JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SA FRA: Aksjonerende renholdere i møte med departementsråd Erik Lund  utenfor Forsvarsbygg på Renholdets dag

SA FRA: Aksjonerende renholdere i møte med departementsråd Erik Lund utenfor Forsvarsbygg på Renholdets dag

Anette Karlsen

Privatiseringen av Forsvaret:

Renhold eller Forsvar?

Ikke blir det mer operativ evne, ikke blir kvaliteten bedre, men du får betydelig merarbeid og dårligere arbeidsmiljø. Likevel vil politisk ledelse i Forsvarsdepartementet privatisere renholdet Forsvaret.11.01.2016
13:47
12.01.2016 09:27

(Innlegget er et svar på statssekretær Bøs svarinnlegg på Klemetsens leserbrev "Hvorfor herjer dere med renholderne?")

LESERINNLEGG: I Forsvarets Forum desember har statssekretær Øystein Bø (H) et forsvarsskrift for privatisering av renholdet i Forsvaret. Dessverre dokumenterer han ikke hvor mye penger regjeringen sparer.

Han er også uklar og upresis om rettighetene til nesten 400 renholderne som mister jobben i Forsvarsbygg.

Statssekretær Bø sier at det vil være flere titall millioner å spare på denne beslutningen, men han har også tidligere sagt at innsparingspotensialet ser han først etter at markedet har respondert på anbudet.

Tom-Rune Klemetsen er leder av NTL Forsvaret

Tom-Rune Klemetsen er leder av NTL Forsvaret

Anette Karlsen

Les også: Noen kan le hele veien til Cayman Island

I 2011 leverte rådgivingsselskapet Saga Corporate Advisors utredningen «Ansette eller kjøpe tjenesten?» på oppdrag for Forsvarsbygg. En sammenligning av timeprisene viser at prisene eksternt er 15-21 prosent høyere enn for Forsvarsbyggs gjennomsnittspris.

NTL Forsvaret sine beregninger viser at renholdet i 2013 kostet Forsvaret ca 330 millioner i året. Det som kommer fram da er;

• Cirka 50 millioner er et rent «konsernbidrag». Det vil si kostnader for å opprettholde stab og ledelsessjiktet i Forsvarsbygg. Så en konsekvens av beslutningen om å avvikle renholdstjenesten i FB må derfor være en stor reduksjon innen ledelsessjiktet i Forsvarsbygg.

• Videre er 120 millioner rene utgifter til å betale blant annet dagens eksterne aktører for å utføre 27 % av det renholdet Forsvarsbygg skal ivareta

• De siste 160 millionene er kostnader knyttet til egne renholdere og deres ledere. Disse ivaretar 73 % av renholdet i Forsvaret, samt oppfølging og kontroll med alt renhold, inkludert det som allerede er konkurranseutsatt.

Forsvarsbyggs egne profesjonelle renholdere er ikke bare konkurransedyktige på pris, men også best på renhold og kvalitet. Forsvarsbygg har best kundetilfredshet i områder der de selv står bak renholdet, mens det har slått negativt ut der det bruker eksterne aktører.

Kort sagt er det ikke noe å vinne på å privatisere renholdet i Forsvaret!

Dagens ansatte renholdere vil utvilsomt være de store taperne. De vil bære risikoen for tap av arbeid, lønns- og ikke minst arbeidsvilkår. Men et største økonomiske tapet er knyttet til pensjon. Beregninger som er foretatt viser et rent pensjonstap på cirka 1,5 millioner kroner for en ansatt som nå vil miste medlemskapet i Statens Pensjonskasse. I tillegg må de sannsynlig stå flere år i arbeid for i det hele tatt å kunne ta ut pensjon.

En god og trygg arbeidsplass har gitt relativt stabilitet blant renholdere i Forsvarsbygg, noen har i 20-30 år lagt sjela si i jobben. Jeg mener det også skyldes eierskap til Forsvaret – en egenskap jeg tror lett kan forsvinne i det private markedet. Ansatte i Forsvaret landet rundt vil også merke tapet. Vi risikerer større avstand mellom forsvarsansatte og eksternansatte. Norges forsvar er som sterkest når vi er et team. Dagens renholdere tilhører dette teamet. De er Forsvarts trivselsmedarbeidere i førstelinje.

Oppfølging og kontroll med renholdet og firma som er inne må Forsvaret nå selv gjøre. Tidligere ble dette gjort av renholdsledere i Forsvarsbygg. Dette blir et betydelig merarbeid for Forsvaret, og står i motstrid til intensjonen ved opprettelsen av Forsvarsbygg om at Forsvaret skulle «konsentrere seg om den spisse enden».

