KOMMER PÅ KARTELLKONFERANSEN: Kommunalminister Monica Mæland (H) , LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, Ap-leder Jonas Gahr Støre, AUF-leder Ina Rangønes Libak, Agenda-leder Trygve Svensson, direktør i Technorocks Silvija Seres, direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg og hotellmilliardær Petter Stordalen.
Ole Palmstrøm/Christian Vassdal /Arbeiderpartiet/Leif Martin Kirknes/Wikimedia Commons
Hotelleier Stordalen, teknolog Seres og statsråd Mæland er med når Kartellkonferansen 2018 skal diskutere framtida for staten
LO Stat har henter inn utradisjonelle navn for å diskutere framtida for staten på sin årlige konferanse på Gol.
anders@lomedia.no
LO Stats tradisjonsrike Kartellkonferanse holdes på Gol 20.-22. november. Programmet ble offentliggjort fredag, og i år går en god del av konferansen med til å ta opp de store linjene rundt utviklinga av statsforvaltninga.
– Vi gleder oss veldig til årets Kartellkonferanse. Nå er det jo helst andre som skal vurdere det, men jeg syns vi har satt sammen et program som ivaretar ideen om at denne tradisjonsrike konferansen skal være et viktig politisk verksted, sier LO Stat-leder Egil André Aas.
GLEDER SEG: LO Stat-leder Egil André Aas inviterer igjen til Kartellkonferansen på Gol.
Ole Palmstrøm
Utvikling av staten
Først ut er kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H). Hun starter med å oppsummere de fem årene som har gått, før hun går over til det som skal skje framover.
Videre skal Agenda, med den nye lederen Trygve Svensson i spissen, skal belyse hva staten skal være og hva vi trenger den til i framtida.
Her skal folk som hotelleier Petter Stordalen, Ap-nestleder Hadia Tajik, bedriftseier Jan Christian Vestre og teknolog Silvija Seres komme med sine innspill. Egil André Aas håper nye perspektiver kan styrke tenkingen rundt staten i egne rekker.
– I denne debatten legger vi også vekt på å få inn nye stemmer. Diskusjonen kan ikke bare skje «internt». Og vi må lytte til innspill fra mange hold. Også dem som i utgangspunktet mener andre ting enn oss. Det føler jeg at vi legger opp til med dette programmet.
En annen post på programmet blir med ungdomspolitikerne, som skal se på hvordan de mener statens rolle blir i framtida. Her er det lederne for AUF, Sosialistisk Ungdom og Senterungdommen som deltar.
– Det handler mye om staten på årets program. Det er fordi vi syns den overordnede og prinsipielle debatten om utviklingen de siste fem årene nesten har vært fraværende. Staten som styringsinstrument er fundamentet for vårt samfunn – for velferdsstaten. Fagbevegelsen har kjempet fram den norske, nordiske samfunnsmodellen. Når vi nå opplever at staten angripes står mye på spill. Derfor må vi forsterke forsvaret av den. Og derfor må vi også legge til rette for debatt, sier Aas.
Programmet kommer også innom situasjonen for tariffavtalene i staten, som har endret seg stort i inneværende regjeringsperiode ettersom staten nå har to hovedtariffavtaler. Fafo har studert lønnsutviklingen, og kommer med en fersk vurdering av hvordan to ulike lønnssystem har påvirket forhandlingene og resultatene.
Varierte debatter
Alt skal likevel ikke handle om staten. Direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet leder utvalget som har sett på kjønnsforskjeller i skolen, og kommer til Gol for å snakke om dette. Forbundsleder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund deltar også i debatten.
Det blir også rom for politikk. Aps partisekretær Kjersti Stenseng kommer til Gol for å svare på om Arbeiderpartiet har en plan før valget neste år, etter et utfordrende år.
Dag to avsluttes som vanlig med fagligpolitisk debatt med partileder Jonas Gahr Støre (Ap) og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Denne debatten skjer et par uker etter KrFs landsmøte, som kan få store konsekvenser for hvordan det politiske landskapet ser ut når de tillitsvalgte samles på Gol.
– Jeg gleder meg selvfølgelig litt ekstra til den faglig-politiske debatten på dag to av konferansen. Mens vi forbereder oss, skjer det dramatiske ting i norsk politikk, der regjeringsspørsmålet er satt på dagsordenen. Akkurat nå har vi ikke noe svar på hva resultatet blir, men når vi samles på Gol vet vi mer. Og får vurderinger fra noen av de som sitter tettest på dramaet som utspiller seg. Akkurat slik vil vi ha det når vi har Kartellkonferanse, sier LO Stat-lederen med et smil.
Konferansen avsluttes 22. november med foredrag fra Wegard Harsvik og Ingvar Skjerve, som har skrevet boken Homo Solidaricus, som avliver myten om at mennesket er grunnleggende egoistisk.
• Mange særaldersgrenser kan fjernes, mener høyresiden og arbeidsgiverforeningen KS
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm