Lønnsoppgjøret i staten
Verksbetjenten er passe begeistret for resultatet i lønnoppgjøret
– Vi er greit fornøyd med oppgjøret, sier Nina Ottosen i Oslo fengsel.
MER I LØNN: – Først og fremst skulle vi ønsket at en større andel av potten ble fordelt sentralt, sier verksbetjent Nina Ottosen.
Katharina Dale Håkonsen
katharina@lomedia.no
LO Stat, Unio, YS og Akademikerne kom til enighet med staten om lønnsoppgjøret torsdag 24. mai. Verksbetjent Nina Ottosen på snekkerverkstedet i Oslo fengsel har fulgt oppgjøret fra sidelinja og vært innstilt på å streike dersom det var nødvendig. Hun er passe fornøyd med resultatet.
– Vi er greit fornøyd med oppgjøret. Det viktigste er at vi fikk beholde lønnssystemet og rettighetene våre i hovedavtalen. Staten prøvde å fjerne mange elementer, men det klarte de ikke, sier Ottosen.
• – Vi har alle gitt og tatt, sier statsråden om statsoppgjøret
Ønsket mer fordelt sentralt
Lønnspotten ble fordelt 50 prosent i sentrale tillegg og 50 prosent i lokale tillegg. Nina Ottosen hadde håpet på en bedre fordeling.
– 50 prosent fordelt sentralt er lite. Det er den sentrale potten som sikrer lønnvekst til alle ansatte, og den burde vært større, sier verksbetjenten.
Mer pensjonsgivende tillegg
Mange ansatte i kriminalomsorgen mener grunnlønna er lav. En god del kompenserer med å jobbe turnus og tjener dermed mer. Når det kommer til pensjonsopptjening, har bare 56 000 kroner av turnustilleggene vært pensjonsgivende. For første gang på 16 år er taket hevet til 66 000 kroner. Ottosen mener all lønn burde vært pensjonsgivende, men er fornøyd med at staten beveger seg i riktig retning.
– Hvorfor er ikke all lønn pensjonsgivende? Det skjønner jeg ikke. Mye av lønna til betjentene er basert på tilleggene. Systemet er bygd opp slik at en skal jobbe turnus. Jeg ser på grunnlønn pluss tilleggene som normallønn, sier hun.
• Helheten gjør at NTL anbefaler meklingsresultatet i lønnsoppgjøret
Verksbetjenten er ikke imponert
I årets oppgjør ble lønnssystemet vedlikeholdt ved at en slettet de to nederste alternativene i lønnsramme og bygde to nye på toppen. Det er positivt for ansatte i kriminalomsorgen som mener at lønnsramme 39 hindrer lønnsvekst. De vil nå få mulighet for ansiennitetsopprykk.
– Lønnsramme 39 har vært veldig lav, og det var påkrevd å endre den, sier verksbetjenten.
Ottosen er likevel ikke imponert over resultatet. Hun har sammenlignet konsumprisindeksen med lønnsøkningen i etaten de siste årene.
– Lønna til ansatte i kriminalomsorgen henger etter prisøkningen, og det må vi gjøre noe med.
• – Enn god avtale for ansatte i kriminalomsorgen
Lettet for at han slapp å streike
I Trondheim fengsel stod ansatte klare til å streike. Da nyheten om at partene hadde kommet fram til en løsning, ble regiontillitsvalgt Daniel Fjelly-Johnsen lettet og glad.
– Førsteinntrykket er at vi er fornøyde med resultatet ut fra forventningene vi hadde på forhånd, sier Fjelly-Johnsen som deltok i streikekomiteen for ansatte i kriminalomsorgen.
Han er litt forsiktig med å tolke hvordan resultatet vil slå ut for medlemmene og vil gjerne lese seg opp på avtalen før han uttaler seg mer.
– Vi vet vel ikke ennå om det blir et justeringsoppgjør, og det er veldig viktig for oss, sier Fjelly-Johnsen.
AVVENTENDE: Pål Pedersen (t.v.) i Trondheim fengsel og regiontillitsvalgt Daniel Fjelly-Johnsen vil lese seg opp på deltaljene i avtalen før de uttaler seg om resultatet.
Nina Hanssen
Les også:
• Offentlig ansatte sier ja til ny tjenestepensjon
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside