Åpner for ny Treholt-sak
Gjenopptakelseskommisjonens leder mener spiondommen mot Arne Treholt bør opp i retten på nytt hvis de nye påstandene holder vann.
Helen Sæter sier at en del av opplysningene som kom fram i boka «Forfalskningen» torsdag, ikke var kjent for kommisjonen under de tidligere gjenopptakelsesbehandlingene.
– Bildebevisene har vært framme før, men teipbiten og det anonyme vitnet er helt nytt. Hvis det som er kommet fram i boken stemmer, er det grunnlag for gjenopptakelse, sier kommisjonens nåværende leder til NRK.
Treholt og hans advokat, Harald Stabell, mener boka beviser at det såkalte pengebeviset var falskt og konstruert av to tjenestemenn i daværende Politiets overvåkingstjeneste (POT).
Ber om frifinnelse
De mener påtalemyndigheten må be om gjenåpning og legge ned påstand om frifinnelse på punktet om at han skal ha mottatt betaling for å ha overlevert informasjon til KGB.
– Det har nå kommet fram omfattende og godt dokumenterte beviser på at bildene er fabrikkerte. Ballen ligger nå hos påtalemyndigheten, sier Treholt til NTB.
Men selv om pengebeviset var et viktig bevis i saken, var dommen også basert på flere andre momenter. Treholt innrømmet også samarbeid med irakiske myndigheter.
Lite lysten på nye år
En ny behandling trenger ikke ende med at påtalemyndigheten innstiller på frifinnelse for Sovjet-forholdet. Da er det ikke sikkert at Treholt ønsker en ny årelang runde i rettssalen.
– Jeg får ta stilling til det hvis den tid kommer. Men både mine nærmeste og jeg har levd med denne saken i 25 år, og det er ikke spesielt lystbetont å se for seg en ny, lang rettsprosess, sier Treholt.
I «Forfalskningen» hevder journalistene Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Kjetil Bortelid Mæland at bilder som POT sier var tatt hjemme hos Arne Treholt i august 1983, umulig kan ha blitt tatt i leiligheten.
En pensjonert kilde i POT, tekniske undersøkelser av Treholts stresskoffert samt fotografiene det hemmelige politiet tok av den, blir brukt for å underbygge påstandene.
– På bakgrunn av den dokumentasjonen som er lagt fram, mener jeg det er åpenbart at saken nå må gjenåpnes. Jeg forventer at det er påtalemyndigheten som tar det initiativet, sier Harald Stabell til NTB.
– Må gjenåpnes
Riksadvokat Tor-Aksel Busch var sammen med førstestatsadvokat Lasse Qvigstad aktor i Treholt-saken i Eidsivating lagmannsrett i 1985. Han sier til NTB at det er vanskelig å ta stilling til de nye opplysningene så lenge han ikke har lest boka.
Begge de to har en sentral rolle i påtalemyndighetens avgjørelse om de skal begjære saken gjenopptatt. Qvigstad sier det er vanskelig å kommentere utspillet fra Stabell uten bedre kunnskap om de nye opplysningene.
– Det er svært alvorlige beskyldninger og det er klart dette må undersøkes. Vi skal nok finne ut av dette, men det vil ta litt tid, sier Qvigstad til NTB.
Mistenkte ikke fabrikkering
Treholt selv vil ikke spekulere på hvordan den opprinnelige dommen mot ham ville blitt uten pengebeviset. Han sier at han allerede like etter han ble dømt, fikk tips fra ulike hold om at det var noe suspekt med pengebeviset.
Hans daværende forsvarer, Arne Haugestad, lyktes ikke med å avdekke noe som tydet på forfalskning.
– Jeg reagerte i første omgang på pengebeløpet, og da jeg så bildene syntes jeg det var spesielt at bakgrunnen ikke var identifiserbar. Men jeg hadde ikke fototeknisk ekspertise, og det var vanskelig å forestille seg at politiet kunne fabrikkere bevis, sier Treholt.
Daværende leder for Politiets overvåkingstjeneste, Jostein Erstad, betegner overfor Aftenposten påstandene i Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Kjetil Bortelid Mælands bok som «tull». (ANB-NTB)
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO: Hva skjer nå?
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Joar Haug er i dag 64 år, pensjonert fengselsbetjent og jobber 50 prosent som bussjåfør med skolekjøring. Snømåkeformen er det heller ikke noe å si på.
Sissel M. Rasmussen
Joar ble diskriminert fordi han var for gammel: – Klart jeg ble lei meg
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Streiken ved Olivia har nå vart i seks uker. Striden står om en husavtale som ledelsen vil opprettholde, mens Fellesforbundets medlemmer ved restauranten vil ha tariffavtale, den såkalte Riksavtalen.
Håvard Sæbø
Olivia nekter å forhandle – avlyste møte hos Riksmekleren
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Colourbox
Flere med dårlig råd kan få mer. Se hva LO vil gjøre
Sølvi Ellingsen har vasket arbeidsklærne sine i 40 år.
Anne Marthe Vestre Berge