NY BOK: Professorene og de tidligere Høyre-politikerne Victor Norman og Christine Meyer deler en sterk bekymring for velferdsstatens framtid.
Ole Palmstrøm
ABE-kutt, konkurranseutsetting og privatisering
Høyre-profiler: – Velferdsstaten er virkelig i fare
Norge har fått en offentlig sektor som velgerne ikke kjenner seg igjen i, mener Christine Meyer og Victor Norman. De to profilerte høyrepolitikere retter sterk kritikk mot dagens politiske kurs.
alf@lomedia.no
– Vi har fått en statlig sektor som må ha fokus på å prøve å tjene penger, og da mister man fokus på årsaken til at man er der – nemlig samfunnsoppdraget man er gitt, sier Victor Norman fra podiet på LO Stats Kartellkonferanse på Gol.
De to professorene - som er ektefeller, og tilknyttet Norges Handelshøyskole i Bergen - ga nylig ut boka «Ikke for å konkurrere» der de har utdypet sine tanker om behovet for en skarp kursendring for å berge velferdsstaten slik vi kjenner den.
Professorene er redd for at velferdsstaten er i ferd med å forvitre og høster på Kartellkonferansen applaus for sitt kraftige oppgjør med ostehøvelkutt, markedstenkning og iver etter konkurranseutsetting i offentlig sektor.
p
På spørsmål om hvor raskt regjering og Storting må handle for å berge velferdsstaten, kommer svaret kontant fra den tidligere Høyre-statsråden.
– De må handle raskt, for velferdsstaten er virkelig i fare. For den store eldrebølgen kommer nå. Jeg er del av 46-kullet, og min generasjon og de som kommer etter stiller krav til omsorgs- og sykehjemstilbud. Vi vil ha kvalitet, vi vil ha et glass vin til maten, vi vil ha servering når det passer oss, og vi vil ha bygg som gir trivsel. Hvis ikke offentlig sektor innfrir og tilbyr dette, så vil velferdsstaten ha utspilt sin rolle, sier Norman.
Velferdsstat for fall?
Norman slår fast at dagens generasjon eldre har råd til å betale for privat omsorg, dersom det offentlige tilbudet ikke holder mål - og påpeker at offentlig sektor vil forvitre i høyt tempo, hvis regjering og Storting ikke tar dette på alvor.
Christine Meyer nikker, og slår fast at helsesektoren er et godt eksempel på et felt hvor staten har et oppdrag.
– Vi mener at det oppdraget er ikke å skulle konkurrere i et marked, men å levere innbyggerne gode tjenester.
p
– De fleste vil være enige i at Nav og politi er ikke et marked. De ønsker ikke private vektere i stedet for politifolk, poengterer Meyer og Norman - som til FriFagbevegelse bemerker at både Forsvarsbygg og Forsvarsmateriell er eksempler på dårlige løsninger.
Det som skjer innen tog og bane er de to professorene heller ikke begeistret for, der NSB er en saga blott, Vy sliter med å vinne anbud, og nye private aktører kommer inn i det nedslitte banenettet.
– Det er til å riste på hodet av. Tog og bane har lenge hatt behov for en stor opprustning av infrastrukturen. Men i stedet for å ta grep for å utbedre dette, så åpner man for konkurranseutsetting av togdriften. Det var ikke det man trengte, så der er man inne på feil spor, mener Meyer og Norman.
De to peker på at bakgrunnen for dagens situasjon skyldes utviklingen fra sytti- og åtti-tallet.
– Da fremstod statlig sektor som litt uhåndterlig. Man prøvde å skape endringer med det man kalte new public managment – som hadde sine gode sider, og sine dårlige sider, sier de to.
– Tydelig signal fra velgerne
Meyer og Norman slår fast at problemet er at Norge har fått en offentlig sektor som velgerne tildels ikke kjenner seg igjen i.
– Det er et kjempeproblem i seg selv. For det andre er de statlige instansene blitt underfinansierte, noe som forsterkes av ostehøvelkuttene de nå utsettes for. Dermed har vi fått en statlig sektor som må ha fokus på å prøve å tjene penger, og da mister man fokus på årsaken til at man er der – nemlig samfunnsoppdraget man er gitt. Man kan mene hva man vil om bompenger, men valgresultatet er et tydelig bevis fra velgerne om at noe har gått galt i forhold til forventningene hos folket i forhold til politikken som føres - blant annet i denne saken.
p
De to slår fast at politikerne må ta ansvar og at de ikke kan fortsette den linjen ABE-reformen medfører.
– Man kutter i finansieringen av det som er velferdsstatens tjenester og ansvar, med ostehøvelkutt. Det kan man ikke fortsette med. Det er en feig strategi. Staten og dets ansvar for tjenester til befolkningen er ikke en ost, og skal man kutte, må man kutte i tjenester. Da må politikerne si konkret hva de prioriterer og hva som skal kuttes, og ta ansvar for det, sier Norman.
– Videre må basisfinansieringen være romslig nok til at de statlige instansene får gjort jobben på en god måte, og det bør være politisk enighet om fundamentet, slik at driftsmodellene ikke blir torpedert av stadige endringer og tilleggsoppgaver uten finansiering underveis, tilføyer Meyer og Norman.
– 2021-valget blir viktig
LO Stat-leder Egil André Aas sier til Fri Fagbevegelse at den faglige tilnærmingen til politiske veivalg og styring av offentlig sektor er bevisst valgt.
– Vi utfordret statsråd Monica Mæland på fjorårets konferanse. Nå ønsket vi en faglig tilnærming til status, politikken til den sittende regjeringen, og innspill til hvilke kursendringer og grep som bør tas. Derfor er det mange fagfolk og strateger på programmet til årets konferanse, sier Aas.
– Det er interessant å lytte til hva Meyer og Norman sier, spesielt med tanke på deres politiske ståsted. De sier at ABE-kuttene ikke kan fortsette og at new public managment-modellen er trukket for langt, med tanke på konkurranseutsetting og privatisering av offentlig sektor.
p
– Jeg er enig. Et teoretisk marked for leie av bygg kjøp av tjenester samt et stort byråkrati innen Forsvarsbygg er et godt eksempel på at markedstenkning blir helt ufornuftig. Dette er svært kostbart, og modellen burde skrotes, sier Aas.
Han forteller at det for endel år siden var gjester på besøk fra det russiske forsvaret ved Forsvarets base på Bardufoss.
– Utenfor flere store bygninger stod det oppstilt kjøretøy og panservogner. Russerne så på materiellet, og ba deretter om å få se hva som stod inni hallene. «Der er det ingenting», var svaret fra det lokale vertskapet. Det trodde russerne ikke på, og de insisterte på å få se inne i bygningene. De fikk se at lagerbygningene var tomme. Materiellet stod ute, slik vertene hadde forklart. De spurte hvorfor i all verden kjøretøy og panser ikke ble lagret innendørs? De fikk forklart at Forsvaret ikke hadde råd til å betale husleie på egne baser til Forsvarsbygg. Russerne kikket på hverandre, ristet på hodet - og sa; «Det skjer dumme ting hos oss også, men så dumme er vi ikke», sier Aas og smiler.
– Vi bør i større grad over på en tillitsbasert modell, slår Aas fast - og signaliserer at LO Stat i tiden frem mot valget i 2021 vil sette fokus på behovet for å erstatte ABE-reformen og konkurranseutsetting med nye verdivalg for å sikre velferdsstatens fremtid.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB