JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sissel M. Rasmussen

Krav om tariffavtale for alle serveringssteder med skjenkebevilling

Det er fantastisk flott at Arendal Arbeiderparti har vedtatt den aller beste løsningen vi kan se for å rydde opp i den useriøse delen av arbeidslivet.
06.09.2019
15:56
06.09.2019 23:38

Arbeidstilsynet slår fast at 80 prosent i hotell- og restaurantbransjen mangler lovpålagt skriftlig arbeidsavtale, ifølge en rapport fra 4.459 kontrollerte overnattings- og serveringssteder i perioden 2015–2017. Rapporten avdekker også flere andre svært bekymringsfulle lovbrudd. På bakgrunn av dette utfordret vi de lokale partiene i Østre Agder. Jeg sa i mars 2018 at det ikke kunne dokumenteres en eneste seriøs restaurant som serverer alkohol. Min uttalelse skapte mye støy og spetakkel, men det var kun Arendal arbeiderparti som tok utfordringen. Seinere har vi hatt noen møter om temaet.

 ph

Det er et klart inntrykk av at de aller fleste i bransjen ønsker å være seriøse og ha en bransje fri for aktører som driver med arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Dessverre kan det virke som om det er vanskelig for bransjen sjøl å løfte seg ut av den negative trenden. Da er det viktig at politikerne lager rammevilkår som bidrar til å dreie en uønsket situasjon i riktig retning.

 

I de bransjene hvor den norske arbeidslivsmodellen fungerer, er omfanget av arbeidslivskriminalitet og sosial dumping betydelig lavere og til dels fraværende. Den viktigste bærebjelken i den norske arbeidslivsmodellen er at bedriftene er omfattet av en landsomfattende tariff- og hovedavtale gjennom at både arbeidsgiverne og arbeidstakerne er organiserte i sine respektive arbeidslivsforeninger.

ph

 

Arendal Arbeiderparti svarte på utfordringen vår ved å slå fast at den beste måten å hjelpe alle bransjer som sliter med å komme ut av den negative trenden er ved å: «Forvente et seriøst arbeidsliv og at alle skal kunne dokumentere det. Alle leverandører og de som gis skjenkebevilling skal underlegges kontroll på nivå med dagens Oslo-modell hva gjelder innkjøpsregler samt ha landsomfattende tariffavtale.»

 

Det store flertallet av bedrifter og arbeidstakere er seriøse og ordentlige bedrifter, frie for sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Det skal lønne seg å være seriøs og den norske arbeidslivsmodellen må styrkes. Det er fantastisk flott at Arendal Arbeiderparti har vedtatt den aller beste løsningen vi kan se for å rydde opp i den useriøse delen av arbeidslivet. Det er å håpe at alle fagorganiserte og alle andre som ønsker et seriøst arbeidsliv merker seg det unike vedtaket Arendal Arbeiderparti har gjort og støtter opp om kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet også når en skal bestemme seg for hva en skal stemme ved kommune- og fylkestingsvalget.

 

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.09.2019
15:56
06.09.2019 23:38