot et bestemt vederlag. Billettinntektene går til oppdragsgiver, for jernbanens del staten, som også får ansvaret for markedsføring og å skaffe flere kunder.
• Fremskrittspartiet vil selge NSB AS
Usikkert
Sæthre frykter vi kan få britiske tilstander i Norge:
– I Storbritannia ser vi at prisene brukes til å få ned antall ståplasser på de travleste pendlerstrekningene. Fulle avganger blir dyrere enn å ta enn tomme tog. At prisen styrer er alltid et alternativ. Nå er ikke dette et stort problem på Sørlandsbanen, som legges ut for konkurranse først, men det kan bli hvis intercity-triangelet [rundt Oslo, red] legges ut på anbud senere, mener Sæthre.
Billettprisene opptar både NJF og Lokomotivmannsforbundet.
– Nå vet vi ikke mye om dette, fordi avtalen mellom myndighetene og operatørene kommer senere, sier Brekkhus Sæthre.
• Jernbanereformen koster skattebetalerne over 500 millioner kroner
Bestemmer selv
Forbundssekretær Grethe Thorsen i Norsk Lokomotivmannsforbund deler NJFs bekymring:
– Vi er bekymra for at prisene blir løsrevet fra politisk styring. Det kan virke som at togselskapene kan få mer innflytelse over prisfastsettelsen, sier hun.
PERIODEBILLETTER: Blir det fortsatt mulig å legge inn styring i statsbudsjetteT, spør forbundssekretær Grethe Thorsen. Pendlere har fått redusert sine kostnader.
Ole Palmstrøm
I anbudsutkastet heter det: «Togselskapet selv vil være ansvarlig for utførelse av prisfastsettelse. Reiseplan og Billett AS er kun ansvarlig for formidling av billetter og reiseinformasjon, innkreving av vederlag og formidling av dette til Togoperatøren.»
– NSB har det samme systemet i dag, men i de to siste statsbudsjettene har det for eksempel blitt fastslått månedspris. Blir dette fortsatt mulig? spør Thorsen.
Hun er redd strekninger med lav trafikk kan få økt billettpris.
• Pensjonsbombe kan knekke NSB-verkstad
– Skal ikke bli som i Storbritannia
Direktør for persontrafikkavtaler Dagfinn Berge i Jernbanedirektoratet sier papirene som har vært på en forenklet høring er et utkast til deler av konkurransegrunnlaget og at han nå skal se på hvordan innspillene som er kommet kan innarbeides.
– Vi er opptatt av priser. Det er uaktuelt å lage en løsning som gjør at prisene løper løpsk. Vi har som målsetning at kundene skal ha det minst like bra som nå, og vi må derfor ha en ryddig og god prisstruktur, sier han.
Berge sier systemet skal bli mye som i dag, der togselskapet har frihet til prisjusteringer innenfor de føringer som gis av kjøperen når det gjelder på prisvekst og gjennomsnittspris blant annet.
– Jeg kan ikke si at det 100 prosent sikkert ikke blir noen endringer, men vi skal ha et tilsvarende regime som i dag, som alle må rette seg etter. Det skal ikke bli et fullt frislipp slik vi har sett andre steder. Det blir noen føringer, og noe frihet til å tilpasse seg det lokale markedet. Men det blir innen et prisregime som gjør at hverdagen ikke plutselig blir dårligere for mange, sier han, og legger til at prisstrukturen er noe selskapene i større grad får styre selv og at det nok er ulikt hvordan selskapene gjør det.
– Men vi skal sette begrensninger på frihetsgraden, sier han.
Solvik-Olsen beroliget
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen ga i desember garantier for at billettprisene ikke vil øke som følge av at nye selskaper tar over togtrafikken.
– Vi skal fortsatt kjøpe ulønnsom trafikk. Det bidrar til å holde billettprisene nede. Staten bruker over tre milliarder kroner i året på å holde prisene nede og støtte ulønnsomme ruter. Vi må ha et prisnivå som er attraktivt for kundene, sa Solvik-Olsen på et pressemøte i Oslo i desember.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden