JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bård Skarra / jabedit.com

Kommentar:

«Denne historien illustrerer at det er klasseforskjeller i Norge», skriver Svein-Yngve Madssen

Renholdere har ikke krav på lønn for reisetiden mellom ulike kunder, ifølge en ny dom i Arbeidsretten. Hva om direktørene skulle fått samme beskjed?
16.10.2019
09:47
18.10.2019 13:14

I 2019 har vi åpenbare klasseforskjeller i Norge basert på hvem du er, etnisitet og kjønn, hvor mye du tjener, utdanning, yrke, din sosiale status og ikke minst hvor du bor.

Renholdere har ikke krav på lønn for reisetiden mellom ulike kunder. Denne dommen i Arbeidsretten har skapt sterke reaksjoner i Arbeidsmandsforbundet som organiserer renholderne. LOs motpart i Arbeidsretten var NHO. Og Arbeidsmandsforbundet finner det oppsiktsvekkende at NHO mener at arbeidstid ikke skal lønnes. Konsekvensen av dommen kan bli at ansatte renholdere som er på jobb i 9 timer bare får betalt for 5-6 timer hvis det er mye reising mellom kundene.

ph

En høyt utdannet og godt lønnet person jeg kjenner, kunne glede seg over langt kortere reise til jobb da han i en periode ble utplassert hos en ny arbeidsgiver. Han fikk derimot dekket reiseutgiftene fra sin gamle arbeidsplass tilbake til den nye og retur, til tross for at han i flere måneder hadde redusert reisevei. Han fikk dermed godt betalt for en arbeidsreise han aldri foretok.

Denne historien illustrerer at det er klasseforskjeller i Norge. Jeg er ganske sikker på at ingen av NHOs direktører ville akseptert at de ble trukket i lønn for arbeidsreise mellom forskjellige «kunder». Av en eller annen grunn mener de at andre regler skal gjelde for de lavest lønte. Slike holdninger kan karakteriseres som mye, men anstendig er ikke ett ord jeg vil bruke.

ph

Arbeidsmandsforbundet vil nå bruke kommende tariffoppgjør på å styrke tariffavtalene slik at de ikke lenger kan tolkes slik NHO og et flertall i Arbeidsretten har gjort. Det er naivt å tro at motparten er så skamfulle at de uten videre aksepterer slike endringer. For selv i 2019 har vi åpenbare klasseforskjeller i Norge basert på hvem du er, etnisitet og kjønn, hvor mye du tjener, utdanning, yrke, din sosiale status og ikke minst hvor du bor.

Det er ikke arbeidsfolk som har fleksibilitet til å jobbe hjemme eller gå til tannlegen i arbeidstida. Betalt utdanning, gratis kaffe og trening, gode og billige kantiner, rimelige aksjer, bonuser, firmareiser, mobiltelefon, pc, bredbånd og nettbrett er fjerne frynsegoder for store deler av det norske arbeidslivet.

ph

Ironisk nok går verden videre hvis direktøren onsdag kveld finner ut at han skal ta en oval weekend. Mye stopper opp hvis bussjåføren eller helsefagarbeideren gjør det samme. Det avspeiles verken i lønn, arbeidsbetingelser eller tolkning av tariffavtaler.

Fagbevegelsen har mye ugjort.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
16.10.2019
09:47
18.10.2019 13:14