JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Retorikk-ekspert: – Tillitsvalgte må tørre å vise følelser og lidenskap for å nå fram til folk

Politikken må ikke bli beige, sa foreleser, forfatter og retorikkekspert Kjell Terje Ringdal på Gol i onsdag.
Kjell Terje Ringdal, retorikkekspert og førsteskolelektor ved Høyskolen i Kristiania holdt foredraget "Da retorikken løp løpsk" på Kartellkonferansen 2017.

Kjell Terje Ringdal, retorikkekspert og førsteskolelektor ved Høyskolen i Kristiania holdt foredraget "Da retorikken løp løpsk" på Kartellkonferansen 2017.

Ole Palmstrøm

nina.hanssen@lomedia.no

Det var første gang at den kjente retorikk-eksperten, som blant annet står bak det populære Washingstonseminaret, holdt foredrag for fagbevegelsen på det tradisjonelle arrangementet på Gol.

Ringdal hadde fått i oppdrag av LO Stat å analyse hva som skjedde i valgkampen og se hvordan fagbevegelsen kommuniserte og komme med råd om hvordan man bedre kan nå fram med budskapet.

– LO må bli mer opptatt av framtidas behov, enn fortidas seire

Han startet sitt foredrag med en musikkvideo med den svenske radikale trubaduren Mikael Wiehe for å vekke forsamlingen. Og han knyttet bånd til publikum ved å fortelle at han selv var en gammel radiss fra Sandefjord som heier på fagbevegelse, er for den politikken fagbevegelsen står for, men samtidig er bekymret for hvordan LO kommuniserer.

– Jeg må også innrømme at jeg i dag er en fyr som går til stemmelokalet og stemmer på Arbeiderpartiet mens jeg gråter litt, sa han til latter i salen.

For lite Pathos i fagbevegelsen

Retorikk er definert som læren om overtalelse. Det var Aristoteles som identifiserte tre forskjellige typer retoriske appeller;

Ethos, som viser til talerens egen autoritet,

Pathos, som appelelere til følelser for å påvirke og

Logos, som appellerer til fornuften.

Ifølge Ringdal er det for lite pathos i retorikken til faglige tillitsvalgte og altfor mye vanskelig språk som vanlige mennesker ikke forstår.

Særlig skjer dette når sentrale tillitsvalgte snakker om lønnsoppgjør og pensjonsspørsmål.

Ringdal skulle ønske at arbeiderbevegelsen, i tillegg til å snakke om fakta, også appellerte mer til følelsene. Og mener de heller ikke må undervurdere gåsehudens makt.

Respekt for fagbevegelsen

– Jeg innrømmer det. Jeg var ganske nervøs og ydmyk for å få lov til å dele mine tanker med denne forsamlingen. Jeg har enorm respekt for LO og de gjør en viktig jobb, sier Ringdal da vi møter han i etterkant av foredraget som fikk enorm respons fra salen.

– Takk for at du røsker litt i oss. Skulle ønske vi hadde hørt ditt foredrag før valget. Da ville vi kommunisert annerledes og kanskje vunnet, sier en av de tillitsvalgte som passerer.

Ringdal tar seg tid til å prate med alle og synes det er flott å kunne bidra. I sitt foredrag fortalte han om valgnatten i USA, da Donald Trump vant og han satt på sitt hotellrom i Washington og var ganske bekymret for hvordan verden skulle bli.

– Jeg satt der med feberfantasti og forsto ikke hva som skjedde. Det var ingen av oss retorikkeksperter, som elsket Barack Obama og heiet på Hillary Clinton, som kunne forutsi at dette skulle skje. Hvordan kunne han bli USAs president?

Ringdal mener at i den verden vi lever i, er det viktigere enn noen gang at arbeiderbevegelsen nå reiser seg igjen. Men da hjelper det ikke bare med fakta og tall og historier om hvordan verden var før. Da må man snakke om fremtiden og gi folk en drøm.

I valgkampen i USA snakket Donald Trump om den amerikanske drømmen og representerte håp, mens Hillary Clinton ble symbolet på det som ikke fungerte. Nå opptrer Trump, ifølge Ringdal, som en Gud og tar seg friheter til å si alt som faller han inn og slipper unna med sitater som «grab’em by their pussy».

– Det ikke er nok å diskutere medlemstallet. Det er handling som gjelder

Snakk om drømmene

Ringdal mener det er viktig at faglige tillitsvalgte tenker igjennom hvordan de kommuniserer når de opptrer på TV eller holder taler.

– De må fortelle en historie og tørre å vise mer følelser og lidenskap når de kommuniserer med folk. Ikke bare snakke om fortiden og klassekamp. De bør snakke om en drøm om hvordan de ønsker at framtiden skal se ut, sier han.

Under foredraget viste han en del filmer som kommuniserte godt. Blant annet mente han at LO kunne vært avsender av informasjonsfilmen som Forsvaret har laget.

– LO prater mer om motoren og de små avanserte delene i en bil, i stedet for å prate om den vakre Mercedesen som kanskje mange drømmer om, sier han.

Ringdal synes det var flott å delta på Gol og håper at tillitsvalgte lykkes med kommunikasjonen framover.

Se alle sakene fra Kartellkonferansen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse