Hotelleier Stordalen, teknolog Seres og statsråd Mæland er med når Kartellkonferansen 2018 skal diskutere framtida for staten
LO Stat har henter inn utradisjonelle navn for å diskutere framtida for staten på sin årlige konferanse på Gol.
KOMMER PÅ KARTELLKONFERANSEN: Kommunalminister Monica Mæland (H) , LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, Ap-leder Jonas Gahr Støre, AUF-leder Ina Rangønes Libak, Agenda-leder Trygve Svensson, direktør i Technorocks Silvija Seres, direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg og hotellmilliardær Petter Stordalen.
Ole Palmstrøm/Christian Vassdal /Arbeiderpartiet/Leif Martin Kirknes/Wikimedia Commons
anders@lomedia.no
LO Stats tradisjonsrike Kartellkonferanse holdes på Gol 20.-22. november. Programmet ble offentliggjort fredag, og i år går en god del av konferansen med til å ta opp de store linjene rundt utviklinga av statsforvaltninga.
– Vi gleder oss veldig til årets Kartellkonferanse. Nå er det jo helst andre som skal vurdere det, men jeg syns vi har satt sammen et program som ivaretar ideen om at denne tradisjonsrike konferansen skal være et viktig politisk verksted, sier LO Stat-leder Egil André Aas.
GLEDER SEG: LO Stat-leder Egil André Aas inviterer igjen til Kartellkonferansen på Gol.
Ole Palmstrøm
Utvikling av staten
Først ut er kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H). Hun starter med å oppsummere de fem årene som har gått, før hun går over til det som skal skje framover.
Videre skal Agenda, med den nye lederen Trygve Svensson i spissen, skal belyse hva staten skal være og hva vi trenger den til i framtida.
Her skal folk som hotelleier Petter Stordalen, Ap-nestleder Hadia Tajik, bedriftseier Jan Christian Vestre og teknolog Silvija Seres komme med sine innspill. Egil André Aas håper nye perspektiver kan styrke tenkingen rundt staten i egne rekker.
– I denne debatten legger vi også vekt på å få inn nye stemmer. Diskusjonen kan ikke bare skje «internt». Og vi må lytte til innspill fra mange hold. Også dem som i utgangspunktet mener andre ting enn oss. Det føler jeg at vi legger opp til med dette programmet.
En annen post på programmet blir med ungdomspolitikerne, som skal se på hvordan de mener statens rolle blir i framtida. Her er det lederne for AUF, Sosialistisk Ungdom og Senterungdommen som deltar.
– Det handler mye om staten på årets program. Det er fordi vi syns den overordnede og prinsipielle debatten om utviklingen de siste fem årene nesten har vært fraværende. Staten som styringsinstrument er fundamentet for vårt samfunn – for velferdsstaten. Fagbevegelsen har kjempet fram den norske, nordiske samfunnsmodellen. Når vi nå opplever at staten angripes står mye på spill. Derfor må vi forsterke forsvaret av den. Og derfor må vi også legge til rette for debatt, sier Aas.
Programmet kommer også innom situasjonen for tariffavtalene i staten, som har endret seg stort i inneværende regjeringsperiode ettersom staten nå har to hovedtariffavtaler. Fafo har studert lønnsutviklingen, og kommer med en fersk vurdering av hvordan to ulike lønnssystem har påvirket forhandlingene og resultatene.
Varierte debatter
Alt skal likevel ikke handle om staten. Direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet leder utvalget som har sett på kjønnsforskjeller i skolen, og kommer til Gol for å snakke om dette. Forbundsleder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund deltar også i debatten.
Det blir også rom for politikk. Aps partisekretær Kjersti Stenseng kommer til Gol for å svare på om Arbeiderpartiet har en plan før valget neste år, etter et utfordrende år.
Dag to avsluttes som vanlig med fagligpolitisk debatt med partileder Jonas Gahr Støre (Ap) og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Denne debatten skjer et par uker etter KrFs landsmøte, som kan få store konsekvenser for hvordan det politiske landskapet ser ut når de tillitsvalgte samles på Gol.
– Jeg gleder meg selvfølgelig litt ekstra til den faglig-politiske debatten på dag to av konferansen. Mens vi forbereder oss, skjer det dramatiske ting i norsk politikk, der regjeringsspørsmålet er satt på dagsordenen. Akkurat nå har vi ikke noe svar på hva resultatet blir, men når vi samles på Gol vet vi mer. Og får vurderinger fra noen av de som sitter tettest på dramaet som utspiller seg. Akkurat slik vil vi ha det når vi har Kartellkonferanse, sier LO Stat-lederen med et smil.
Konferansen avsluttes 22. november med foredrag fra Wegard Harsvik og Ingvar Skjerve, som har skrevet boken Homo Solidaricus, som avliver myten om at mennesket er grunnleggende egoistisk.
• Mange særaldersgrenser kan fjernes, mener høyresiden og arbeidsgiverforeningen KS
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.