JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«En rik og feit 40-åring som ingen vil ha»

Tvil og tro om Postkoms framtid

Postkoms landsmøte har startet debatten om forbundets framtid.
FRAMTIDSDEBATT: Over 30 delegater var med på diskusjonen som tok for seg Postkoms veivalg i de kommende år.

FRAMTIDSDEBATT: Over 30 delegater var med på diskusjonen som tok for seg Postkoms veivalg i de kommende år.

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

– Jeg oppfatter at et klart flertall sier at vi er klar til å gå et skritt videre, sa gjenvalgt leder Odd Christian Øverland.

På forsommeren gikk startskuddet for debatten om framtidig veivalg for Postkom. Egentlig har Postkom vært på frierføtter til andre LO-forbund i mer enn ti år – uten å lykkes.

Som en av delegatene på landsmøtet spøkefullt uttrykte det: Postkom er en rik og feit 40-åring som ingen vil ha.

Forbundet har lagt bak seg to mislykkede forsøk på å slå seg sammen med andre forbund. I mellomtida har medlemstallet sunket og sunket.

På vei inn i en ny landsmøteperiode, anslår forbundsledelsen av antallet medlemmer kan synke med ytterligere 3000 i årene som kommer. Da nærmer man seg faretruende 7000.

– Vi skal ikke forhaste oss

Forbundsleder Odd Christian Øverland innledet til debatt om Postkoms framtidige veivalg på landsmøtets siste dag, etter at det var avklart at han skulle styre skuta i nye fire år.

Men til tross for tidligere fusjonsforsøk, Øverland mener at tida ikke var moden på dette landsmøtet til å diskutere konkrete kandidater å slå seg sammen med.

– Vi skal ikke forhaste oss. Vi har handlingsrom. Å tvinge gjennom noe imot medlemmenes vilje, er bortkastet tid. Men når medlemmene ønsker debatten velkommen, er vi forpliktet til å ta den, sa Øverland.

Han refererte til medlemsundersøkelsen som viste at det er tre grupper som er nesten like store; de som vil danne et nytt forbund, de som vil gå inn et eksisterede forbund og de som ikke vet.

Les også: Postkom-medlemmene vil til et annet forbund

– Mitt foreløpige standpunkt at vi skal gå inn i et eksisterende forbund, men jeg vil understreke at det er mitt foreløpige standpunkt, sa Øverland.

Mange tvilere

Debatten på landsmøtet ga ham rett i at det er lurt å skynde seg langsomt: Det var mange tvilere i blant de over 30 delegatene som gikk på talerstolen.

En del delegater har tatt standpunkt, og er klare til å se seg rundt etter et forbund å slå seg sammen med.

En del mener at Postkom har økonomi og ressurser til å stå på egne bein i noen år til.

En del har bestemt seg

De fleste hellet mot å jobbe for en ny konstellasjon for Postkom.

– Veivalg betyr i mitt hode at vi må velge en annen vei eller retning enn den vi er på i dag. Valget står mellom å skrumpe inn og forsvinne, eller velge noe som gir nytt mot, motivasjon og krefter, sa Jan Iverin.

Nils Rodal antydet hvilket forbund han synes var passende for Postkom.

– Det er den berømte kjøttvekta som teller. Det er helt avgjørende at vi har et større forbund i ryggen for å oppnå den politiske tyngden som skal til. Kanskje vi skal gå inn i et forbund med 150-160 000 medlemmer, var hans henvisning til Fellesforbundet.

Terje Nordgulen er den tydeligste motstanderen av at Postkom skal finne seg et annet forbund. Han mener for mange slike sammenslutninger på sikt vil svekke LO.

– Det er og blir organisasjonsgraden som gir oss makt og innflytelse mot arbeidsgiver. Og politisk makt får vi gjennom et sterkt og samla LO, sa Nordgulen.

Et skritt videre

I sin oppsummering av debatten minnet Øverland landsmøtet om at det ikke var snakk om at landsmøtet skulle gi en fullmakt til å flytte Postkom inn i et annet forbund.

– Dette er en diskusjon som skal ta pulsen på om vi er moden for å diskutere denne saken. Dere har gitt et relativt klart svar; jeg oppfatter at et klart flertall sier at vi er klar til å gå et skritt videre for å avdekke mulighetene som ligger i en videre dialog. I løpet av månedene som kommer skal vi bestemme oss for hvilken prosess vi skal sette i gang. Vi skal dra i gang diskusjonen på arbeidsplassene, på medlemsmøter og å konferanser.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse