JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stenseng vil hente mer kraft fra samarbeidet mellom Ap og LO

Kjersti Stenseng, Arbeiderpartiets nye partisekretær, maner til et enda tettere fagligpolitisk samarbeid. Og det er på grasrota samarbeidet skal være sterkest.
VIL SAMARBEIDE: Arbeiderpartiets partisekretær, Kjersti Stenseng,  vil samarbeide både med både med den radikale delen av fagbevegelsen og venstresiden i norsk politikk. Nøkkelen er felles motstand mot den sittende regjeringens politikk.

VIL SAMARBEIDE: Arbeiderpartiets partisekretær, Kjersti Stenseng, vil samarbeide både med både med den radikale delen av fagbevegelsen og venstresiden i norsk politikk. Nøkkelen er felles motstand mot den sittende regjeringens politikk.

Ole Palmstrøm

morten.hansen@lomedia.no

– Vi har lagt bak oss en lang valgkamp. Det gjorde dypt inntrykk på meg å se den innsatsen som var lagt ned. Og venner; sammen klarte vi det, sier Stenseng.

Hun takket for innsatsen fra medlemmer og tillitsvalgte i LO i valgkampen. Nå ønsker hun at det lange samarbeidet mellom Ap og LO blir styrket.

Partisekretæren stiller spørsmål om samarbeidet er godt nok.

– Er vi gode nok på å beholde og involvere medlemmer? Hvor effektiv er egentlig den felles aktiviteten vår? Er det fagligpolitisk samarbeidet for lite forpliktende? spør Stenseng.

Les også: Busch (NTL) bekymra over Arbeiderpartiets sentrumsflørt

Mer lokalt samarbeid

Svaret hun gir selv er nei, og slår fast at det er lokalt det meste av jobben gjøres – og fortsatt må gjøres.

– Det er en lederoppgave for oss – å legge til rette for dette samarbeidet. Vi har startet, men har fortsatt mye å gå på, fastslår Stenseng.

Overfor frifagbevegelse.no understreker hun at Ap og LO har har et veldig godt samarbeid.

– Det har vi sett gjennom valgkamp på valgkamp. Det jeg tror vi kan styrke er samarbeidet på lokalt plan – på kommune- og regionnivå. Å formalisere de strukturene vi har på sentralt plan – også lokalt, sier Stenseng.

Brede allianser

Første mål for samarbeidet er stortingsvalget om snaut to år. Mens mange av LOs forbund har beveget seg mot venstre i politikken, snakker Arbeiderpartiets partisekretær om samarbeid med sentrum-venstre. Hun fastslår at hvor godt disse samarbeidene blir håndtert er avgjørende.

– Brede allianser med venstresiden og det grønne sentrum peker framover, og det er helt nødvendig for den som vil få gjennomslag. Fram mot 2017 vil også samarbeid være helt sentralt, konstaterer Stenseng.

Hovedproblemet: Regjeringen

Hun erkjenner at det kan være vanskelig å forene lokale, radikale, fagforeninger, med et sentrumssøkende Arbeiderparti. Løsningen er å definere hovedutfordringer.

– Problemet er en borgerlig regjering. Vi kan være uenige om enkeltsaker som EØS-spørsmålet og andre ting. Men hovedutfordringen – at arbeidsmiljøloven blir svekket, at arbeidstakeres rettigheter blir svekket, at det ikke gjøres noe mot sosial dumping – det er regjeringen. Selv om vi tilhører ulike partier, og er uenig i enkeltsaker, så må vi definere hva som er den viktigste utfordring å samarbeide mot. Så skal det selvfølgelig være rom for uenigheter, understreker Stenseng.

– Mål oss på resultatene

Hun mener det er nødvendig å søke allianser mot flere partier. Selv om mange er politisk uenig med de nye samarbeidspartiene, ber hun fagbevegelsens medlemmer måle Arbeiderpartiet på resultatene.

– Vi ser det utarbeides nye samarbeidsplattformer i kommunene med KrF, og i noen kommuner med Venstre og Miljøpartiet de grønne. Og disse samarbeidene er basert på nettopp arbeidslivsspørsmål og mot privatisering. Det er god sosialdemokratis politikk, og mest mulig gjennomslag for det, som er vårt mål. Jeg synes vi skal måles på det, sier Stenseng.

Sterkere sammen

Selv om Arbeiderpartiet ser for seg et bredt samarbeid, understreker hun at båndene til partiet og fagbevegelsens røtter er viktig.

– Et av kjennetegnene til fagforeningsfolka som startet Arbeiderpartiet i 1887, var at de var framtidsrettet. De skjønte at fagforeningens kamp for rettferdighet, like rettigheter og frihet – også var en politisk kamp, sier Stenseng.

Hun konstaterer at det er når Ap og LO står sammen, at de viser kraften i samarbeidet mellom fagbevegelsen og partiet.

– Det er sånn vi må møte de utfordringene vi nå står ovenfor, slår Stenseng fast.

LIVE: Følg Kartellkonferansen direkte, delta i kommentarfeltene

Kartellkonferansen

17. - 19. november 2015

#kartkonf15

LO Stats kartellkonferanse på Gol samler årlig rundt 200 tillitsvalgte, innledere, presse og gjester fra inn- og utland.

Konferansen har tradisjonelt vært et tenkeloft der sentrale temaer debatteres og nye ideer lanseres.

Kartellkonferansen har vært arrangert årlig - med noen opphold - helt siden 50-tallet

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Kartellkonferansen

17. - 19. november 2015

#kartkonf15

LO Stats kartellkonferanse på Gol samler årlig rundt 200 tillitsvalgte, innledere, presse og gjester fra inn- og utland.

Konferansen har tradisjonelt vært et tenkeloft der sentrale temaer debatteres og nye ideer lanseres.

Kartellkonferansen har vært arrangert årlig - med noen opphold - helt siden 50-tallet