JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Teknisk beregningsutvalg bommet på anslaget for prisveksten

Kjøpekrafta kommer til å synke i år. Prisene øker mer enn ventet

Prisprognosene før lønnsoppgjøret var for lave. Dette fører til reallønnsnedgang.
Leder for Teknisk Beregningsutvalg, Ådne Cappelen, la fram prognosene for prisveksten i 2016 sammen med TBUs første rapport. TBU-anslagene har vist seg å være for lave.

Leder for Teknisk Beregningsutvalg, Ådne Cappelen, la fram prognosene for prisveksten i 2016 sammen med TBUs første rapport. TBU-anslagene har vist seg å være for lave.

Ole Palmstrøm

torgny@lomedia.no

Nordmenn har vært vant til at lønna øker hvert eneste år. 2016 blir et unntak. I år kommer reallønna til å gå ned. Mye av årsaken til det, er at alle gjettet feil om årets prisvekst.

Før lønnsoppgjøret satt arbeidsgivere og arbeidstakere sammen i Teknisk beregningsutvalg (TBU), der de ble enige om at prisene ville øke med 2,5 prosent i år. Lønnsveksten ble 2,4 prosent, og alle trodde dermed at 2016 ble et år med nullvekst i lønningene.

Nå viser det seg at anslaget for prisveksten var feil. Det vil gi nedgang i realønnene i år.

Følg LO-Aktuelt på Facebook

Veksten høyere enn prognosen

Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjøret (TBU) mente at prisene i år ville øke med 2,5 prosent. De nye tallene for konsumprisindeksen viser en vekst på 3,6 prosent det siste året. Sjeføkonomen i LO, Stein Reegård, innrømmer at prisveksten i år kommer til å bli høyere i år enn prognosen.

Prisstigningen fra august til september var på 0,3 prosent.

Lars Johnny havnet i pensjonsfella. Nå får han ikke AFP

Nedagående trend

– Prisstigningen viser en nedadgående trend, sier Stein Reegård. Han viser til at prisstigningene i juli var på 4,4 prosent, i august var den på 4,0 og nå altså nede på 3,6 prosent.

– Men selv om den er fallende, kommer veksten i konsumprisindeksen til å bli høyere i 2016 enn det vi i Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene mente i våres, sier Reegård.

Høyre vil kutte ferieuke for ansatte over 60 år

Økte strømpriser

Det er de økte prisene på elektrisitet som gir den relativt høye prisveksten, mens matvareprisene har falt fra august til september.

Da frontfaget ble enige 3. april la de til grunn at årslønnsveksten i 2016 kom til å bli 2,4 prosent. Hvis dette slår til innebærer det at reallønna i år kommer til å synke for første gang på mange år.

Men Reegård understreker at det ikke er noen grunn til å engste seg.

Sjekk lønna i over 100 bransjer

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse