JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Millioner i pensjon står på spill for de oppsagte renholderne

Forsvaret har vært gjennom mange omstillinger, men ingen har måttet ta en så stor andel av regningen på sin kappe som renholderne i Forsvarsbygg.
I RETTEN: Jorunn Røberg (t.h.), Eirin Enoksen, Mary Fossen, Synnøve Søraa, Bjørn Wiggo Nerli og Tom Enoksen er blant renholderne som er i Oslo tingrett denne uka.

I RETTEN: Jorunn Røberg (t.h.), Eirin Enoksen, Mary Fossen, Synnøve Søraa, Bjørn Wiggo Nerli og Tom Enoksen er blant renholderne som er i Oslo tingrett denne uka.

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

Høsten 2014 var det ca. 360 renholdere ansatt i Forsvarsbygg som med sjokk og overraskelse fikk beskjed om at jobbene deres skulle settes ut på anbud. Året etter fikk de vite at det var ISS som hadde vunnet anbudet, og som kom til å bli deres nye arbeidsgiver når samtlige var blitt overført gjennom en såkalt virksomhetsoverdragelse.

En gruppe på 47 renholdere ville ikke bli med over til ISS, og ble ble oppsagt da Forsvarsbygg sa at det ikke var mulig å finne en annen jobb til dem. De 11 saksøkerne godtok ikke oppsigelsene, og har med hjelp av NTL og LO saksøkt Forsvarsbygg for usaklig oppsigelse.

Det er ni kvinner over 55 år, og to menn i slutten av 40-årene.

Renholder Inger Synnøve Bratt tapte 1 million i pensjon da jobben hennes ble satt ut på anbud

De to viktigste årsakene til at disse kvinnene kjemper for sitt ansettelsesforhold i Forsvarsbygg, er for det første at en stor del av deres framtidige pensjon står på spill, og for det andre at de risikerer at tidspunktet for når de kan gå av med pensjon utsettes med flere år. Her er noen av tallene som ble lagt fram av LO-advokatene under saksøkernes partsforklaringer i dag.

De vil annullere oppsigelsene av renholderne i Forsvaret

Millioner på spill

Tone Cecilie Andersen (57), tidligere renholdsleder ansatt på Rygge, ville tapt 1,1 millioner på at hun mistet retten til offentlig AFP om hun gikk over til ISS, og hun måtte ha ventet med å gå av med pensjon til hun fylte 64 i stedet for ved 62.

(Den offentlige AFP-ordningen, som kvinnene har rett til som ansatt i staten, er raus og forutsetter ikke mange års opptjening for å kunne gå av ved 62 år. For å gå av med tidligpensjon etter Folketrygden er derimot reglene mye strengere. Kravet er at man minst må ha opptjent rett til pensjon tilsvarende den garanterte minstepensjonen for å kunne ta ut alderspensjon fra 62 år.)

Mary Johanne Fossen (61), renholder ansatt på Værnes, har fått beregnet sitt tap til offentlig AFP til ca. 900 000 kroner, og pensjonsalderen utsatt til 67 år.

Bente Olsen (59), tidligere renholdsleder på Sessvollmoen, taper 900 000 kroner i pensjon på oppsigelsen, og kan ikke fratre før hun fyller 64 år.

Synnøve Søraa (57), ansatt i Bodø, taper 707 000 kroner i pensjon og får utsatt pensjoneringstidspunktet med fem år, fra 62 til 67 år.

Eirin Enoksen (58), ansatt på Ramsund orlogsstasjon, har fått beregnet sitt pensjonstap til 1,3 millioner kroner.

Jorunn Røberg (60), også hun fra Ramsund, kan tape 470 000 kroner i pensjon og måtte jobbe til hun fyller 65 år.

For Inger Løvlien (61), ansatt på Rena, står tap av 910 000 kroner i pensjon på spill. Hun var egentlig gammel nok til å unngå oppsigelse, men manglet noen få måneder i ansiennitet på de 15 årene Forsvarsdepartementet krevde for å bli skjermet.

Renholderne Jorunn og Eirin møter staten i retten etter oppsigelsen fra Forsvarsbygg

Rettssak

Tirsdag var dag 2 av rettssaken, og den gikk med til forklaringene til ti av de elleve renholderne som har saksøkt staten, samt partsforklaringer fra Forsvarsbygg og Forsvarsdepartementet.

I dag, onsdag 16. august, skal en rekke tillitsvalgte fra NTL vitne.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse