JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Annerledes-NHO

NHO lover å gjøre ting annerledes. Det tror vi så gjerne.

torgny.hasaas@lomedia.no

På scenen står tre menn og én kvinne. TV2s Siri Lill Mannes spør ut tre bedriftsledere om bedriftene de leder. Stedet er Operaen i Bjørvika. Anledningen er NHOs årskonferanse.

De tre mennene er Bengt-Lasse Lund, styreleder i Incita, Erik Vinje, administrerende direktør i Vinjes Transport og Leif Gunnar Belsvik, konsernsjef i NorTekstil. Felles for de tre er at de leder private bedrifter som leverer tjenester til helsevesenet.

Men de har mer felles, de har tapt kontrakter med det offentlige. Og når Mannes ber dem oppsummere, har de et felles ønske. De vil ha de samme rammebetingelsene som det offentlige.

Det de sikter til er at det offentlige ikke betaler merverdiavgift. Det oppleves som en konkurransemessig ulempe, og gjør at private virksomheter har vanskeligere for å vinne kontrakter i konkurranse med offentlige budgivere.

Mottoet for årets NHO-konferanse var «Alle gode krefter». Underforstått, NHO opplever at de gode kreftene i privat sektor blir utestengt fra offentlig sektor. NHO-direktør John G. Bernander sa det slik i sitt avslutningsforedrag:

– Gi oss en sjanse. Vi kan gjøre ting på en annerledes måte.

Det er det ikke vanskelig å være enig i, men betyr annerledes bedre eller dårligere, og i tilfelle bedre eller dårligere for hvem.

Trekløveret på Operaens scene var enige om at de trengte de samme rammevilkårene som det offentlige. Men lønn og pensjoner var ikke i deres munn. Det var ikke disse rammevilkårene de hadde i tankene. Bedriftslederne var på ingen måte klar for å gå inn på de offentlige ansattes lønns- og pensjonsforhold.

Regnestykket de presenterer er i realiteten at de private skal få samme merverdiavgift som det offentlige, men de skal ha lavere lønninger og pensjoner enn de offentlig ansatte og at en del av inntektene skal settes av til eiernes fortjeneste.

– Det er ikke feil å tjene penger, sa konsernsjef i NorTekstil Leif Gunnar Belsvik. Han er sjef for et vaskerikonsern. Han mente at helseforetakene burde konsentrere seg om kjernevirksomheten, å skape bedre helse fram for å vaske tøy. Vask av tøy er det NorTekstil som hadde greie på.

For min del trodde jeg at god hygiene var en del av helsesektorens kjernevirkosmhet.

Kjernen i NHO-budskapet er at virksomhet skal overføres fra offentlig virksomhet til private. I praksis betyr det å overføre verdier fra de ansatte til private eiere.

Dette er et greit standpunkt. Det er lov å mene det. Men NHO gjør hva de kan for å pakke inn budskapet i all mulig annen svada, og det virker feigt når de ikke tør å problematisere standpunktet sitt mer enn de gjør.

Annonse
Annonse