JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SØKENDE: Sara Bell bodde mange år av sitt unge liv i København. Blant annet i et hus som hadde gjestet den tyske feministen og politikeren Rosa Luxemburg.

SØKENDE: Sara Bell bodde mange år av sitt unge liv i København. Blant annet i et hus som hadde gjestet den tyske feministen og politikeren Rosa Luxemburg.

Kristian Brustad

Rebell

Sara Bell mener abortdiskusjonen kommer som et iskaldt gufs fra fortiden.03.12.2013
12:00
03.11.2015 10:11

anne.siri.rena@lomedia.no

Hun har nettopp forlatt talerstolen. Anledningen er Fagforbundets landsmøte i Folkets Hus i Oslo, og folk skjuler ikke begeistringen over det de har hørt; Sara Bell, leder i Fagforbundet Bergen, avdeling 282, blir stoppet i trappa og nede i den store foajeen, hun får klapp på skuldra og gode ord. Selv synes hun debuten på den største arenaen gikk fint, nervene la seg idet hun kom opp dit og så ned og utover alle hodene.

– Jeg elsker å tale når jeg er godt forberedt, forteller hun på lavt og hest bergensmål.

Fem dagers landsmøte og et lite virus tærer på stemmebåndene.

Mot menneskerettighetene

Så til benklærne. Kvinnene i LOs største forbund fikk under landsmøtet oppmerksomhet for rødstrømpene, og det at de symbolsk sett ikke vil ta dem av før Solberg-regjeringen er historie. Initiativet kommer fra kvinnepolitisk ledelse i SV, partiet Bell var lokallagsleder for, i Bergen, inntil for et knapt år siden. Hun har svært klare meninger om hvorfor strømpene nå behøves. Et regjeringsforlik mellom Høyre, Frp og KrF innebærer at fastleger som av moralske eller religiøse grunner er mot abort, skal kunne reservere seg mot å veilede kvinner i abortspørsmål. Bell mener reservasjonsretten, etter nesten 40 år med fri abort i Norge, må sees i et menneskerettsperspektiv.

– Alle har krav på den best mulige helsetjenesten et land kan tilby. Dette er et skritt i motsatt retning, der de mest sårbare kvinnene vil bli hardest rammet, hevder Bell.

– Om målet er å få ned antall aborter, må det jobbes med prevensjonsforebygging. Det nye forslaget handler ikke om å redusere antall aborter, men om å ta vekk selve retten til fri abort, mener hun.

Kom ut av skapet!

Bell hevder diskusjonen er som et iskaldt gufs fra kristenkonservative krefter, som krever makt over kvinners valg. Forslaget kommer i alle fall ikke fra borgerlige feminister. Øynene gnistrer under den mørke hårluggen.

– Er det mulig å forstå at dette også kan være vanskelig for leger?

– Jeg respekterer forskjellige holdninger og ulike religioner, men det betyr ikke at representanter for disse kan ta beslutninger på vegne av andre. Primærhelsetjenesten skal ta imot alle typer mennesker. Jeg kjøper ikke argumentet om samvittighet, fordi veiledningen fra fastlegen ikke har noe med selve inngrepet å gjøre. Kanskje kommer kvinnen etter en konsultasjon fram til at hun vil beholde barnet, fortsetter Bell.

Vokste opp i demoer

Ved siden av tillitsvervet jobber Sara Bell fortsatt med ungdom. Hun forteller at også hun havner i situasjoner som trigger følelser – og da ikke utelukkende positive.

– Men da kan jeg ikke bare velge å snakke med de rusavhengige som er motiverte for å slutte. Personlige overbevisninger må vike for profesjonalitet. Eller det går an å velge et annet yrke, fortsetter hun.

Hvordan ble Sara Bell formet politisk? Barndommens borettslag var dominert av Høyre-velgere. Hver 1. mai åpnet faren vinduet, for å slippe lyden av de røde kampsangene ut i vårlufta og videre over til naboene. Hun vokste opp i demonstrasjonstog for et fritt Palestina og for kvinnefrigjøring, og trodde alle barn gjorde det. Antakelsen viste seg å være feil, men det skulle hun bry seg lite om.

Bra nok for dine unger?

Litt tilbake til begynnelsen, til Sara Bells innlegg fra talerstolen, der tema var lovfestet rett til heltid. Hun vil fjerne begrepene "frivillig" og "ufrivillig deltid", fordi hun mener de tilslører debatten.

– Én av fire oppgir forhold ved arbeidet som grunn til at de velger deltid. Da må vi inn og se på strukturene, er det for eksempel forsvarlig bemanning på arbeidsplassen?

Videre mener Bell at sekstimersdagen bør erstattes med 30-timersuke, altså 80 prosent jobb for 100 prosent lønn.

– Er dette siste realistisk i ei tid der nordmenn får høre at vi må jobbe mer, at velferdsstaten vi har nå blir for dyr å drifte i framtida?

– Debatten om velferdsstatens kostnad er på mange måter helt absurd. Spørsmålet bør heller være: hva koster store sosiale og økonomiske forskjeller? I barnevernet spør vi oss selv om det vi holder på med ville vært godt nok for våre egne unger. Er svaret nei, så må vi ta grep. Da er det ikke godt nok for andre heller, fortsetter Bell.

Hun mener dette er overførbart til alle spørsmål om velferd.

Middag til 15,-

Hun har selv opplevd at en annen verden er mulig, hun oppsøkte den aktivt. I sju år av sitt svært unge liv bodde Sara i København, og i ett av disse var bostedsadressen Jagtvej 69, i bydelen Nørrebro. Der lå det brukerstyrte Ungdomshuset, også kalt Ungeren, med storkjøkken, konsertdrift og dugnadsånd. Leia på én krone i året ble krevd inn av kommunen.

– Vi prutet på grønnsaktorget på Israels Plads og tilbød middagstallerkener til 15 kroner. Overskuddet ble snart så stort at vi solgte trerettere til samme pris, til barnefamilier, hjemløse og andre trengende, forteller Sara Bell.

I samme hus som Rosa

Hun smiler, beskriver miljøet som temmelig rølpete, men fullt av omsorg. Toalettene ble alltid vasket rene på dugnad. Men storsamfunnet var kanskje ikke like fornøyd?

– Nei, men så var ikke vi veldig fornøyde med samfunnet heller, fortsetter Bell, og vrir lett på en stor fingerring med ordene give love inngravert.

Ungdomshuset ble opprinnelig oppført som Folkets Hus i 1897. Den internasjonale kvinnedagen så dagens lys her i 1910, og Danske Kvindeligt Arbejderforbund ble stiftet samme sted. Huset hadde blant andre besøk av den polsk-tyske politikeren og feministen Rosa Luxemburg. I 2007 ble det revet.

Kommunefrisyrene

"Her har noen glemt å rekruttere folk", var tanken som traff Sara første gang hun deltok på et fagforeningsmøte i Bergen. Snittalderen var høy, menneskene tilsynelatende anonyme. Men under de ulike variantene av kommunefrisyrer fant hun raskt hjertevarme og humor og, kanskje unødvendig å nevne, engasjement. Det trengs for å ruste til ny valgkamp, i følge Bell. Hun mener vi først om 20 år vil kjenne de virkelige effektene av høyreideologien, om den får ordentlig fotfeste. Se på USA og Storbritannia, fortsetter hun, landene sliter fortsatt med skadevirkninger etter Thatcher og Reagans tid som politikere.

– Høyresida hadde åtte år på seg til å finpusse på ideologien, mens de rødgrønne var opptatt med å administrere Norge. Nå må vi utnytte tiden til å skape allianser og ruste oss opp, sånn at vi kan fortsette å bygge videre på en inkluderende samfunnsorden, avslutter den tidligere SV-politikeren.

Sara Bell (37):

Leder i Fagforbundet Bergen, avdeling 282.

Har gått i front for rødstrømpeaksjonen i Fagforbundet, der de tar sterkt til orde mot innføring av reservasjonsretten i abortsaker.

CV:

Sara Bell (f. 22. juni 1976).

Samboer med Mikkel Grüner. To barn: Bella (4) og Falk (snart 7).

Bor i Fyllingsdalen i Bergen.

