JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utdanner fengselsbetjenter til arbeidsledighet

Pliktårsbetjent Johnny Hansen har ingen jobb å gå til etter 30. november

Johnny Hansen (39) omskolerte seg for å bli fengselsbetjent, men etter to års utdanning og et pliktår har han ingen jobb å gå til. Det samme gjelder et tredvetalls andre pliktårsbetjenter.
INGEN JOBB: Johnny Hansen (39) omskolerte seg for å bli fengselsbetjent, men etter endt utdanning og et pliktår har han ingen jobb å gå til.

INGEN JOBB: Johnny Hansen (39) omskolerte seg for å bli fengselsbetjent, men etter endt utdanning og et pliktår har han ingen jobb å gå til.

Anders Martinsen

katharina@lomedia.no

Torsdag 30. november var 158 pliktårsbetjenter ferdig med en toåring utdannelse ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS og et pliktår i fengsel. Av disse hadde et tredvetalls personer mottatt varsel om oppsigelse, ifølge tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI). Johnny Hansen i Kristiansand fengsel er en av dem.

– Helt ærlig så synes jeg dette er dårlig personalpolitikk. Jeg klager ikke på Kristiansand fengsel. De har vært ryddige og uttrykt at de ønsker meg, men de har ikke penger til å ansette meg, sier Hansen.

NFF: – Budsjettet er en styrt nedbygging av kriminalomsorgen

Vil fortsette i fengsel

Før 39-åringen omskolerte seg til å bli fengselsbetjent jobbet han 20 år i privat sektor, på trykkeri hvor han var aktiv i fagforeningsarbeid. Han sammenligner året som pliktårsbetjent med en midlertidig ansettelse i et år. I Kristiansand fengsel, overtok Hansen etter en annen pliktårsbetjent. Og når han slutter, begynner en ny pliktårsbetjent.

– Denne type midlertidige ansettelser hadde vært ulovlig i privat sektor.

Etter 30. november slutter Hansen høyst sannsynlig som fengselsbetjent.

– Jeg må jo jobbe. Plan A fra 1. desember er å jobbe på en privat barnevernsinstitusjon. Jeg sitter med et tilbud foran meg nå.

Men aller helst skulle han fortsatt i Kristiansand fengsel.

– Det var helt topp å jobbe der. Veldig bra arbeidsmiljø og mange flotte kolleger.

UBRUKTE RESSURSER: – Når pengene rår, blir alle prognoser om behov for faglærte bare lagt i skuffen, sier Asle Aase.

UBRUKTE RESSURSER: – Når pengene rår, blir alle prognoser om behov for faglærte bare lagt i skuffen, sier Asle Aase.

Ole Palmstrøm

Utdanner folk til ledighet

Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) er opprørt over at pliktårsbetjenter utdanner seg til arbeidsledighet. Flere av dem er medlem i NFF.

– Fengslene tar inn aspiranter fordi det er et behov for faglærte fengselsbetjenter. Nå er det ikke behovet som råder, men pengene. Begrunnelsen for at de ikke får fortsette, er manglende økonomi, sier nestlederen i NFF.

Fengselsbetjenter får lønn under utdanningen, det første året som aspirant på KRUS og under pliktåret i fengsel. Ifølge KDI koster utdannelsen 1 million kroner per student.

– Hvorfor skal vi bruke skattebetalernes penger på å utdanne folk til ledighet? Hadde ikke kriminalomsorgen vært utsatt for ostehøvelkutt de siste fire årene, hadde fengslene hatt mulighet til å ansatte fengselsbetjentene etter endt utdanning.

– Det er et skrikende behov etter faglærte betjenter i fengslene.

– Har gått seg til over tid

– Etter endt utdannelse gjennomfører de nyutdannede fengselsbetjentene ett års plikttjeneste. Dette er en midlertidig ansettelse. Per nå er det 32 av de 158 som er ferdig med pliktåret 30. november som ikke har fått tilbud om fast eller midlertidig arbeid i kriminalomsorgen. Tidligere år har dette gått seg til over litt tid. Av kullet som var ferdig med pliktåret 30. november 2015, var 76 prosent av dem ett år senere ansatt i faste stillinger, 12 prosent i midlertidige stillinger og 12 prosent hadde sluttet i etaten, sier direktør Marianne Vollan i KDI.

Hun sier at det erfaringsmessig tar noe tid før alle får jobb, men at ostehøvelkuttene merkes:

– Stramme budsjetter kan gjøre at det nå tar noe lengre tid enn ellers.

– KRUS fikk økte budsjetter for å utdanne flere fengselsbetjenter. Hvorfor utdanne flere, og vil de få jobb når de er ferdige?

– Som NFF-magasinet er kjent med, skal det nå bygges et nytt, stort fengsel i Agder. Det skal stå ferdig i 2020. Når fengselet er ferdig, vil det bli behov for et betydelig antall nyansettelser. Samtidig vet vi at det til enhver tid er en viss «turnover» i etaten, og også dét gjør det nødvendig å utdanne flere fengselsbetjenter. Men antall nyutdannede må hele tiden vurderes ut fra prognoser om behov, sier Vollan.

Vollan deler ikke oppfatningen om at folk utdannes til ledighet, ettersom det store flertallet får jobb – etter en tid:

– Situasjonen, også for de som nå er ferdige med pliktåret, er at et stort flertall har fått jobb, og erfaringer fra tidligere viser at flere får det over tid. Vårt mål er å tilby de nyutdannede jobb, sier Vollan.

Behov for flere betjenter

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (FrP) mener kompetente fengselsbetjenter er en forutsetning for høy kvalitet i straffegjennomføringen.

– Det vil være et stort behov for flere fengselsbetjenter framover, blant annet i forbindelse med etablering av nytt fengsel i Agder. Derfor er vi godt fornøyd med at flere fengselsbetjenter utdannes i 2018. Det ble tatt opp tre ekstra klasser i 2017, og det blir ekstra klasseuttak også i 2018, sier Amundsen.

Han legger til at de aller fleste som ønsker å fortsette som fengselsbetjenter får muligheten til dette, men at antallet varier fra år til år.

POSITIV: Per-Willy Amundsen er fornøyd med at det utdannes mange fengselsbetjenter og regner med at alle får jobb etter hvert.

POSITIV: Per-Willy Amundsen er fornøyd med at det utdannes mange fengselsbetjenter og regner med at alle får jobb etter hvert.

Leif Martin Kirknes

Trenger flere utdanna folk i fengsel

Nyutdanna fengselsbetjenter må være villige til flytte.

– Det er viktig å presisere at de nyutdannede betjentene må være villige til å flytte på seg etter endt utdanning. De kan ikke regne med at det er ledige stillinger til dem i det fengselet de har avtjent pliktåret sitt, sier statsråden.

Amundsen regner med at folk får jobb etter hvert.

– Jeg er klar over at kriminalomsorgen opplever dagens økonomiske situasjon som krevende, men stoler på at kriminalomsorgen over litt tid vil kunne tilby arbeid til de nyutdannede som vil arbeide som fengselsbetjenter, og utnytte kompetansen deres på best mulig måte, sier han.

Les også

De borgerlige partiene kutter enda mer i fengsler

Innlegg fra en innsatt: Et varsko fra en fengslet

Asle Aase: – Mener du, Sanner, at samfunnssikkerheten er ivaretatt med den politikken du fører?

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse