JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spekter og LO Stat vil redde den norske modellen: – Det er grunn til å passe på nå

Nå må alle stille opp for den norske modellen, mener både LO Stat og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
SAMLING: Spekter-sjef Anne-Kari Bratten minner om at den norske modellen er en skjør konstruksjon.

SAMLING: Spekter-sjef Anne-Kari Bratten minner om at den norske modellen er en skjør konstruksjon.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Spekter og LO Stat står mot hverandre i meklinger og rettssaker, men de er dønn enige om at den norske modellen er grunnlaget for alt de får til, og at Norge har blitt blant verdens beste land å bo i.

Men de er begge bekymra for at «Supermodellen», som de kaller den, blir svekket på sikt.

– Strekk i laget

Spekter-direktør Anne-Kari Bratten sier den norske modellen er skjør, og at organisasjonsgrad er et avgjørende punkt også for arbeidsgiverne.

– Det er skikkelig strekk i laget. Mellom oss som her og de useriøse. Det finnes noen skikkelige banditter der ute, med ansatte som sover i vaskehaller og betaler lønn med røyk og kneippbrød, sier hun.

p

Spekter merker at bedrifter ikke melder seg inn i arbeidstakerorganisasjonen fordi de ikke klarer å ta kostnadene med tariffavtale eller AFP.

– Jeg har en bekymring for AFP-ordningen. De ansatte som står utenfor taper penger og bedriftene som organiserer seg får en ekstraregning. Sånn kan vi ikke ha det. AFP må obligatorisk for alle eller inn i folketrygden, sier Bratten.

Hun oppfordrer alle til å bli flinkere til å minne om hovedavtalens betydning for arbeidslivet, og bruke den norske modellen slik den er ment.

– Vi må ikke bli modellens fiender ved å ikke bruke den. Om vi ikke klarer å bruke modellen når endringstakten øker, blir det en trussel mot modellen, sier Bratten.

Spekter-sjefen retter også en pekefinger mot myndighetene:

– Det er grunn til å passe på nå. Det er for mange indikasjoner på at regjeringen lesser kostnader over på arbeidsgiverne. Det er velferdsstaten og ikke arbeidsgiverne som skal ta ansvar for de som ikke har kommet seg gjennom skolen, er syke eller ikke kan språket.

Kunnskapshull

LO Stat-leder Egil André Aas mener bevisstheten om den norske modellen må økes.

– Det er åpenbart manglende kunnskap i befolkninga om hva modellen innebærer. Det folk ikke føler noe for, eller tenker på, er lett å demontere. Om den forsvinner foran øynene våre får vi et samfunn vi ikke ønsker. Der har vi alle et ansvar. Vi må ut og formidle, sier Aas, og legger til at den må inn i skoleverket.

p

Aas mener den norske modellen er det virkemiddelet vi skal bruke når vi omstillinger bare skyter fart framover.

– Vi har hatt mange tøffe tak i fagbevegelsen, med arbeidsgivere og myndigheter. Supermodellen har overlevd dem alle, sier han.

Han mener det er avgjørende at både arbeidstakere, arbeidsgivere og myndigheter har samme forståelse av hva den norske modellen innebærer.

– Vi må være enige om grunnlaget for modellen. Så kan vi være steike uenige og krangle om sak, men også klare å løse tunge problemer uten konflikt, sier Aas.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse