Stenseng vil hente mer kraft fra samarbeidet mellom Ap og LO
Kjersti Stenseng, Arbeiderpartiets nye partisekretær, maner til et enda tettere fagligpolitisk samarbeid. Og det er på grasrota samarbeidet skal være sterkest.
VIL SAMARBEIDE: Arbeiderpartiets partisekretær, Kjersti Stenseng, vil samarbeide både med både med den radikale delen av fagbevegelsen og venstresiden i norsk politikk. Nøkkelen er felles motstand mot den sittende regjeringens politikk.
Ole Palmstrøm
morten.hansen@lomedia.no
– Vi har lagt bak oss en lang valgkamp. Det gjorde dypt inntrykk på meg å se den innsatsen som var lagt ned. Og venner; sammen klarte vi det, sier Stenseng.
Hun takket for innsatsen fra medlemmer og tillitsvalgte i LO i valgkampen. Nå ønsker hun at det lange samarbeidet mellom Ap og LO blir styrket.
Partisekretæren stiller spørsmål om samarbeidet er godt nok.
– Er vi gode nok på å beholde og involvere medlemmer? Hvor effektiv er egentlig den felles aktiviteten vår? Er det fagligpolitisk samarbeidet for lite forpliktende? spør Stenseng.
Les også: Busch (NTL) bekymra over Arbeiderpartiets sentrumsflørt
Mer lokalt samarbeid
Svaret hun gir selv er nei, og slår fast at det er lokalt det meste av jobben gjøres – og fortsatt må gjøres.
– Det er en lederoppgave for oss – å legge til rette for dette samarbeidet. Vi har startet, men har fortsatt mye å gå på, fastslår Stenseng.
Overfor frifagbevegelse.no understreker hun at Ap og LO har har et veldig godt samarbeid.
– Det har vi sett gjennom valgkamp på valgkamp. Det jeg tror vi kan styrke er samarbeidet på lokalt plan – på kommune- og regionnivå. Å formalisere de strukturene vi har på sentralt plan – også lokalt, sier Stenseng.
Brede allianser
Første mål for samarbeidet er stortingsvalget om snaut to år. Mens mange av LOs forbund har beveget seg mot venstre i politikken, snakker Arbeiderpartiets partisekretær om samarbeid med sentrum-venstre. Hun fastslår at hvor godt disse samarbeidene blir håndtert er avgjørende.
– Brede allianser med venstresiden og det grønne sentrum peker framover, og det er helt nødvendig for den som vil få gjennomslag. Fram mot 2017 vil også samarbeid være helt sentralt, konstaterer Stenseng.
Hovedproblemet: Regjeringen
Hun erkjenner at det kan være vanskelig å forene lokale, radikale, fagforeninger, med et sentrumssøkende Arbeiderparti. Løsningen er å definere hovedutfordringer.
– Problemet er en borgerlig regjering. Vi kan være uenige om enkeltsaker som EØS-spørsmålet og andre ting. Men hovedutfordringen – at arbeidsmiljøloven blir svekket, at arbeidstakeres rettigheter blir svekket, at det ikke gjøres noe mot sosial dumping – det er regjeringen. Selv om vi tilhører ulike partier, og er uenig i enkeltsaker, så må vi definere hva som er den viktigste utfordring å samarbeide mot. Så skal det selvfølgelig være rom for uenigheter, understreker Stenseng.
– Mål oss på resultatene
Hun mener det er nødvendig å søke allianser mot flere partier. Selv om mange er politisk uenig med de nye samarbeidspartiene, ber hun fagbevegelsens medlemmer måle Arbeiderpartiet på resultatene.
– Vi ser det utarbeides nye samarbeidsplattformer i kommunene med KrF, og i noen kommuner med Venstre og Miljøpartiet de grønne. Og disse samarbeidene er basert på nettopp arbeidslivsspørsmål og mot privatisering. Det er god sosialdemokratis politikk, og mest mulig gjennomslag for det, som er vårt mål. Jeg synes vi skal måles på det, sier Stenseng.
Sterkere sammen
Selv om Arbeiderpartiet ser for seg et bredt samarbeid, understreker hun at båndene til partiet og fagbevegelsens røtter er viktig.
– Et av kjennetegnene til fagforeningsfolka som startet Arbeiderpartiet i 1887, var at de var framtidsrettet. De skjønte at fagforeningens kamp for rettferdighet, like rettigheter og frihet – også var en politisk kamp, sier Stenseng.
Hun konstaterer at det er når Ap og LO står sammen, at de viser kraften i samarbeidet mellom fagbevegelsen og partiet.
– Det er sånn vi må møte de utfordringene vi nå står ovenfor, slår Stenseng fast.
LIVE: Følg Kartellkonferansen direkte, delta i kommentarfeltene
Kartellkonferansen
17. - 19. november 2015
#kartkonf15
LO Stats kartellkonferanse på Gol samler årlig rundt 200 tillitsvalgte, innledere, presse og gjester fra inn- og utland.
Konferansen har tradisjonelt vært et tenkeloft der sentrale temaer debatteres og nye ideer lanseres.
Kartellkonferansen har vært arrangert årlig - med noen opphold - helt siden 50-tallet
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.
Flere saker
Kartellkonferansen
17. - 19. november 2015
#kartkonf15
LO Stats kartellkonferanse på Gol samler årlig rundt 200 tillitsvalgte, innledere, presse og gjester fra inn- og utland.
Konferansen har tradisjonelt vært et tenkeloft der sentrale temaer debatteres og nye ideer lanseres.
Kartellkonferansen har vært arrangert årlig - med noen opphold - helt siden 50-tallet