JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Finansminister Siv Jensen nøyer seg med en formaning om høyere innskuddsrente i bankene.

Finansminister Siv Jensen nøyer seg med en formaning om høyere innskuddsrente i bankene.

Jan-Erik Østlie

Kommentar:

«Behov for digitalskatt»

Finansminister Siv Jensen (Frp) åpner for å innføre en ny skatt som rammer de store nettgigantene.
14.01.2020
14:00
14.01.2020 10:28

kjell.werner@anb.no

Dersom man internasjonalt ikke klarer å finne et system, vil Jensen innføre en særnorsk skatt. Bakgrunnen er det faktum at selskap som Google og Facebook tar stadig større deler av det norske annonsemarkedet og slipper unna med minimal skatt her til lands. Tradisjonelle norske medier blir taperne, og den norske staten går glipp av skatteinntekter.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) har lenge jobbet for å få på plass et felles regelverk som sørger for at de store internasjonale IT-selskapene betaler mer skatt der inntektene skapes. Det er varslet at en internasjonal løsning kan være på plass i løpet av 2020, men her er det skjær i sjøen – nærmere bestemt i Atlanterhavet. Problemet ligger nemlig i USA. I oktober la OECD fram et rammeverk som 134 land nå forhandler om.

Følg oss på Facebook

– Jeg håper i det lengste at vi lykkes og tror vi gjør det. Men hvis det skulle vise seg ikke å være tilfelle, må vi umiddelbart få på plass en norsk løsning, sier finansminister Siv Jensen til Klassekampen. Det hører med til historien at Frankrike i fjor innførte en omsetningsavgift på tre prosent for store digitale selskaper, og fra 1. januar 2020 fulgte Italia etter i samme spor. USA har allerede svart med å antyde straffetoll på en rekke franske varer.

Beregninger fra mediebyrået Group M viser at Google omsatte for 3,8 milliarder kroner her til lands i fjor, mens Facebook hadde en omsetning på rundt 2 milliarder. Disse selskapene betalte henholdsvis 4 og 2,9 millioner i skatt til Norge. Siv Jensen mener det er viktig at disse selskapene kommer i ekte skatteposisjon til Norge. Poenget er at selskapene i hovedsak slipper unna skatt til Norge fordi de ikke er lokalisert her. Skatteparadisene blir dessverre nødhavner.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

OECDs forslag til digitalskatt er heller ikke god nok for Schibsted, skal vi tro styrelederen i mediekonsernet. Skatt er også bare en liten del av den nye digitale virkeligheten. Vi går fra en fysisk til en digital økonomi, og nasjonalstaten får stadig mindre å si. Finansminister Siv Jensen skal ha ros for å ha valgt en offensiv tone, men Norge bør unngå en særnorsk digitalskatt. Et alternativ kan være å søke tettere nordisk og europeisk samarbeid for å møte den nye digitale hverdagen.

Svaret er i første rekke bedre internasjonalt samarbeid og enda flere globale spilleregler. Utfordringen er USA-president Donald Trumps proteksjonistiske linje. Han holder sin hånd over de amerikanske nettgigantene. En liten åpen økonomi som den norske taper på en slik politikk.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
14.01.2020
14:00
14.01.2020 10:28