JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SKEPTISK: Lars Gunnesdal i Manifest Analyse tror ikke TTIP- og TiSA-avtalen nødvendigvis gagner norske handelsinteresser.

SKEPTISK: Lars Gunnesdal i Manifest Analyse tror ikke TTIP- og TiSA-avtalen nødvendigvis gagner norske handelsinteresser.

Jan-Erik Østlie

Ny pamflett fra Manifest Forlag

Manifest: TTIP og TiSA truer demokratiet

For å gi fagorganiserte et verktøy i debatten om de to handelsavtalene TTIP og TiSA har Manifest Forlag nå utgitt en egen pamflett om saken.18.01.2016
15:21
18.01.2016 15:21

jan.erik@lomedia.no

Økonom Lars Gunnesdal har skrevet pamfletten TTIP og TiSA på 1-2-3. Den avsluttes sånn: «Regjeringen synes å ønske seg et konkurransesamfunn, der «mer handel» og «færre handelshindringer» er mål i seg selv. Derfor er det viktig at motstanderne fortsetter å mobilisere til kamp mot avtalene. Hvis ikke risikerer vi at den demokratiske styringen over alt fra miljøhensyn og arbeiderrettigheter til utdanning og helse ofres på frihandelens alter.»

• Les også: Dette må du vite om TTIP og TISA

Handelshindringer harmoniseres

Gunnesdal forteller til NNN-arbeideren at pamfletten er blitt til fordi dette er et viktig tema med stor interesse i mange av fagbevegelsens forbund. Det er store avtaler som kan få langsiktige konsekvenser. Ingen av de to avtalene er ferdigforhandlet, og det er knyttet mye hemmelighold til forhandlingene.

− Hva er det verste disse avtalene realistisk sett kan inneholde når de foreligger?

− Når det gjelder TTIP-forhandlingene mellom EU og USA, er det verdt å merke seg at EU har et mye bedre regelverk på mange områder enn det USA har, et regelverk EU neppe vil gi fra seg sånn uten videre. Samtidig er det lite trolig at sluttresultatet vil bringe USA opp på et europeisk nivå. Det vil nok bli liggende et sted midt imellom. Det ideologiske bakteppe er at handelshindringer skal harmoniseres, men alle blir neppe fjernet over natta. På sikt er dette skummelt, da vi vet at avtalen legger opp til at næringslivet skal ha en sterk innflytelse også på utformingen av framtidig regelverk, sier Gunnesdal.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Fisk og landbruk

Gunnesdal har vanskelig for å finne noe positivt i disse forhandlingene, men understreker at i den grad dette vil skape mer vekst og mer handel mellom landene, er det bra. Rapportene som hevder at TTIP vil føre til vekst, er derimot av tvilsom karakter.

− Vi veit ikke helt hva konsekvensene blir, men mye tyder på at den magre økonomiske veksten vil koste mer enn den smaker. Et annet spørsmål er om disse avtalene får normal demokratisk behandling, om de for eksempel blir sendt på høringer til relevante organisasjoner. Det ser ikke sånn ut.

− Hva kan avtalene betyr for norsk matindustri, landbruk og fiske?

− Hvis EU og USA handler mer med hverandre, vil markedet for norsk fisk bli mindre. Men norske fiskeksportører ser jo ut til raskt å finne alternative markeder når de tradisjonelle svikter. Når det gjelder jordbruk, må vi kanskje gi noe. Men sjøl om Bonde- og småbrukarlagets påstand om at hele det europeiske jordbruket vil bli rasert er gjengitt i pamfletten, er nok dette en overdrivelse. Økt konkurranse fra amerikanske jordbruksprodukter må vi likevel forvente.

− USA har mye lavere standarder når det gjelder matsikkerhet enn Europa – tror du vi kan få amerikanske tilstander?

− Nei, men at det på enkelte områder vil skje en tilnærming til amerikanske standarder ligger jo i sakens natur. Det er ingen vits å forhandle om alt blir som før. Derfor vil nok en viss samkjøring finne sted.

SKEPTISK: Lars Gunnesdal i Manifest Analyse tror ikke TTIP- og TiSA-avtalen nødvendigvis gagner norske handelsinteresser.

SKEPTISK: Lars Gunnesdal i Manifest Analyse tror ikke TTIP- og TiSA-avtalen nødvendigvis gagner norske handelsinteresser.

Jan-Erik Østlie

Interessen er økende

Pamfletten ble lansert på Kulturhuset i Oslo 11. januar for et fullt hus. Interessen for temaet ser ut til å være voksende. Spørsmålet mange stiller seg er hva fagbevegelsen kan gjøre på nåværende tidspunkt.

− Det er viktig at mange LO-forbund og deres tillitsvalgte skolerer seg. Å lage uttalelser med krav til hva som ikke kan godtas i TTIP og TiSA, sånn LO sentralt har gjort, er nyttig. En høynet bevissthet om dette kan også formidles gjennom demonstrasjoner på gater og torg. Langsiktig lobbyvirksomhet opp mot politikere og politiske partiet kan også gjøres, sier Gunnesdal.

− Veit vi noe om hva som kan bli konsekvensene for opparbeidede arbeidstakerrettigheter?

− Det er ikke utenkelig at gode og trygge arbeidsforhold kan bli sett på som handelshindringer. Og fordyrende arbeidsmiljølovgivning er neppe ønskelig.

Få nyhetsbrevet vårt her:

Regjering og Arbeiderpartiet defensive

Flere har pekt på det store hemmeligholdet rundt forhandlingene som en trussel mot en demokratisk prosess og med fare for at det overføres stor makt fra politikere og folkevalgte til næringslivet og multinasjonale storkonserner.

− Hos oss er det en sterk tradisjon for å trekke inn flere parter i diskusjonene rundt disse spørsmålene, i EU og USA er det ikke sånn. Her har næringslivet langt sterkere innflytelse på politikken. Næringslivet forsøker i disse forhandlingene å etablere regler der de sjøl kan gå til søksmål mot stater om de ikke får det som de vil. Mulighetsrommet for politikk kan da bli redusert dramatisk, forteller Gunnesdal.

− Er den norske regjeringen for defensiv?

− Ja, regjeringen er i en halleluja-modus og vil vente med å gi kommentarer til resultatet foreligger.

− Senterpartiets Liv Signe Navarsete mente på Kulturhuset at Arbeiderpartiet også er for defensive – er du enig?

− Jeg syns Arbeiderpartiet i denne saken har en litt underlig tiltro til regjeringen.

− Fins det i det hele tatt land som er offensive og kritiske?

− Venstreopposisjonen i EU-parlamentet lager en del støy. Syriza, det største partiet i den greske regjeringen har gått til valg på at de ikke vil underskrive en TTIP-avtale, sier Gunnesdal som syns det er vanskelig å spekulere i om den norske regjeringen veit mer enn det norske folket om hva som foregår i TTIP-forhandlingene.

• Les også: Dette vil ikke regjeringen ha debatt om

Demokratiet kan bli skadelidende

− For til syvende og sist er vel disse avtaleforhandlingene et politisk spørsmål Gunnesdal?

− Ja, og de vil påvirke mye mer enn bare handelen mellom stater. Næringslivet ønsker seg nok så lite politikk inn i dette som mulig. Så her er det interessekamp. Demokrati er noe langt mer enn å bli diktert hva vi skal gjøre gjennom byråkratiske avtaler, sier Lars Gunnesdal.

• Les også: Forbundsledere krever åpne TISA-forhandlinger

TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership)

Skal etter planen ferdigforhandles innen utgangen av 2016 og blir tidenes største handelsavtale. Forhandlingene er strengt hemmelige og foregår mellom EU og USA. Et mål med avtalen er mer handel på tvers av Atlanterhavet.

Hentet fra TTIP og TiSA på 1-2-3

TiSA (Trade in Services Agreement)

Startet i hemmelighet i 2012 og har som mål å øke handelen med tjenester. Norge forhandler med EU, USA og 21 andre land som til sammen står for om lag 70 prosent av verdenshandelen med tjenester. Avtalen skal gjøres mest mulig irreversibel.

Hentet fra TTIP og TiSA på 1-2-3

Jeg syns Arbeiderpartiet i denne saken har en litt underlig tiltro til regjeringen.

Lars Gunnesdal, Manifest Analyse

18.01.2016
15:21
18.01.2016 15:21Mest lest

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

Ole Palmstrøm

Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

Jan Erik Østlie

Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

Espen Sand

Kleskjede tilbyr seks timer i uka: – Jeg har slåss for å øke kontraktene, men kom ofte i en kjip situasjon

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

Nina Hanssen

Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Lufthansa

Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp


Flere saker