Digitalisering av arbeidslivet
Robotene kommer - og de vil endre arbeidslivet
Én tredjedel av norske arbeidsplasser kan komme til å bli tatt over av roboter og flere kan ende opp som frilansere i arbeidslivet. Framtidens vil gjennomgå et jordskjelv av en arbeidsrevolusjon.
Fam Ingebrigtsen og Torill Nustad mener fagbevegelsen har en viktig rolle å spille når robotene inntar arbeidslivet
Morten Hansen
morten.hansen@lomedia.no
– Det er mange som synes det er greit med førerløse biler. Men det vil føre til at det forsvinne mange jobber som sjåfører og på veikroene. Digitalisering og roboter vil føre til at mange jobber forsvinner, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service.
Hun gjestet LO Stat i Troms og Finnmarks konferanse om digitalisering av arbeidslivet.
Et arbeidsliv som, skal vi tro innlederne fra både privat og offentlig sektor, vil gjennomgå et jordskjelv av en arbeidsrevolusjon.
• – Det finnes ikke teknologi mot dårlig ledelse
Mister rettigheter
Steinar Pedersen, leder av Tromsø Telemedicine Consult, ser mange muligheter – men også en stor bakside. For når ensformige og fysisk tunge jobber blir tatt over av roboter, er det noen jobber som blir borte.
– Det kommer til å bli en kjempeutfordring. Ansatte som før produserte, vil nå bli forbigått. Det kan komme til å skje fort og voldsomt. Det er kjempevanskelig å spå, men jeg tror flere vil måtte bli frilansere i arbeidsmarkedet, sier Pedersen.
Han konstaterer at 20 til 30 prosent av arbeidsstyrken i USA allerede nå er frilansere – enten fordi de vil, eller fordi de må.
– For å bruke litt av Karl Marx, har de tatt over produksjonsmidlene selv. Problemet er at man da mister mange av de sosiale rettighetene vi har opparbeidet oss i over hundre år. Da må vi passe på å skape politikk for å oppveie dette, sier Pedersen.
• DNB-sjefen tror roboter overtar for bankansatte
Hvilket samfunn vil vi ha?
Torill Nustad fra NTL ved Universitetet i Tromsø konstaterer at det blir mer og mer klart at man står overfor en ny og stor omveltning i arbeidslivet.
– Ting kan gjøres på en ny måte uten så mange ansatte. Da er det i alle fall to ting som blir viktig. Det ene er at vi må ivareta de ansatte i omstillingene, det andre er at vi må spørre oss hvilke type samfunn vi vil ha? Hvordan bruker vi de ressursen vi har? Skal folk gå arbeidsledige eller skal vi bruke dem innenfor omsorgsyrkene eller andre fornuftige ting for samfunnet, sier Nustad
Hun ser fordeler med at man blant annet slipper å gjøre ensidige arbeidsoppgaver.
– Hva som er positivt og negativt avhenger av hvor man befinner seg. Hvis robotisering betyr at man kan få mer varierte oppgaver, og får kompetanseheving til å for eksempel gjøre mer utvikling, er det positivt. Hvis det betyr at de som blir igjen får mange flere oppgaver, er det ikke nødvendigvis positivt. Jeg tror uansett at spesielt offentlig sektor vil ha behov for folk til å ta for eksempel skjønnsmessige avgjørelser, sier Nustad.
Må følge med
På konferansen i Tromsø hadde LO Stat hentet inn forskjellige stemmer for å belyse problemstillingene med digitaliseringen. Fam Ingebrigtsen ble både klokere og mer usikker.
– Det er mange forskjellige innfallsvinkler å ta inn over seg. På den ene siden er det skummelt, på den andre siden må vi være med på utviklingen. Den største utfordringen er vel rett og slett å følge på det som skjer, sier Ingebrigtsen.
Hun jobber i NAV Familieytelser, og er redd at digitaliseringen og automatiseringen kan gå ut over personvernet.
– Det er kjempebra at teknologien kan gjøre at vi for eksempel er i forkant med å avsløre trygdesvindel. Men all informasjonen som blir samlet kan også skape problemer. Det er tross alt enkeltmennesker vi snakker om, sier Ingebrigtsen.
Hun mener fagforeningene har en viktig rolle.
– Veldig mange lukker øynene. Det kan vi ikke gjøre. Vi må rett og slett bli flinkere til å følge med på utviklingen, slik at den ikke kommer overraskende på oss. Jeg mener fagforeningene har en viktig rolle med å hente inn kunnskap og være en viktig stemme i diskusjonen, sier Ingebrigtsen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.