Her er den nye tjenestemannsloven
Tjenestemannsloven skal hete «statsansatteloven» framover.
FORNØYD: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener regjeringen har lagt en forenklet og forbedret lov på bordet
Erlend Angelo
anders@lomedia.no
Onsdag la kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner fram forslaget til lov som skal erstatte tjenestemannsloven.
– Staten skal være en moderne og attraktiv arbeidsgiver. Da er det viktig at lover og regler som gjelder for ansatte i staten er tilpasset tiden vi lever i, sier Sanner i en pressemelding.
Han sier de har lagt fram en forenklet og forbedret lov, som ifølge Sanner følger opp anbefalingene fra Tjenestemannslovsutvalget, som var enstemmig i sine anbefalinger. Her var LO Stat representert.
Midlertidigheten i staten skal ned, i følge Sanner:
– Det har vært for høy andel midlertidig ansatte i staten, særlig i universitets- og høyskolesektoren. Derfor strammer vi nå inn adgangen til midlertidige ansettelser i staten, sier Sanner.
Se forslaget i sin helhet: Lov om statens ansatte
NTL om forslaget: – Tar fra statsansatte grunnleggende rettigheter
Her er noen av elementene i forslaget:
• Lovfester kvalifikasjonsprinsippet. Har vært ulovfesta, men slått fast i forvaltningspraksis og vist til i dommer.
• Foreslår å videreføre personalreglement for virksomheter, og at det ikke er nødvendig å stadfeste det hos KMD.
• Ansettelser: Vil videreføre to-trinnsbehandling, der nærmeste leder innstiller (ikke innstillingsråd som i dag) og viderefører ansettelsesrådet som det som ansetter og at det fortsatt skal være et kollegialt organ. I tråd med utvalget.
• Flytteplikt: Vil ha samme regler som i kommunal og privat sektor når det gjelder hva arbeidsgiver kan pålegge av flytting. De ansatte skal ha rett til å flytte med stillingen, men departementet vil fjerne fritak fra flytting. De som ikke er forpliktet å følge med, skal ha fortrinnsrett til ny stilling i staten.
• Midlertidige ansettelser: Viderefører bestemmelse om utdanningsstillinger, men ikke midlertidige ansettelser der arbeidet enda ikke er fast organisert. Beholder grense på seks måneder for midlertidige ansettelser generelt. Innfører drøfting én gang i året mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte, om bruken av midlertidige stillinger. Midlertidige skal få fast stilling etter tre år.
• Prøvetid: Vil at det som hovedregel skal være prøvetid, fortsatt på seks måneder. Arbeidstaker skal fortsatt kunne sies opp, og forlenger oppsigelsesfristen med én uke til 1 måned. Departementet følger også utvalgets forslag om at arbeidstakeren har rett til å stå i stillingen mens en klage på oppsigelsen behandles, men ikke dersom saken skal behandles i retten.
• Oppsigelse: Skal harmonisere med arbeidsmiljøloven. Departementet deler utvalgets oppfatning om hva som ikke er saklig grunn for oppsigelse. Foreslår, som utvalget, at adgangen til oppsigelse utvides til også å gjelde når den ansatte gjentatte ganger har krenket sine tjenesteplikter.
• Fortrinnsrett: Departementet vil videreføre ordninga med ekstern fortrinnsrett. De vil fjerne Tilsettingsrådet for overtallige arbeidstakere i staten. NTL og LO ønsker å beholdet dette rådet.
• Ordensstraff: Departementet viderefører en ordning med ordensstraff.
• Avskjed: Departementet vil videreføre de materielle vilkår for avskjed.
Les mer:
• Ti ting du må vite om tjenestemannsloven
• Ny midlertidig-lov for offentlig ansatte
• Nå skal tjenestemannsloven evalueres
• Slik gikk det i da Bondevik ville modernisere tjenestemannsloven
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.