JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO ber forsvarssjefen bremse planene om å konkurranseutsette vedlikeholdet: – Forsvarsevnen må være det bærende elementet

LO-sekretær Are Tomasgard advarer mot å privatisere vedlikeholdet i Forsvaret stykkevis og dels, og mener at en grundig utredning må til.
LO-sekretær Are Tomasgard advarer mot en stykkevis og delt outsourcing av vedlikeholdet i Forsvaret.

LO-sekretær Are Tomasgard advarer mot en stykkevis og delt outsourcing av vedlikeholdet i Forsvaret.

Arash Nejad/nyebilder.no

may.berg@lomedia.no

Denne uka skal forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen ta stilling til om Forsvaret skal konkurranseutsette deler av vedlikeholdet av eget materiell som de i dag utfører selv.

Det skal spares over 300 millioner kroner på vedlikehold, og forslaget fra Forsvarsstaben er å kutte 150-170 stillinger i Luftforsvaret og å legge ned Hærens verksteder i Bardufoss og Elverum. Dette skal spare rundt 50 stillinger.

Forsvarssjefen vil kutte 317 millioner kroner på vedlikehold i Forsvaret

Vil utrede

LO-sekretær Are Tomasgard advarer mot en forhastet beslutning, og mener at spørsmålet om outsourcing av vedlikeholdet må utredes grundig først.

– For ett år siden tok vi kontakt med departementet for å få til en samarbeidsprosess for fremtidens vedlikehold i hele Forsvaret. Vi mener det er nødvendig med en utredning som ser på helheten i forhold til vedlikehold i Forsvaret. Det er først og fremst forsvarsevnen som må være det bærende elementet i den sammenheng. En ting er å skru på forsvarskjøretøy og vedlikeholde utstyr i fredstid, men det må også fungere i krigstid. Har vi da vedlikeholdsfolkene der når vi trenger dem? Nesten spørsmål er: er de sikkerhetsklarert?

Les også: Hva skjer med sikkerheten når Forsvarets vedlikehold utføres av private selskaper? NTL-tillitsvalgte liker ikke utviklingen

Ikke stykkevis og delt

Tomasgard mener det vil være feil å gå for en stykkevis og delt outsourcing av vedlikeholdet, basert på mangelfulle kunnskaper om konsekvensene.

– Å forholde seg til mange leverandører vil gjøre det mer krevende i gitte situasjoner, og vil være den verste løsningen, slik vi ser det. Vi har hatt et møte med departementet om dette, hvor vi har lagt fram vårt syn og bedt om at situasjonen fryses til en grundig utredning er på plass. Da snakker vi ikke om FLO-utredningen; den er bare en liten del av det hele.

Han påpeker at det er viktig for Forsvaret å ha tilgjengelig personell som kan flyttes innenfor linjene når situasjonen tilsier det.

– Da er den tryggeste og beste løsningen at vi har store deler av vedlikeholdet i egen regi, og unngår fragmentert struktur og ledelse, sier Tomasgard.

Han oppfordrer Forsvarssjefen til å bremse ned og ta de ansatte med i gode prosesser.

LO skal etter planen ha et møte om vedlikeholdet med politisk ledelse i Forsvarsdepartementet etter jul.

Ansatte advarer mot privatisering av vedlikehold i Forsvaret

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse