JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Anita Johansen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet.

Anita Johansen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet.

Ole Palmstrøm

– Endelig en gledens dag for gruve-Norge

Etter fire års tenketid har Miljøverndirektoratet gitt klarsignal om å starte kobberutvinning i Kvalsund i Finnmark. Norsk Arbeidmandsforbund jubler.09.12.2015
15:25
09.12.2015 20:03

merete.holtan.garte@lomedia.no

– Endelig kom konsesjonen på plass, og beskjeden vi hadde ventet på. Dette er en gledens dag for hele gruvebransjen, sier forbundssekretær Anita Johansen.

Hun tok over ansvaret for bergverk i Norsk Arbeidsmandsforbund i sommer, og har siden hatt tøffe dager på jobb. Gruvenæringen er i krise: Store Norske på Svalbard er i driftshvile og kan bare reddes av statlige midler, mens Sydvaranger Gruve nylig gikk konkurs og etterlot 400 arbeidere uten jobb.

Miljødirektoratets ja til gruvedrift i Kvalsund er i så måte et lys i mørket.

– Det var jaggu på tide, sier Anita Johansen.

Kan hente kompetanse fra Sydvaranger Gruve

Det er bedriften Nussir ASA som har fått tillatelse til å starte drift i kobberforekomstene i Nussir og Ulveryggen i Kvalsund, med et tilhørende sjødeponi i Repparfjorden. Kvalsund ligger i Finnmark, sørøst for Hammerfest, et godt stykke unna Sør-Varanger i nordøst.

150 arbeidsplasser forventes å komme på plass når kapitalen er i havn, fjellet er sprengt og driften kan starte. Men det skjer tidligst i 2017, og det er ingen automatikk i at arbeidskraft flyttes direkte fra Sydvaranger Gruve.

– Det er store avstander i nord og 40 mil mellom Kvalsund og Kirkenes, så det blir garantert ikke noen dagpendling fra Sør-Varanger. Men det kan jo være at kompetanse derfra kan brukes, og at enkelte vil velge å flytte på seg, sier Anita Johansen.

– Uansett er gruvedrift i Kvalsund godt nytt for oss. Alt vi kan få i gang av aktivitet hjelper oss i en vanskelig tid.

– Enormt for Vest-Finnmark

Det forventes at gruvevirksomheten også vil gi opp mot 200 arbeidsplasser i andre næringer. I tillegg kommer økte skatteinntekter til staten, fylkeskommunen og de involverte kommuner.

Nussir-direktør Øystein Rushfeldt har jobbet for gruvedrift i Kvalsund de siste syv årene, og søknaden om utslippstillatelse i Repparfjorden ble sendt inn til Miljødirektoratet i 2011. I Dagens Næringsliv og i lokale medier uttrykker direktøren nå stor lettelse over endelig å ha fått ja.

– Det er ekstremt gledelig og definitivt på høy tid, sier Rushfeldt, og legger til at klarsignalet er stort også for Kvalsund.

– I gruveverdenen er dette et mellomstort prosjekt, i norsk målestokk er Nussir blant de største og for Kvalsund og Vest-Finnmark er dette et enormt prosjekt, sier direktøren.

Kvalsunds ordfører Terje Wickstrøm (Ap) mener omtaler nyheten som tidenes julegave til kommunen og innbyggerne.

– Jeg er nesten målløs. Dette er ekstremt viktig for folk, sier ordføreren til Dagens Næringsliv.

Naturvernere varsler kamp

Men ikke alle hilser kobberutvinningen velkommen. Gråberg og avgangsmasser skal deponeres i Repparfjorden. Riktignok under strenge krav til miljøovervåking, men laksefiskere og miljøvernorganisasjoner er sterkt kritiske til at en nasjonal laksefjord med gytetorsk skal brukes til et slikt formål.

2.700 har undertegnet på en underskriftsliste mot sjødumping av gruveslam, og Natur og Ungdom varsler at de vil aksjonere med lenker. Havforskningsinstituttet kritiserer modellene som er brukt til å undersøke fjorden, og uttrykker bekymring for faunaen der. Samene protesterer på sin side over ulempene for reindriften.

Mener Norge må ta ansvaret

– Det er som forventet, sier forbundssekretær Anita Johansen om motstanden.

– Men vil vi ha mineralutvinning, må vi også betale en pris for det. Som det heter: «If it isn’t grown, it must be mined». Vi trenger disse mineralene, som brukes i alt fra kunstige hofter til biler og mobiltelefoner. Og det er bedre at de utvinnes her i Norge enn andre steder i verden, hvor næringa ikke har de samme strenge kravene til miljøvern og forsvarlig drift.

Når det gjelder reindriften, henviser forbundssekretæren til Miljødirektoratets vurdering. Direktoratet mener at et landdeponi ikke er miljømessig bedre enn et sjødeponi, blant annet med tanke på ulempene for reindriften.

Johansen understreker at kobberutvinning i nettopp dette området møter mange viktige behov i Finnmark.

– Drift i Kvalsund er nok et strategisk valgt med tanke på både arbeidsplasser og beliggenhet.

– For lang prosess

Forbundssekretæren berømmer Nussir-direktør Øystein Rushfeldt for utholdenhet og nitid arbeid i forbindelse med søknaden. Prosessen har tatt over fire år. I regjeringens mineralstrategi fra 2013 heter det at forutsigbar og effektiv saksbehandling skal være en rettesnor.

– Det er i hvert fall tre år for mye. Oppstart av mineralutvinning er så kapitalkrevende at en bedrift må kunne kreve en smidig og forutsigbar saksbehandling. Det er ingen investorer som vil legge penger i et prosjekt som kan få nei om fire år, sier Anita Johansen, og legger til:

– Det er klart at en slikt prosjekt krever en ordentlig konsekvensutredning, men den trenger ikke ta fire år.

Utbygging først etter 2017

Nussir-direktør Øystein Rushfeldt bekrefter at investorene har måttet vente. Det gjør at det vil ta tid å få startet opp gruvedriften.

– Nå må vi først tilbake til kapitalmarkedet, som har stengt oss ute grunnet den store usikkerheten som har vært forbundet med prosjektet. Det vil bli en stor jobb med mye reising, men når vi har sikret tilgang på ny kapital - da starter vi arbeidet med prosjekteringen. Det vil nok ta omkring et år, så en utbyggingsbeslutning vil neppe foreligge før uti 2017. Etter det kan vi begynne å sprenge fjell, sier Rushfeldt.

Fakta

Kobberforekomsten ved Nussir og Ulveryggen i Kvalsund kommune ble først oppdaget på 1970-tallet.

Folldal Verk drev utvinning av kobber fra Ulveryggen fra 1972 til 1978.

Nussir ASA kontrollerer rettighetene til påvist kobber både på Nussir og Ulveryggen. De har søkt om tillatelse til gruvevirksomhet etter forurensningsloven.

Nussir har nå fått tillatelse fra Miljødirektoratet til å produsere 50.000 tonn kobberkonsentrat per år fra underjordsdrift og oppredning.

Dette medfører et behov for å fjerne omtrent 400.000 tonn ikke-metallholdig gråberg per år.

Malmen som brytes vil bli bearbeidet i et oppredningsverk ved Repparfjorden.

Nussir kan deponere avgangen i et område i Repparfjorden.

Kilde: Miljødirektoratet

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.12.2015
15:25
09.12.2015 20:03Mest lest

Anne Linn Lernes er en av mange kunder som nå boikotter både Postnord og netthandelgigantene som benytter transportøren.

Anne Linn Lernes er en av mange kunder som nå boikotter både Postnord og netthandelgigantene som benytter transportøren.

Stein Inge Stølen / Privat

Kunder boikotter Postnord og Zalando etter avsløringer: – Det er skammelig

Leif Martin Kirknes

– Vi skal ikke plage kundene, sier kraftsjefen. Dette strømselskapet er ikke som alle andre

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Ifølge påtalemyndigheten har de tre direktørene mottatt millionverdier i penger, oppussing av bolig, dyre biler og fri bruk av luksusbåt.

Ifølge påtalemyndigheten har de tre direktørene mottatt millionverdier i penger, oppussing av bolig, dyre biler og fri bruk av luksusbåt.

Colourbox

Tidligere velferdsdirektører tiltalt for grov korrupsjon: – Fikk penger, biler og båter, sier aktor

Tri Nguyen Dinh

Dramatisk måling: Støre og Vedum straffes knallhardt av velgerne

Kommentar

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Håvard Sæbø

«Kameraderi i et lite land»

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

Stein Inge Stølen

Regjeringen til kamp mot sosial dumping: Nye regler kan berøre titusener av kjøretøy og eiere

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

Privat

Barnehagelærer Kirsten sliter med langvirkninger etter korona: – I helgene er jeg helt ødelagt

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i hjertelig samtale med eder av DEFS, europeisk fagbevegelse, Luca Vincentini. De to er enige om at det er behov for et misntelønnsdirektiv i EU. Det er de nordiske landene sterkt i mot.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i hjertelig samtale med eder av DEFS, europeisk fagbevegelse, Luca Vincentini. De to er enige om at det er behov for et misntelønnsdirektiv i EU. Det er de nordiske landene sterkt i mot.

Etienne Ansotte, EC - Audiovisual Service

Nå kommer EUs minstelønn: Her er alt du må vite

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

Jan-Erik Østlie

Arbeidstilsynet har sviktet ansatte i skoler og barnehager, mener Skolenes landsforbund

Debatt

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

Tonje Paulsen Solem og Norgesplaster

«Skal vi ikke lage ting her i landet lenger?»

Kommentar

Helseminister Ingvild Kjerkol vil avvikle ordningen med fritt behandlingsvalg fra 2023.

Helseminister Ingvild Kjerkol vil avvikle ordningen med fritt behandlingsvalg fra 2023.

Nanna Aanes Wolden

«Det er positivt at Høyres prestisjeprosjekt blir skrotet»

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

colourbox.com

Nettselskap har skyldt norske strømkunder penger i over ti år

– Mye av det jeg predikerer nå er basert på det jeg skulle ønske jeg hadde gjort annerledes den gangen jeg jobbet som mellomleder i en stor barnevernstjeneste, sier Svein Helland Sivertsen.

– Mye av det jeg predikerer nå er basert på det jeg skulle ønske jeg hadde gjort annerledes den gangen jeg jobbet som mellomleder i en stor barnevernstjeneste, sier Svein Helland Sivertsen.

Andreas Winter/KSK

Barnevernet trenger ikke flere ansatte, det trenger bedre ledere, mener tidligere leder

Fra TikTok-kontoen ungarbeidsmand

Fra TikTok-kontoen ungarbeidsmand

skjermdump @ungarbeidsmand

Karina gjør fagforeningsstoff morsomt på TikTok


Flere saker