Åpner dører for Statoil
Statoil-sjef Helge Lund er på frierferd hos arabiske oljesjeiker og får god drahjelp fra utenriksminister Jonas Gahr Støre.
Tirsdag var de to på plass i det arabiske emiratet Abu Dhabi, som pumper opp like mye olje som Norge og som ifølge prognosene kan opprettholde dagens produksjon i nærmere hundre år framover.
Landet er også en betydelig gassprodusent, og Statoil håper med Støres hjelp å sikre seg innpass i lete- og utvinningsvirksomhet.
Støre hadde tirsdag møter med flere av landets mektigste sjeiker, og han sørget for å ha Statoil-sjef Helge Lund ved sin side «for å fremme Statoils interesser i Abu Dhabi», som det het i UDs program.
Oljefond
Abu Dhabi er det største og mest oljerike av de sju arabiske emiratene og begynte å bygge opp et oljefond alt 15 år før Norge kom på tanken.
Oljefondet er verdens største og anslått til minst 3.500 milliarder kroner, selv om finanskrisen har gjort dypt innhogg og ekspertene er uenige om hvor mye som har gått tapt.
Åpenhet og innsyn har aldri vært honnørord blant arabiske oljesjeiker, og Helge Lund trenger derfor drahjelp for å få tillit og innpass med sin helt motsatte politikk.
Statoil, som har sitt regionale hovedkontor i det kriserammede naboemiratet Dubai, har alt etablert kontor i Abu Dhabi og legger ikke skjul på sin interesse for å delta i leting og utvinning, såkalt oppstrøms virksomhet i emiratet.
Håpet er at norsk miljøteknologi skal bli døråpner, og Støre overvar tirsdag undertegningen av en ny avtale mellom Statoil og Abu Dhabi om utvikling av kostnadseffektive teknologier for karbonfangst og lagring av CO2.
Klimaversting
Få om noen land i verden slipper ut mer CO2 per innbygger enn Abu Dhabi, og de styrtrike oljesjeikene har nå bestemt seg for å gjøre noe med verstingstempelet.
Denne uka inviterer Abu Dhabi til World Future Energy Summit, der Støre tirsdag var blant innlederne og deltok på en rundebordskonferanse.
– Norges offshorevirksomhet er rundt 60 prosent mindre karbonintensiv enn gjennomsnittet i verden, skrøt Støre i sitt innlegg.
Deretter orienterte han om norsk satsing på karbonfangst og - lagring, kamp mot avskoging i verden og satsing på fornybare energikilder.
Med klar adresse til oljerikdommen som var representert i salen, etterlyste han også større politisk og økonomisk vilje til å bekjempe den globale oppvarmingen, både gjennom egne tiltak og ved økt bistand til utviklingsland.
Storslått plan
At Abu Dhabi har store ressurser å bidra med, hersker det ingen tvil om. Emiratet har knapt visst hva de skulle bruke oljerikdommen til, noe som har resultert i alt fra egen Formel 1-bane til oppkjøp av fotballklubben Manchester City.
Sjeikenes ønske om å framstå som miljøbevisste har også resultert i en storslått plan om å etablere verdens første karbonnøytrale by.
Første spadetak er ennå ikke tatt i Masdar City, der privatbiler skal forbys og de 50.000 innbyggerne skal produsere miljøvennlige produkter.
Byen skal få sitt eget universitet, og den skal omgis av en mur som forhåpentligvis holder glovarme ørkenvinder ute og redusere behovet for luftavkjøling.
Asiatiske gjestearbeidere, som utgjør 80 prosent av befolkningen, skal stå for byggingen og bidra til å gjøre Masdar City til en grønn og klimavennlig oase. (ANB-NTB)
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB