JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
USIKKERHET: Monica Hauge Aarsund, hovedtillitsvalgt for cirka 600 renholdere i Toma Facilities Service AS, mener renholderne må få jobb i NTNU.

USIKKERHET: Monica Hauge Aarsund, hovedtillitsvalgt for cirka 600 renholdere i Toma Facilities Service AS, mener renholderne må få jobb i NTNU.

Øyvind Hjelmen

NTNU vil likevel ikke ansette renholderne i Ålesund. Usikre på om de snakker godt nok norsk

NTNU vurderer å stoppe insourcing av renhold på campus i Ålesund etter at de som vasker der i dag krevde å få jobb der videre. NTNU er usikre på om de snakker godt nok norsk.01.06.2018
14:41
06.06.2018 10:25

may.berg@lomedia.no

De tillitsvalgte synes det er oppsiktsvekkende om NTNU bestemmer seg for å utsette insourcingen av renhold på campus i Ålesund.

Renholderne som jobber der i dag, vil bli med over i NTNU, men universitetet er usikre på om de snakker godt nok norsk til å få jobbe for dem.

Nordmenn har høyest sykefravær i Skandinavia

– NTNU har etter hvert blitt en internasjonal virksomhet, med mange forskjellige språk på campus. Det kan være krevende, men eventuelle språkproblemer må håndteres gjennom opplæring. Det kan ikke være noe unntak for Ålesund – og for renholdere, sier Sturla Søpstad, NTLs hovedtillitsvalgt på NTNU i Trondheim til frifagbevegelse.no.

Ledelsen i NTNU vil ikke overta renholderne gjennom en virksomhetsoverdragelse, slik Norsk Arbeidsmandsforbund krever.

– De som vi tilbyr fast ansettelse i Campusservice, vil vi vurdere sjøl på grunnlag av intervju og testing, sier driftssjef ved NTNU Jørn-Wiggo Bergquist.

Insource renhold

Det startet som en gladsak. NTNU i Trondheim besluttet tidligere i år at renholdet på NTNU i Ålesund skulle tilbake i egen regi; insourcing som det også kalles. To renholdskontrakter som utløp i april skulle ikke fornyes, og NTNU skulle i stedet ansette åtte renholdere. Stillingene ble utlyst, og opp mot 60 søkere meldte sin interesse.

I forrige uke fikk NTL kontrabeskjed: NTNU vil utsette insourcingen, og i stedet forberede et nytt anbud for renholdet på campus. Årsaken til at NTNU har ombestemt seg, er at Norsk Arbeidsmandsforbund krever virksomhetsoverdragelse for seks av renholderne som jobber på der i dag. Det vil bety at NTNU må gi disse renholderne, som i dag er ansatt i renholdsselskapet Toma, fast ansettelse.

NTNU i Trondheim vil ha flest mulig egne ansatte

Har utført renholdet «tilfredsstillende»

«Vi er klar over at disse seks har utført renhold på dagens kontrakt på en tilfredsstillende måte. Vår modell krever imidlertid at deltakerne i teamet kommuniserer godt sammen og tar felles avgjørelser hver dag. Det vil si at det er krav til språk, fleksibilitet, teamtankegang og samarbeid i tillegg til renholdsutførelse», skriver Elin Sølberg i seksjon for bygningsdrift ved NTNU i et notat.

Blant de opprinnelig åtte som vasket på høyskolen, er det seks som søkte da NTNU utlyste jobbene. Ingen har typisk norske navn.

«Gode kommunikasjonsevner»

I notatet skriver NTNU at man planlegger å innføre en arbeidsmetode der renholdere og driftsoperatører arbeider i team med felles ansvar for oppgavene og bygningsmassen. De skal ha korte, daglige driftsmøter om dagens oppgaver, og ukentlige forbedringsmøter for større forbedringer diskuteres og evalueres.

«Vi har erfart at det krever gode kommunikasjonsevner på norsk for å få dette til å bli en effektiv samarbeidsform. Det er en forutsetning at man har et felles språk og at gruppen samarbeider», heter det i notatet.

«Vi ønsker ikke å tilsette renholdere i faste stillinger ved NTNU uten at det er foretatt de nødvendige intervjuer/tester som kan klargjøre at de har den nødvendige kompetanse for å jobbe hos oss», skriver Sølberg.

Renholder Rea skal ikke lenger leies inn. Nå er hun endelig fast ansatt på hotellet

– Bør føle ansvar for de ansatte

Monica Hauge Aarsund, hovedtillitsvalgt for cirka 600 renholdere i Toma Facilities Service AS, opplever at det er en trend at offentlige virksomheter tar tilbake tjenester som har vært anbudsutsatt.

– Det er vel og bra, men de bør føle et ansvar i forhold til å ta vare på de ansatte. De er foregangsbedrifter. Vi lever av anbud. Hvis vi ikke får til et samarbeid om virksomhetsoverdragelse, slik at de ansatte følger med oppdraget, må renholderne leve i evig usikkerhet, sier Aarsund.

Aarsund påpeker at NTNU selv sier at de har utført jobben tilfredsstillende. Hun sier også at de har gode skussmål fra arbeidsgiveren Toma.

– Språk ikke et hinder på NTNU

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si om denne argumentasjonen. De sier at jobben har blitt gjort tilfredsstillende, men altså ikke godt nok for å bli fast ansatt, spør lokal NTL-tillitsvalgt Tove Strømman.

– Vi har folk fra ganske mange nasjonaliteter ansatt på NTNU. Språk har fram til nå ikke vært til hinder for at de gjør en tilfredsstillende jobb.

Renholderne på NTNU i Trondheim har jobbet i den type team som ledelsen beskriver de siste par årene. Strømman, som er deres tillitsvalgt, sier at det fungerer greit, til tross for ulike språk og nasjonaliteter.

– Jeg ser ikke noen grunn til at det ikke skal fungere i Ålesund, sier hun.

Dette er lønna i over 300 yrker

Vil ansette sjøl

– Jeg har ingenting galt å si om leverandøren eller de som har gjort jobben, men vi vil ha en sikkerhet for at de vi ansetter har rett kompetanse og rette holdninger. Derfor ansetter vi folk på grunnlag av intervju og tester, sier driftssjef Jørn-Wiggo Bergquist.

Han mener det er en utfordring dersom NTNU skal bli pålagt å ansette mennesker som har vært inne og gjort en leveranse på en eller annen tjeneste.

– I min tid som leder har jeg ikke opplevd at om vi har byttet rammeleverandør, så har vi vært pålagt å ta inn folket som har gjort jobben, sier Bergquist.

Han understreker at tjenestene det er snakk om organiseres på en helt annen måte på NTNU enn det som har vært tilfelle på NTNU i Ålesund.

NTL vil ha et ord med i laget

Denne saken står på sakskartet når det lokale medbestemmelsesorganet møtes på mandag. Tove Strømman sier hun ble overrasket over at ledelsen tar sikte på å behandle saken som en informasjonssak. Hun sier at på hennes initiativ er dette nå blitt en drøftingssak.

– Da får vi komme med våre innspill som vi regner med at arbeidsgiver tar med seg. Hvis vi ikke blir enige, så regner jeg med at saken blir løftet til det sentrale samarbeidsorganet i NTNU, sier Strømman.

Bergquist sier at ledelsen hittil har vurdert det som en orienteringssak.

– Men om saken skal løftes høyere opp i systemet, blir det en sak mellom hovedtillitsvalgt og HR-ansvarlig ved NTNU. Det får vi se på mandag, sier Bergquist.

Ole Palmstrøm

01.06.2018
14:41
06.06.2018 10:25Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig»


Flere saker