JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret i Spekter: Ber lederne holde seg i skinnet

Onsdag starter lønnsforhandlingene for ansatte i blant annet Vy, NRK, Vinmonopolet og Avinor.
Digitale forhandlinger: Forhandlingene mellom LO Stat og Spekter vil foregå digitalt. – Digitale møter under forhandlingene er svært krevende, men vi har likevel tro på at vi kommer i mål på en god måte med de sentrale forhandlingene, sier Lise Olsen.

Digitale forhandlinger: Forhandlingene mellom LO Stat og Spekter vil foregå digitalt. – Digitale møter under forhandlingene er svært krevende, men vi har likevel tro på at vi kommer i mål på en god måte med de sentrale forhandlingene, sier Lise Olsen.

Kristian Brustad, LO Stat

morten@lomedia.no

Forhandlingene mellom LO Stat og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter starter i dag. Oppgjøret gjelder for ansatte i blant annet Vy, NRK, Vinmonopolet og Avinor – i tillegg til blant annet helseforetakene, teatrene og en rekke andre små og mellomstore bedrifter.

Forhandlingsleder i LO Stat, Lise Olsen, understreker at også lederne i virksomheten må forholde seg til det som blir avtalt.

Vi forutsetter også at den samlede lønnsveksten vi avtaler skal være normgivende for ledere og andre grupper av ansatte, poengterer Olsen.

Lav- og likelønn

LO Stat krever, i likhet med det som ble krevd i forhandlingene mellom LO og NHO tidligere i år, at kjøpekraften skal opprettholdes.

– Pandemien legger en demper over landet, men for LO Stat er opprettholdelse av kjøpekraft helt sentralt. Det samme er lavlønnstillegg. For LO Stat er likelønn også et sentralt krav, sier forhandlingsleder Lise Olsen, nestleder i LO Stat.

Hun understreker at LO Stat forutsetter at lønnsveksten som blir avtalt mellom partene også skal være normgivende for ledere og andre grupper av ansatte.

Lærlinger og pensjon.

Selv om årets oppgjør i utgangspunktet kun skal handle om lønn, vil LO Stat også fremme forslag om flere lærlingplasser og pensjonsordning for kultursektoren.

Etter mange år med positiv utvikling på antall lærlingplasser, har pandemien ført til en kraftig reduksjon. LO Stat vil derfor be Spekters virksomheter ta et ansvar for å tilby flere lærlingplasser.

Lise Olsen konstaterer at pensjonsordning for kultursektoren også i år er en floke i lønnsoppgjøret i Spekter-området.

– Vi har levd med en midlertidig ordning lenge nok. Nå må vi sluttføre jobben med å få på plass kjønnsnøytrale og livslange pensjonsytelser for kultursektoren, sier Olsen.

Vil finne gode løsninger

Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter, sier hun ser fram til konstruktive forhandlinger.

– Jeg regner med at dette blir oversiktlige forhandlinger i tråd med den realistiske normen LO og NHO har kommunisert. Spekters ambisjoner er å finne gode løsninger i tråd med denne normen, sier Bratten.

Først sentralt – så lokalt

Forhandlingene i Spekter-området har flere deler. Forhandlingene som starter i dag er sentrale forhandlinger. Den såkalte A-delen legger rammen for forhandlingene ute i bedriftene, som kalles for B-delen. I B-delen regulerer lønns- og arbeidsvilkår i den enkelte virksomhet.

Kommer ikke partene til enighet går lønnsoppgjøret til mekling. I helseforetakene gjennomføres en egen landsomfattende forhandlingsrunde

Totalt omfattes om lag 52 000 arbeidstakere av dette oppgjøret.

Warning
Annonse
Annonse