Kjersti Helgeland håper å se mange fra kriminalomsorgen også på Nytfestivalen.
Nina Hanssen
Snart kan ansatte i kriminalomsorgen ta gratis kurs for å lære seg å prate om seksuell helse
Både innenfor og utenfor murene.
nina.hanssen@lomedia.no
– Det var på tide, utbryter konsulent og foredragsholder Kjersti Helgeland og sikter til at KRUS nå vil ta inn seksuell helse som tema i sin kursportefølje.
Hun er konsulent i arbeidet med å lage et e-læringskurs som vil tilbys fra nyttår 2024. Vi møter Helgeland på en cafe i hovedstaden.
Samtalen flyter lett om kriminalomsorg, seksualomsorg og drømmen om at det skal være like lett å prate om sex som mat og drikke.
For da hun selv skjønte at det fortsatt var mye tabu rundt dette, sluttet hun i jobben sin og startet i 2018 det som hun kalte Nytfestivalen for positiv seksualitet.
Ut fra en panelsamtale her i 2019, så ble prosjektet Seksualomsorg i kriminalomsorgen født.
Målet var å gjøre den utfordrende samtalen om seksualitet lettere, og løfte seksuell helse opp på linje med fysisk og psykisk helse. Perioden med offentlig støtte fra Helsedirektoratet til «Seksualomsorg i kriminalomsorgen» er over.
Men i år har hun og resten av prosjektgruppa fått midler til å utvikle et e-læringskursopplegg på KRUS (Kriminalomsorgens Høgskole og Utdanningssenter).
– Noe av det viktigste ved prosjektet er å bidra til en økt forståelse av hvorfor sex og seksuell helse er viktig for god og varig rehabilitering, fortsetter Helgeland. Jeg har selv lært utrolig mye disse årene, for eksempel om sammenhengen mellom sex og rus, og hvor viktig relasjoner er for å komme seg på beina. Men som oftest er ikke dette et tema. Det å skulle «finne ut av det selv» etter mange år bak murene går ikke alltid bra.
Hun sier at de i Kriminalomsorgen ikke har vært bevisst på dette temaet tidligere.
– Seksualitet blir for oss gjerne forbundet med «seksuallovbrudd» eller som et tabubelagt samtaletema. I dette prosjektet er vi opptatt av å utvide forståelsen av hva seksuell helse er. Seksuell helse en viktig og naturlig del av folk sin helse, relasjoner,identitet, tilhørighet og livskvalitet - og derfor også viktig for kriminalomsorgens tilbakeføringsarbeid, understreker hun.
Åpent og gratis for alle
– Kurset er først og fremst rettet mot ansatte i kriminalomsorgen, men det er ingenting i veien for at også andre kan gjennomføre kurset, bekrefter seniorrådgiver Siv Gaarder i Kriminalomsorgens kompetansesenter.
Hun er i likhet med Helgeland opptatt av å utvikle verktøy for ansatte i kriminalomsorgen slik at det skal være lettere å føre en naturlig samtale rundt kropp, grenser og seksualitet.
I 2020 var Gaarder prosjektleder på «Play it right», som er et samtaleverktøy spesielt myntet på innsatte mellom 15 og 25 år.
– Da brukte vi blant annet samtalekort og en håndbok for å la praten gli lettere. Play it right er ikke et behandlingsopplegg eller en manual, men kun esamtaleverktøy. Hele tiden har målet vært å trygge de ansatte slik at de kunne ta praten som er viktig å støtte unge i utvikling av en sunn seksuell atferd Play it right ble utviklet av KRUS i tett samarbeid med Regionalt senter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, RVTS Øst, og verktøyet er nå i bruk både i kriminalomsorgen, barnevern, skoler og andre sektorer over hele landet.
Nå skal altså myndighetene støtte utviklingen av et kursopplegg som de sammen med blant annet Helgeland, kan utvikle til et e-læringstilbud for ansatte og andre.
– Alle kan ta kurset, og det vil være både filmer, interaktive spørsmål og flere temaer som berøres i det pedagogiske opplegget, forteller Gaarder som i mange år jobbet på KRUS. Hun forteller at kurset vil ligge åpent på Virksomhetsplattformen, som alle ansatte i kriminalomsorgen har tilgang til i dag, men også alle andre så lenge de logger seg på.
Unikt i verden
Gaarder og Helgeland brenner for å trygge ansatte i kriminalomsorgen i å skape rom for den viktige samtalen om seksualitet og alt som hører med.
Og de er stolte over at Norge går foran og jobber systematisk med dette.
– Det er jo fint om vi kanskje kan gå litt foran for å bryte ned tabuer og barrierer. Nå håper vi at et kompetanseløft av våre ansatte vil gjøre slike samtaler lettere for alle parter, sier hun.
Gaarder håper at seksuell helse skal være et like naturlig tema i en samtale med innsatte, som å snakke om rusavhengighet eller behov for bolig ved løslatelse. Det gjør også Helgeland. Og de tror at kanskje også andre land vil legge merke til dette unike prosjektet.
Prosjektgruppen som også består av fengselsbetjent Anders Velten fra Oslo fengsel, har allerede kommet godt i gang med planleggingen og gleder seg til å åpne kurset for alle etter nyttår.
I mellomtiden planlegger også Helgeland Nytfestivalen som skal foregå 11.-12. november på Litteraturhuset i Oslo.
– Det føles meningsfylt å jobbe med dette, og det blir et bra kurs. Nytfestivalen er for alle, og handler om positiv seksualitet med foredrag, panelsamtaler og workshops om seksuell helse på individ-, relasjons- og samfunnsnivå, sier Kjersti Helgeland og håper å se mange fra kriminalomsorgen også på Nytfestivalen.
Dette er KRUS
Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS) tilbyr studier i straffegjennomføring, gjennomfører forsknings- og utviklingsarbeid og er et kompetansesenter for kriminalomsorgen.
Det er kun KRUS som utdanner fengselsbetjenter i Norge og tilbyr også etter- og videreutdanning for fengselsbetjenter og andre profesjonsgrupper
Les mer om play it right her.
Dette er KRUS
Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS) tilbyr studier i straffegjennomføring, gjennomfører forsknings- og utviklingsarbeid og er et kompetansesenter for kriminalomsorgen.
Det er kun KRUS som utdanner fengselsbetjenter i Norge og tilbyr også etter- og videreutdanning for fengselsbetjenter og andre profesjonsgrupper
Les mer om play it right her.
Mest lest
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Over 100 ansatte hadde vært inne i mappa hennes hos Nav
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
Gruppesamtalene i ND-programmet var mye bedre enn ventet, synes «Trond» (53), som veteran følte han at han hadde noe å bidra med.
Eirik Dahl Viggen
«Trond» (53) har vært i fengsel store deler av livet. Nå prøver han å komme seg opp av grøfta
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Kronikk
Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.
Ole Palmstrøm
«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring
Roy Ervin Solstad
Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox
– Jeg har fått noen henvendelser om innsidehandel de siste dagene
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
Norske hjørnesteinsbedrifter kan forsvinne, advarer tillitsvalgte
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
– Vi må aldri slutte å snakke om det som skjedde for 50 år siden, da glemmer vi, sier Blamey.
André Kjernsli
Flukten fra Chile skulle bli kortvarig, men det tok 21 år før Sergio kom hjem
Forskerne mener alle kommer til å tjene på et bedre kabelnettverk
Illustrasjonsfoto: Helge Larsen / NTB