NY OFFENTLIG TJENESTEPENSJON: Statssekretær Christl Kvam er glad for at arbeidstakerorganisasjonene vil til forhandlingsbordet, etter mange år med dragkamp.
Eirik Dahl Viggen
Åtte år etter pensjonsreformen
Klare for å forhandle ferdig en ny offentlig tjenestepensjon
Staten og arbeidstakerorganisasjonene er enige om at det haster å få på plass ny offentlig tjenestepensjon. De er bare ikke enige om at alle fakta er på bordet.
may.berg@lomedia.no /
eirik.dahl.viggen@lomedia.no
Åtte år etter pensjonsreformen, ser det ut til at partene i offentlig sektor er klare til å plukke opp tråden og forhandle ferdig en ny offentlig tjenestepensjon.
Onsdag tok de en oppvarmingsrunde i forbindelse med presentasjonen av boka «Pensjonsløftet» av historiker og forsker Harald Espeli. Han har skrevet en murstein av ei bok som forteller historien om utviklingen av statlige pensjoner gjennom 200 år, og fastslår at i et historisk perspektiv er åtte år med stillingskrig ikke mye.
• (03.03.16:) Pensjonssamtaler i vranglås
Det meste på plass
I forbindelse med boklanseringen, hadde Statens Pensjonskasse trommet sammen et topptungt panel med representanter fra arbeidstakerorganisasjonene, staten, Spekter og Kommunenes Sentralforbund for å snakke om ny offentlig tjenestepensjon.
Det ser ut til at partene er enige om at forpostfektningene nå er over. De har en pensjonsutredning fra 2015 som alle er enige om gir et godt grunnlag for forhandlingene.
Nå kan også de såkalte samordningsreglene snart være på plass; reglene for hvordan offentlig tjenestepensjon skal samordnes med ny folketrygd for de som er født etter 1954 er for tida ute på høring, med frist i desember.
I forbindelse med høringen uttalte statsråd Anniken Hauglie 21. september:
– Det er et godt tidspunkt å sende ut dette forslaget nå. Jeg har varslet partene om at jeg i løpet av høsten vil ta initiativ til en avsluttende prosess hvor målet er å komme frem til en løsning om ny offentlig tjenestepensjon.
Dette er elementene som regjeringen vil ha på plass:
• Det må bli mer lønnsomt for offentlig ansatte å fortsette i arbeid etter 62 år.
• Ordningen må være forutsigbar for yngre ansatte i offentlig sektor.
• Mobilitetshindrene mellom offentlig og privat sektor må bygges ned.
• Ordninga må være i tråd med pensjonsreformens prinsipper, og være økonomisk bærekraftig.
«Pusher på»
– Heldigvis ser det ut til at regjeringen kommer oss i møte på dette. Nå er det bare å «pushe på», sa Unio-leder Ragnhild Lied, som erklærte at hun var klar til å begynne forhandlingene på dagen.
– Jeg tror at besluningstakere og tillitsvalgte har trengt tida som har gått siden 2009 til kompetanseoppbygging. Nå har vi kompetansen. Vi er beredt, sa YS-leder Pål Arnesen.
Christl Kvam, statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, snakket på vegne av regjeringen. Kvam uttrykte tilfredshet med at arbeidstakerne har det travelt med å komme i gang.
– Det er bra at man ser at vi har det travelt, for det har vi, sa Kvam, som påpekte at innsparingene i pensjonsreformen ble tatt i 2009 i form av levealdersjusteringen, mens mulighetene til å kompensere for innsparingene, det vil si muligheten til å jobbe lenger, ikke kom på plass.
Flere i panlet ga uttrykk for at det begynner å haste, og at pensjonsalderen nærmer seg for mange arbeidstakere uten at de vet eksakt hva de kommer til å få i pensjon.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Alle fakta på bordet?
Kvam utfordret arbeidstakerorganisjonene, og antydet at LO snakker med to tunger:
– Hvis vi har det veldig travelt, hvor mye mer skal vi utrede? På den ene siden er dere klar til å starte i ettermiddag, på den andre siden har vi fått signaler fra LO om at vi må utrede mer. Jeg mener at veldig mye er ferdig utredet og på plass, og resten kan vi ta under forhandlingene, sa Kvam.
Westhrin fikk støtte fra de andre arbeidstakerorganisasjonene i at det er viktig å se samordningsreglene i sammenheng med en framtidig pensjonsordning, og i at det gjenstår å få noen fakta på bordet.
– La oss få på plass disse utredningene før vi går i forhandlinger. Det tar ikke mer enn noen uker. Jeg håper vi kan være i havn før påske, sa Arnesen.
LO Stat er klar
– Vi er klar til å starte opp. Vi venter bare på å bli invitert til forhandlngsbordet, sier LO Stats leder Egil Andre Aas i en kommentar til frifagbevegelse.no.
LO Stat-lederen påpeker at det er en del saksområder hvor man bare har skrapt i overflaten, særaldersgrensene er en av dem.
– Men vi har sagt at vi ikke må utrede alt ferdig før vi starter forhandlingene. Vi er klare til å sette oss ned og begynne å jobbe, sier Aas, som mener at det er ingenting i veien for at forhandlingene kan starte før jul.
– Det er ingen grunn til å vente.
• (29.03.17:) Hauglie vil få fart på forhandlingene om offentlig tjenestepensjon
• (23.02.17:) Arbeidstakerne vil ha svar om offentlig tjenestepensjon
Fakta
Levealdersjustering:
• Offentlig ansatte har vært sikret en pensjon tilsvarende 66 prosent av sluttlønna (ytelsesbasert pensjon). Levealdersjusteringen som kom med pensjonsreformen slår dårlig ut for yngre ansatte i offentlig sektor, som vil måtte jobbe lenger for å oppnå 66 prosent, eventuelt gå av med mindre enn 66 prosent i pensjon.
• Størrelsen på pensjonen i innskuddsbaserte ordninger avhenger av aksjemarkedet og risikoprofilen i spareordningen.
• Levealdersjustering innebærer at alderspensjonen fra Folketrygden justeres etter forventet levealder for hvert årskull. Ifølge beregninger fra Nav har en person født i 1953 en forventet levealder på 86 år og 7 måneder, og må stå til 68 år for å få like høy pensjon som vedkommende ville fått fra 67 år uten levealdersjustering. En person født i 1990 ventes å leve i 90 år og 1 måned, og må jobbe til han eller hun runder 71 år og 6 måneder for å nå samme nivå.
Samordningsreglene:
• Reglene for hvordan offentlig tjenestepensjon skal samordnes med ny folketrygd for de som er født etter 1954. Utbetalt alderspensjon fra de offentlige tjenestepensjonsordningene avhenger av hvor mye alderspensjon som folketrygden betaler ut. Samordningsreglene avgjør hvordan tjenestepensjonen påvirkes av utbetalingen fra folketrygden.
• Regjeringen har sendt ut forslag til samordningsregler på høring, med frist i desember.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim