Nye punkter på trakassering og AFP
Ny hovedavtale i Spekter på plass
LO Stat og Spekter ble i går enige om ny hovedavtale i Spekterområdet. Et nytt punkt kan være avgjørende for ansatte med AFP-rettigheter.
Forhandlingslederne til LO Stat og Spekter, Eivind Gran (t.v.) og Bjørn Skrattegård, har undertegnet den nye hovedavtalen i dag.
Ole Palmstrøm
may.berg@lomedia.no
Hovedavtalen definerer kjørereglene for partene i arbeidslivet. Her reguleres blant annet hvordan forhandlingene skal foregå og hvordan tillitsvalgtordningen skal være. Den nye Hovedavtalen som nå er undertegnet mellom Spekter og alle hovedsammenslutningene på arbeidstakersiden, skal gjelde fram til 2022.
LO Stats nestleder Eivind Gran er fornøyd med det som partene har fått til i løpet av et par desemberuker.
– Jeg er godt fornøyd med at vi denne gangen ikke bare har prolongert (videreført) avtalen, men at vi faktisk har forhandlet oss fram til noen endringer i Hovedavtalen, sier Gran.
Sikre AFP
Han framhever et nytt punkt som omhandler opprettelse av overenskomst i nyinnmeldte virksomheter.
– Vi har eksempelvis hatt tilfeller der en ny medlemsbedrift i Spekter har kommet inn uten eksterende tariffavtale fordi arbeidsgiver har reservert seg mot den med bakgrunn i arbeidsmiljøloven. Den nye teksten i hovedavtalen betyr at vi i slike tilfeller skal ta stilling til hvilke bestemmelser i Spekters avtaleverk som skal gjelde i overgangsperioden fram til forhandlingene om ny overenskomst er avsluttet. Det kan for eksempel handle om å sikre at ansatte får beholde AFP-ordningen i en slik overgangsperiode, og det er jo forholdsvis viktig, sier Gran, og legger til at dette punktet også omhandler ting som tillitsvalgtrettigheter, medbestemmelsesordninger og OU-ordninger.
– Egentlig står det i teksten at vi kan diskutere alle deler av avtaleverket, i forhold til hva som skal gjelde i overgangsperioden, sier Gran.
• Se protokollen fra forhandlingene
"metoo-punkt"
Gran trekker også fram at partene har fått inn et eget punkt som gjelder tiltak for å fremme likestilling og hindre diskriminering. Fra 1. januar kommer det ny lovgivning på dette området, hvor partene i arbeidslivet får et utvidet ansvar for å sørge for at dette håndteres.
– Vi mener da at det er ute på virksomhettene at partene kan gjøre noe fornuftig i forhold til likestillingstiltak og tiltak mot diskriminering. Det vi gjør, er å rigge oss for å kunne håndtere det ansvaret loven pålegger oss, sier Gran, og viser til at arbeidslivet her får redskap til å håndtere forhold som metoo-kampanjen har brakt opp i lyset.
• Klare for å forhandle ferdig en ny offentlig tjenestepensjon
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.