GLAD FOR STØTTE. De NTL-tillitsvalgte ved universitetene setter pris på at Ap er tydelig i sin motstand mot innføring av foretaksmodell ved virksomhetene innen høyere utdanning. Fra venstre: Ellen Dalen, (Universitetet i Oslo), Jørgen Melve (Universitetet i Bergen), Torill Nustad (Universitetet i Tromsø) og Sturla Søpstad (NTNU).
Anders Hauge-Eltvik
Arbeiderpartiet sier nei til foretaksmodell for universiteter
Tillitsvalgte øyner muligheten for å stanse foretaksmodellen i universiteter og høyskoler
Med Arbeiderpartiet på laget, ser de tillitsvalgte ved universiteter og høyskoler en større mulighet for å hindre regjeringen i å innføre foretaksmodell.
merete.jansen@lomedia.no
– Det er kjempebra at Arbeiderpartiet nå tar et tydelig standpunkt, sier Ellen Dalen, hovedtillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag (NTL) ved Universitetet i Oslo.
Noen timer tidligere har Ap fattet dette vedtaket: «Arbeiderpartiet ønsker ikke foretaksmodell for universiteter og høyskoler, og ser ikke behovet for en 'mulighetsstudie' som vil skape mer uro i sektoren og kan ta fokus vekk fra samfunnsoppdraget til institusjonene.»
Dalen får følge av de andre NTL-tillitsvalgte i sektoren.
– Sjansen for å stanse dette er mye bedre nå enn om Ap hadde sittet på vippen uten å ta noe klart standpunkt. Det ville jo nærmest vært et klarsignal til Høyre om å ta saken videre, sier Torill Nustad ved Universitetet i Tromsø.
• Akademikerne sier ja til ny offentlig tjenestepensjon
Samme for 15 år siden
De minnes godt forrige runde av samme slaget, da Ryssdal-utvalget hadde innstilt på en liknende endring i 2003. Da var motstanden stor langt inn i Venstre og KrF. Selv i Høyre var ikke alle positive, sier Nustad.
– Det var mange Høyre-folk som sto sammen med oss i kampen mot Ryssdal-utvalget.
De fire tillitsvalgte vi snakker med, tror at stemningen blant de som jobber ved universiteter og høyskoler ikke er noe annerledes i dag.
– Vi har fått veldig mange underskrifter fra folk som ikke ønsker at foretaksmodellen skal utredes. Mange organisasjoner og mange av lederne ute i virksomhetene er også imot, påpeker Ellen Dalen.
Hun håper at når motstanden er så stor og bred, blir det vanskelig for regjeringen å presse gjennom en utredning. Torill Nustad føyer til:
– Eksemplene fra innføring av denne modellen i helsesektoren burde skremme vannet av de fleste politikere!
• LO vil ikke endre organiseringen av universiteter og høyskoler
• NTL-foreninger vil stanse innføring av foretaksmodell på universiteter og høgskoler
Frykter skolepenger
De tillitsvalgte frykter blant annet dårligere økonomi og mindre faglig frihet. Samarbeid på tvers er også et tema som opptar Sturla Søpstad, hovedtillitsvalgt for NTL ved NTNU i Trondheim.
– Vi har gjennomført flere reformer for å få til bedre samarbeid i sektoren. Foretaksmodellen vil trolig vippe ting i motsatt retning, med større konkurranse både inn mot EU og mellom virksomhetene. Man vil måtte jobbe mer for å skaffe egne inntekter. Et nytt økonomisystem vil derfor fort kunne munne ut i innføring av høye studieavgifter, tror de tillitsvalgte.
– Venstre støtter modellen, men vil ikke ha skolepenger. Men det blir nødvendigvis resultatet med en slik modell. Kall det gjerne en snikinnføring, sier Dalen.
Motstanden mot skolepenger er en av grunnene til at Arbeiderpartiet ikke støtter foretaksmodellen. Nina Sandberg, som har ansvaret for forskning og høyere utdanning i Ap, sier at det er viktig for dem å sikre de fleste en mulighet for å ta den utdanningen de ønsker.
– Ap har gjentatte ganger stanset forslag fra Høyre- og FrP-regjeringen om å innføre studieavgifter. Høyre har programfestet skolepenger for studenter fra land utenfor EØS-området også i denne perioden. Ap vil ikke ha organisasjonsmodeller som åpner for at institusjoner kan ta studieavgifter mot det politiske flertallets vilje, sier Sandberg.
Stor motstand
– Hvis poenget er å få bedre styring av sektoren, må de finne andre måter å gjøre det på, mener hovedtillitsvalgt Jørgen Melve ved Universitetet i Bergen.
– Denne modellen er ikke svaret på noe av det vi ønsker oss. Motstanden blant ansatte og studenter er massiv, helt uavhengig av partipolitisk standpunkt, slår han fast.
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene, mener Norsk Industri-sjefen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Pris-sjokk: Høyeste prisvekst på 34 år
Martin Guttormsen Slørdal