Les også: Nye renholdere i Forsvaret slipper strenge sikkerhetskrav

Dette er hovedsakelig kvinnearbeidsplasser det er snakk om her, da i et mannsdominert miljø som Forsvaret fortsatt er, så bør det vektlegges at dagens renholdere er et positiv bidrag i dagens Forsvar. Skal vi la ideologi gå foran sikkerhet, økonomi og arbeidsmiljø må vi ha en bedre grunn enn den politiske ledelsen har oppgitt til nå.

Statssekretær Øystein Bø synes heller ikke å ta inn over seg det etiske spørsmålet her.

For hvis man skulle være heldig å tjene noe på dette: Er det da riktig at lavtlønte ansatte med lang og tro tjeneste i Forsvaret, skal betale for flere flytimer, øving seilingsdøgn med dårligere arbeidsvilkår, og lavere pensjonsutbetaling i fremtiden og risiko for utstøting fra arbeidslivet?

Har statssekretær Bø sjekket med de kommersielle tilbyderne hvor mange ansatte de har over 60 og 65 år som jobber fysisk med renhold, når han snakker så varmt om å jobbe lengre? Det synes NTL Forsvaret han skal benytte anledningen til å gjøre, og komme med et svar på.

Til sist så er jeg ikke uenige om at et veldrevet Forsvar gjør at vi kan seile, fly, øve og trene mer. Forskjellen er at statssekretær Bø og regjeringens svar handler om privatisering før effektivisering, og at de nå legger forsvarets styrke på renholdernes skuldre. Det er ikke rettferdig. Lavtlønte sin pensjon ender som høytløntes profitt. Sånn sett har Bø og co gitt oss oppskriften på forskjellssamfunnet framfor oppskriften på et effektivt forsvar.

Forsvaret er Norges skjold. Jo mer vi åpner for eksterne aktører, jo mer åpner vi vår egen guard. For Forsvaret som organisasjon vil det bli betydelig merarbeid og merkostnader og ikke mer operativ evne for vår sektor.

NTL Forsvaret er ikke imot omstilling hvor det åpenbart vil være en samfunnsøkonomisk gevinst, sammen med en styrking av «den spisse enden». Men vi vil sterkt advare mot privatisering der Forsvaret faktisk svekkes ved at kontinuitet, kompetanse, sikkerhet og økonomi utarmes.

Tom-Rune Klemetsen,

Leder av Norsk Tjenestemannslag Forsvaret

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.01.2016
13:47
12.01.2016 09:27Mest lest

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

Privat

Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

Rønnaug Jarlsbo

Åpnet pasientjournalen til kjærestens ekskone: – Jeg skjønte ikke konsekvensene

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

Merete Jansen

Trakassering på jobb: – Jeg har opplevd et jævla press fra lederne, det har gått på helsa løs

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

Glen Musk

Rundt 350 vektere må bytte arbeidsgiver etter at Securitas tapte anbud

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

Jan-Erik Østlie

Ulf synes det er for dyrt for pensjonistene – snudde landsmøtet

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

Silje Kirknes Delgado

Det krangles om feriepenger på dagpenger, men hva betyr egentlig dette tillegget?

FOLKEBONUS:  Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

FOLKEBONUS: Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

Colourbox (illustrasjonsbilde)

SV vil bruke penger fra klimaavgiften til å gi deg en gavesjekk

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Barnehagen hadde overskudd på mange millioner hvert år. Nå truer de med at barna ikke får nye leker

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

Ole Palmstrøm

Støre trenger mer tid for å innfri på feriepenger og ABE-kutt: – Vi fikser ikke alt på seks uker

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

Cathrine Kahrs

Vilde (27) visste lite om pensjon. Så skulle hun streike for en bedre ordning

Jan-Erik Østlie

Sjekk hvem som skal sitte i ledelsen til Industri Energi de neste tre årene

Leif Martin Kirknes

LO øker presset på Støre i feriepenge-saken: – En skam om ikke fellesskapet stiller opp

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

Håvard Sæbø

Christine (22) og Marthe (25) er tillitsvalde i Norges einaste McDonald’s med tariffavtale

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Håvard Sæbø

Norden sier nei til EUs minstelønn. Norge slipper å innføre dette, hevder Hadia Tajik

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Bitter splid i Ap om valget av ny stortingspresident

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris


Flere saker