Åpner dører for Statoil
Statoil-sjef Helge Lund er på frierferd hos arabiske oljesjeiker og får god drahjelp fra utenriksminister Jonas Gahr Støre.
Tirsdag var de to på plass i det arabiske emiratet Abu Dhabi, som pumper opp like mye olje som Norge og som ifølge prognosene kan opprettholde dagens produksjon i nærmere hundre år framover.
Landet er også en betydelig gassprodusent, og Statoil håper med Støres hjelp å sikre seg innpass i lete- og utvinningsvirksomhet.
Støre hadde tirsdag møter med flere av landets mektigste sjeiker, og han sørget for å ha Statoil-sjef Helge Lund ved sin side «for å fremme Statoils interesser i Abu Dhabi», som det het i UDs program.
Oljefond
Abu Dhabi er det største og mest oljerike av de sju arabiske emiratene og begynte å bygge opp et oljefond alt 15 år før Norge kom på tanken.
Oljefondet er verdens største og anslått til minst 3.500 milliarder kroner, selv om finanskrisen har gjort dypt innhogg og ekspertene er uenige om hvor mye som har gått tapt.
Åpenhet og innsyn har aldri vært honnørord blant arabiske oljesjeiker, og Helge Lund trenger derfor drahjelp for å få tillit og innpass med sin helt motsatte politikk.
Statoil, som har sitt regionale hovedkontor i det kriserammede naboemiratet Dubai, har alt etablert kontor i Abu Dhabi og legger ikke skjul på sin interesse for å delta i leting og utvinning, såkalt oppstrøms virksomhet i emiratet.
Håpet er at norsk miljøteknologi skal bli døråpner, og Støre overvar tirsdag undertegningen av en ny avtale mellom Statoil og Abu Dhabi om utvikling av kostnadseffektive teknologier for karbonfangst og lagring av CO2.
Klimaversting
Få om noen land i verden slipper ut mer CO2 per innbygger enn Abu Dhabi, og de styrtrike oljesjeikene har nå bestemt seg for å gjøre noe med verstingstempelet.
Denne uka inviterer Abu Dhabi til World Future Energy Summit, der Støre tirsdag var blant innlederne og deltok på en rundebordskonferanse.
– Norges offshorevirksomhet er rundt 60 prosent mindre karbonintensiv enn gjennomsnittet i verden, skrøt Støre i sitt innlegg.
Deretter orienterte han om norsk satsing på karbonfangst og - lagring, kamp mot avskoging i verden og satsing på fornybare energikilder.
Med klar adresse til oljerikdommen som var representert i salen, etterlyste han også større politisk og økonomisk vilje til å bekjempe den globale oppvarmingen, både gjennom egne tiltak og ved økt bistand til utviklingsland.
Storslått plan
At Abu Dhabi har store ressurser å bidra med, hersker det ingen tvil om. Emiratet har knapt visst hva de skulle bruke oljerikdommen til, noe som har resultert i alt fra egen Formel 1-bane til oppkjøp av fotballklubben Manchester City.
Sjeikenes ønske om å framstå som miljøbevisste har også resultert i en storslått plan om å etablere verdens første karbonnøytrale by.
Første spadetak er ennå ikke tatt i Masdar City, der privatbiler skal forbys og de 50.000 innbyggerne skal produsere miljøvennlige produkter.
Byen skal få sitt eget universitet, og den skal omgis av en mur som forhåpentligvis holder glovarme ørkenvinder ute og redusere behovet for luftavkjøling.
Asiatiske gjestearbeidere, som utgjør 80 prosent av befolkningen, skal stå for byggingen og bidra til å gjøre Masdar City til en grønn og klimavennlig oase. (ANB-NTB)