JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anne-Kari Bratten vil ikke at Stortinget avgjør lønna:

Spekter-sjefen går mot nasjonal minstelønn

Spekter er mot nasjonal minstelønn, men Spekter-sjefen tror diskusjonen vil komme.
Spekter-leder Anne-Kari Bratten tror mange arbeidsgivere vil bruke flyktningetilstrømmingen til å kreve lovbestemt minstelønn.

Spekter-leder Anne-Kari Bratten tror mange arbeidsgivere vil bruke flyktningetilstrømmingen til å kreve lovbestemt minstelønn.

Leif Martin Kirknes

morten.hansen@lomedia.no

NHO mener regjeringen må utrede nasjonal minstelønn, men får ikke støtte fra Spekter.

Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter, tror mange arbeidsgivere vil bruke flyktningetilstrømmingen til å kreve lovbestemt minstelønn.

– Jeg og Spekter er mot nasjonal minstelønn. Hittil har vi ment allmengjøring av tariffavtaler har vært det beste virkemiddelet mot sosial dumping, sier Anne-Kari Bratten.

Arbeidsgiverforeningen Spekters administrerende direktør, tror tilstrømmingen av flyktninger vil føre til at flere vil ha andre løsninger.

– Jeg mener allmenngjøringen har utviklet seg negativt. Allikevel mener jeg det er bedre enn minstelønn. Men når så situasjonen er at vi skal integrere mange flyktninger – med lavere kompetanse enn de som bor her – kan vi mistenke at noen arbeidsgivere vil utnytte det. At de heller vil ansette flere lavtlønnede, enn noen høytlønnede med høy kompetanse. Da vil diskusjonen om minstelønn komme, slår Bratten fast.

Mer fra årets Spekter-konferanse:

«Tiden i oljemarinert hengekøye er over»

Spekter-lederen hyller Unio-bossen

Følg oss på Facebook og Twitter

Kappes om høyest minstelønn

Hun mener det er feil tiltak, og understreker at det kan ikke være noen andre enn partene i arbeidslivet som har ansvaret for lønnsoppgjør.

– Vi kan ikke ha det sånn at folk flyr på Stortinget for å diskutere lønn. At stortingspolitikerne i en valgkamp kappes om hvem som har den høyeste minstelønna. Det er helt meningsløst, sier Bratten.

Fra talerstolen på Spekters arbeidslivskonferanse slår hun fast at hun er en stor tilhenger av et organisert arbeidsliv. Bratten påpeker at en nasjonal minstelønn også vil føre til at det er mindre interessant å være fagorganisert og ha tariffavtaler.

Les også: LO frykter lovbestemt minstelønn vil presse lønningene nedover

Vil samle Holden III

– Vi skal stå imot nasjonal minstelønn så lenge som mulig. Men hva er tiltakene isteden? spør Bratten.

Hun påpeker at vi har et veldig høyt lavlønnsnivå, blant annet på grunn av høy produktivitet.

– Men disse som kommer inn på arbeidsmarkedet nå, er ikke så produktive at vi kan forsvare det høye lønnsnivået. Allikevel så skal vi ikke ødelegge dette med små forskjeller mellom folk. Jeg synes dette er vanskelig, og jeg synes regjeringen må ta initiativ til å diskutere dette, sier Bratten

Selv foreslår hun at Holden III-utvalget om å møtes igjen for å utrede hvilke konsekvenser den økte innvandringen vil ha på arbeidslivet.

Advarer mot A- og B-lag

Også i fagbevegelsen blir NHO-utspillet om en lovfestet nasjonal minstelønn avvist. LO-leder Gerd Kristiansen sier til nrk.no at det er naivt å tro at de lave lønningene kun vil begrenses til de flykningene som begynner å jobbe her i landet.

– Vi vil få et lønnspress nedover for de gruppene som allerede tjener minst. Det betyr at vi på sikt vil få en ny underklasse i norsk arbeidsliv. Jeg trodde den tiden var forbi, sier Kristiansen.

Også YS-leder Jorunn Berland avviser at diskusjonen om minstelønn bør tas nå på grunn av flyktningkrisen.

Avtroppende Unio-leder Anders Folkestad sier at forslaget om minstelønn er en dårlig ide, og at han er overrasket over at utspillet fra arbeidsgiverorganisasjonene kommer nå.

Les også: LO og Venstre på kollisjonskurs om minstelønn

Få nyhetsbrevet fra FriFagbevegelse:

Minstelønn i Europa

Europeiske land har en rekke ulike innfallsvinkler på hvordan man skal sette en nedre standard for arbeidstakernes timelønn.

(arbeidslivet.no) Se hvordan andre europeiske land fastsetter sin nedre grense

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Minstelønn i Europa

Europeiske land har en rekke ulike innfallsvinkler på hvordan man skal sette en nedre standard for arbeidstakernes timelønn.

(arbeidslivet.no) Se hvordan andre europeiske land fastsetter sin nedre grense