Jobb:

Miljøarbeider i BUF-etat og koordinator i DUE-tiltaket i Utekontakten i Bergen kommune.

Jobber nå 20 prosent i et brukerstyrt ettervernstiltak for en ung voksen.

Frikjøpt fagforeningsleder i 80 prosent.

Utdanning:

Har studert i England, Australia og Danmark.

Bachelor i Kultur- og språkmøtestudier fra Roskilde Universitetscenter.

Uferdig mastergrad i Kultur- og språkmøtestudier og kommunikasjon.

Verv:

Vara til styret i Fagforbundet Hordaland.

Leder i Bergen SV fra 2010-13.

Nestleder i Fagforbundet Bergen fra 2012-13.

Medlem i det regjeringsoppnevnte barnevernpanelet fra 2010-11.

Nestleder i Bergen SV fra 2009-10.

Er det ikke bra nok for mine unger, så er det ikke bra nok for dine unger

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.12.2013
12:00
03.11.2015 10:11Mest lest

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

Yngvil Mortensen

Nav anklager lege for å bidra til trygdemisbruk: – Jeg gjør jobben min

AFP-EN RYKER: – Planen var å gå av med AFP, men det kommer bare til å mangle noen måneder på at jeg blir 62 år før jeg må slutte. Jeg får prøve å finne en jobb i en bedrift som har AFP, sier Eva Sæther.

AFP-EN RYKER: – Planen var å gå av med AFP, men det kommer bare til å mangle noen måneder på at jeg blir 62 år før jeg må slutte. Jeg får prøve å finne en jobb i en bedrift som har AFP, sier Eva Sæther.

Håvard Sæbø

Eva (60) mister jobben hun fikk som 18-åring. Nå flyttes suksessfabrikken ut av Norge

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Nanna Aanes Wolden

Frykter AAP-kuttene har bidratt på selvmordsstatstikken – krever umiddelbar kartlegging

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Håvard Sæbø

Vidar (68) skulle få 850.000 kroner etter ulykken på jobben. Så gikk selskapet konkurs

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

Leif Martin Kirknes

Nå skal det svi mer å si opp jobben

Venstresida i norsk politikk må våge å ta oljedebatten, seier Alf Holmelid (SV).

Venstresida i norsk politikk må våge å ta oljedebatten, seier Alf Holmelid (SV).

Håvard Sæbø

Ansatte i oljeservice får ny lønn. Her er resultatet

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Nå må medlemmene i hotell og restaurant selv ta stilling til om de vil streike for bedre lønn

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

Martin Guttormsen Slørdal

– Hvert år har vi elever som sier at «dere berga livet mitt»

TALENT: Sandra Åberg Kristiansen, her under landsstyremøtet i EL og IT Forbundet i juni i fjor. I desember samme år var hun også en av dirigentene på landsstyremøtet i forbundet.

TALENT: Sandra Åberg Kristiansen, her under landsstyremøtet i EL og IT Forbundet i juni i fjor. I desember samme år var hun også en av dirigentene på landsstyremøtet i forbundet.

Leif Martin Kirknes

Sandra (23) kan bli en av Norges mektigste kvinner

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Håvard Sæbø/Tormod Ytrehus

Bussoppgjøret: Ørjan stemte ja, Øyvind stemte nei. Nå sender begge en advarsel til arbeidsgiverne

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

Ole Palmstrøm

Nå kommer EU-loven om minstelønn

STØTTE: SV-leder Audun Lysbakken (til høyre) tok seg tid til å dra på Youngstorget for å snakke med streikende vektere torsdag. Her er han i prat med hovedtillitsvalgt i Securitas, Robert Ball (til venstre), og forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen.

STØTTE: SV-leder Audun Lysbakken (til høyre) tok seg tid til å dra på Youngstorget for å snakke med streikende vektere torsdag. Her er han i prat med hovedtillitsvalgt i Securitas, Robert Ball (til venstre), og forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen.

Jan-Erik Østlie

Midt i streiken har to store vaktselskaper permittert sine hovedtillitsvalgte: – Rystende

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet mest fram på målinger i oktober

Ole Palmstrøm

Både kunder og ansatte i villrede: – Hæ? Skal Trondheim postkontor legges ned?


Flere saker