JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
POSITIVT OVERRASKET: Arbeidsmandsforbundets leder Anita Johansen har forståelse for at ikke alle planlagte investeringsprosjekter har fått penger. Hun synes den rødgrønne regjeringens forslag til budsjett slår godt ut for arbeidsfolk.

POSITIVT OVERRASKET: Arbeidsmandsforbundets leder Anita Johansen har forståelse for at ikke alle planlagte investeringsprosjekter har fått penger. Hun synes den rødgrønne regjeringens forslag til budsjett slår godt ut for arbeidsfolk.

Ole Palmstrøm

Statsbudsjettet:

– Et budsjett som prioriterer arbeidsfolk, mener Arbeidsmandsforbundets leder

På forhånd var det varslet kutt på kutt i statsbudsjettet. – Men det ble ikke så ille som vi forventet. Og den sosiale profilen er bra, sier Arbeidsmandsforbundets leder Anita Johansen.


07.10.2022
11:53
07.10.2022 14:41

merete.holtan@lomedia.no

For omtrent ett år siden, i november 2021, la Jonas Gahr Støre (Ap) og hans regjering fram et statsbudsjett de rødgrønne hadde hatt usedvanlig kort tid på seg til å forme. Bare fire uker tidligere hadde de tatt over lederskapet etter Høyre, KrF og Venstre.

Arbeidsmandsforbundets leder Anita Johansen ga den gangen uttrykk for at det var begrenset hva den nye regjeringen kunne rekke å endre i budsjettet på så kort tid.

– Men det betyr ikke at vi glemmer løftene. Det betyr at vi har en forventning om at mer er på plass i statsbudsjettet som legges fram neste år, sa Johansen.

Så kom 2022, og krig i Europa. Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har varslet kutt på kutt i planlagte investeringer for 2023 – nå må AS Norge bruke penger på en måte som gjør at ikke prisene stiger enda mer.

Samtidig trenger de som har minst enda mer hjelp enn før, med høye priser på strøm og mat. Og maskin og anlegg er et eksempel på en bransje som kan få trøbbel med kombinasjonen bråstopp i veiprosjekter og skyhøye drivstoffpriser.

Så hva forventet egentlig Anita Johansen av årets statsbudsjett? Hvilke løfter var Arbeidsmandsforbundet innstilt på å la gå, og hvilke mente de måtte innfris?

– Fornuftig i ei vanskelig tid

Aller først vil Anita Johansen si at hun er fornøyd med budsjettforslaget, omstendighetene tatt i betraktning. Hun sier at hun ikke har rukket å sette seg inn i alle detaljene, men at det overordnet er et godt budsjett.

– Vi lever i en tid med krig i Europa, høye strømpriser, økte matpriser og inflasjon, så det er viktig at man ser helheten. Jeg vil si at det er et fornuftig budsjett i ei vanskelig tid, sier Johansen.

Hun poengterer at budsjettet for 2023 i realiteten er den rødgrønne regjeringens første.

– Det er et budsjett som prioriterer arbeidsfolk med lave og vanlige inntekter i hele Norge, og øker skattene for de rike. Det er preget av trygghet og rettferdig fordeling, og har en bra sosial profil, sier Johansen.

Mer til heltid

Forbundslederen er godt fornøyd med det regjeringen leverer på arbeidsliv. Blant annet foreslås det at fagforeningsfradraget øker fra 5.800 til 7.700 kroner.

– Det vil bidra til å styrke det organiserte arbeidslivet, sier Johansen.

Regjeringen foreslår også å sette av en pott søkbare penger til prosjekter for å øke bruk av heltid og redusere bruk av deltid.

– Her er det viktig at også privat sektor blir med, minner Anita Johansen om.

Hun ser også positivt på at regjeringen fortsetter med storrengjøring i arbeidslivet. I budsjettforslaget er det satt av 30 millioner kroner til å styrke innsatsen mot useriøsitet og sosial dumping i arbeidslivet.

– Det er godt å se at de har prioritert kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Dette er viktig for flere av våre bransjer.

Mer til de unge i arbeidslivet

Johansen synes også hun ser en satsing på unge i arbeidslivet, både de som har fått en fot innenfor og de som står utenfor.

Regjeringen foreslår å bevilge 175 millioner kroner til en ny ungdomsgaranti. Målet er at flere unge skal fullføre utdanning og komme i arbeid.

I tillegg foreslås det å øke borteboerstipendet og utstyrsstipendet for yrkesfagelever.

– Her leverer regjeringen. De har styrket fagopplæring og satt av midler til en ny ungdomsgaranti for å få flere unge ut i arbeid. Dette lover godt for framtida, sier forbundslederen.

Prioritering av vedlikehold på vei

Når det gjelder samferdsel, vil regjeringen øke budsjettet med 1,7 milliarder kroner. De grove linjene i prioriteringene er disse: Store investeringsprosjekter settes på vent, mens drift og vedlikehold av riksveiene fortsetter med full styrke. I tillegg bevilger regjeringen 1,3 milliarder for å senke prisen på anleggsdiesel. Og jernbanen skal fortsatt ha høyt aktivitetsnivå.

Anita Johansen er fornøyd med prioriteringene.

– Til tross for den ekstraordinære økonomiske situasjonen med kraftig prisvekst i anleggsbransjen, ser jeg at regjeringen viderefører satsingen på vedlikeholdsdelen på samme nivå som tidligere år. Dette er positivt for våre medlemmer.

– Vil komme tilbake til disse prosjektene

Johansen registrerer at Statens vegvesens største prosjekter, som et nytt løp i Oslofjordtunnelen, skyves på. Hun ser samtidig at det er satt av midler til mindre prosjekter. Og hun aksepterer begrunnelsen: At økonomien ikke skal bli overopphetet.

– Men vi vil komme tilbake til disse prosjektene i tilknytning til arbeidet med den nå framskyndede behandlingen av Nasjonal Transportplan, varsler forbundslederen.

Hun er selvsagt glad for regjeringen vil bruke 1,3 milliarder kroner på å kutte prisen på anleggsdiesel. Høye kostnader til drivstoff er allerede blitt en hodepine for bedrifter innenfor maskin og anlegg.

– Dette vil bli et viktig bidrag for å opprettholde sysselsettingen i bransjen, sier Johansen.

Les også: Fire store veiprosjekter settes på vent. Bjørn og Inge fryktet likevel et verre statsbudsjett

Trodde Stad skipstunnel skulle ryke

I forslaget til statsbudsjett går det også fram at bevilgningene til Stad skipstunnel opprettholdes. 76 millioner kroner er satt av til tunnelløpet som skal sikre en tryggere sjøtransport forbi det værharde Stadlandet i Vestland fylke.

Med dette gis Kystverket, med mange av Arbeidsmandsforbundets medlemmer, klarsignal til å fortsette forarbeidet med tunnelen.

– Dette var en positiv overraskelse. Vi hadde nok trodd at Stad skipstunnel skulle ryke, sier Anita Johansen.

Mer til mineralkartlegging

Nylig lanserte Norsk Arbeidsmandsforbund, sammen med LO, NHO, Norsk Industri og Norsk Bergindustri, et strategidokument til myndighetene med anbefalinger for industriell satsing på sjeldne jordarter. Dette er noe forbundet har jobbet med i lang tid, og gitt innspill til regjeringen om.

Nå føler forbundet at det er blitt hørt. I statsbudsjettet setter regjeringen av 10 millioner kroner ekstra til NGU (Norges geologiske undersøkelse) med følgende formål: NGU skal kartlegge mineralressurser med særlig vekt på mineralområder som kan spille en stor rolle i det grønne skiftet, for eksempel sjeldne jordarter.

– Norge har trolig Europas største forekomst av sjeldne jordartmetaller på Fensfeltet i Nome kommune – det vil si en mineralforekomst av stor europeisk betydning. 10 millioner kroner ekstra er ikke mye – vi skulle gjerne hatt mer – med det er en start og et gledelig signal, Anita Johansen.

Arbeidsplasser i nord

Hvis vi rykker tilbake til start, kan forbundslederen nå svare på spørsmålet om hvilke løfter forbundet forventet innfridd denne gangen, og hvilke som kan skyves på.

Anita Johansen var innstilt på at det ble brems i veiprosjekter, og er positivt overrasket over den samlede satsingen på samferdsel. En videreføring av arbeidet med Stad skipstunnel kom som en ren overraskelse.

Hun er glad for den sosiale profilen, og ekstra fornøyd med at regjeringen legger til rette for at flere flytter til nordområdene – hvor det legges opp til gratis barnehage og enda billigere studielån. Her vil Johansen legge til:

– Dette er gode virkemidler, men regjeringen må også legge til rette for at folk kan få seg arbeid.

Mangler oppstartshjelp for bergverk

Et annet område hun i framtida forventer mer på, er løfter som gagner bergverksbransjen. Forbundslederen mener at regjeringen må få på plass en ordning med risikokapital så det blir lettere å starte virksomhet i Norge. Det er en forutsetning for å få fart på mineralnæringa.

Lederen i Arbeidsmandsforbundet vil også være årvåken på vegne av andre bransjer under NAFs tak.

– Vi vil følge det videre arbeidet med statsbudsjettet på våre områder nøye i tiden som kommer, lover Anita Johansen.

Mye lest: Slik påvirker statsbudsjettet lommeboken din

07.10.2022
11:53
07.10.2022 14:41Mest lest

PENSJON: Går du av med pensjon tidlig, vil du få et nytt tillegg. (Illustrasjonsfoto).

PENSJON: Går du av med pensjon tidlig, vil du få et nytt tillegg. (Illustrasjonsfoto).

Anna Granqvist

Ny pensjon: Økes med nesten 30.000 kroner

Industriarbeidarane Kjell Kvalen (til venstre) og Joachim Aspelund Linde vil ha betre løn. Det er viktig å få mest mogleg sentralt, for dei lokale forhandlingane gir ofte ikkje så mykje.

Industriarbeidarane Kjell Kvalen (til venstre) og Joachim Aspelund Linde vil ha betre løn. Det er viktig å få mest mogleg sentralt, for dei lokale forhandlingane gir ofte ikkje så mykje.

Erlend Tro Klette

Bedrifta går så det susar, men det vises ikkje på løna til Kjell og Joachim

Etter pandemien hadde ikke tillitsvalgt Gro Enger og kollegene noe kontor å komme tilbake til.

Etter pandemien hadde ikke tillitsvalgt Gro Enger og kollegene noe kontor å komme tilbake til.

Herman Bjørnson Hagen

Nå har Gro og 49 kolleger jobbet hjemmefra i nesten fire år

Hvor lenge må jeg jobbe? Hva er sliterordningen? Her er ti spørsmål og svar om pensjonsendringene.

Hvor lenge må jeg jobbe? Hva er sliterordningen? Her er ti spørsmål og svar om pensjonsendringene.

Frank May / NTB

Pensjonen endres: Ti spørsmål og svar

– Jeg møter mange unge som er redde for å om de har råd til å bli gamle, sier NTL Ung-leder John Magne Pedersen Tangen.

– Jeg møter mange unge som er redde for å om de har råd til å bli gamle, sier NTL Ung-leder John Magne Pedersen Tangen.

Guro Gulstuen Nordhagen

– Mange blir utbrent før de passerer 35. Det skremmer vettet av meg

En butikk i Lillestrøm holdt ulovlig søndagsåpent, men skal nå ha rettet opp i forholdet. Illustrasjonsbilde.

En butikk i Lillestrøm holdt ulovlig søndagsåpent, men skal nå ha rettet opp i forholdet. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Politiet stoppet ulovlig søndagshandel

KREVER MER LØNN: Nå er det vår tur, sier NTL-erne Jorid Ness (f.v.), Nina Nygård, Therese Aune Nøtnes og Gard Grande på Ørland flystasjon.

KREVER MER LØNN: Nå er det vår tur, sier NTL-erne Jorid Ness (f.v.), Nina Nygård, Therese Aune Nøtnes og Gard Grande på Ørland flystasjon.

Nina Hanssen

Ansatte i Forsvaret: – Det er vår tur nå. Lønna må opp

Debatt

Mange av LOs medlemmer klarer så vidt å være i arbeid til fylte 62 år. Disse medlemmene står nå i fare for å bli presset over på den lange og tunge vegen til uføretrygd, skriver Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Mange av LOs medlemmer klarer så vidt å være i arbeid til fylte 62 år. Disse medlemmene står nå i fare for å bli presset over på den lange og tunge vegen til uføretrygd, skriver Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Tormod Ytrehus

Uforståelig at ledelsen i LO godtar en økning av pensjonsalderen

– NTL har ikke ønsket ei heving av aldersgrensene i staten, sier Kjersti Barsok.

– NTL har ikke ønsket ei heving av aldersgrensene i staten, sier Kjersti Barsok.

Eirik Dahl Viggen

Aldersgrensen for statsansatte heves. Slik reagerer NTL

Hamid Norouzi slet med norsken, og sier han ikke skjønte digitale systemer eller forsto hvordan næringslivet fungerte. Han har anmeldt sin tidligere sjef for svindel. Saken ble henlagt

Hamid Norouzi slet med norsken, og sier han ikke skjønte digitale systemer eller forsto hvordan næringslivet fungerte. Han har anmeldt sin tidligere sjef for svindel. Saken ble henlagt

Ronja Sagstuen Larsen

Hamid ble lurt av sjefen. Nå skylder han staten 200.000 kroner

– Takk til dere ni som tok denne kampen - med store personlige belastninger, sier forbundsleder Frode Alfheim.

– Takk til dere ni som tok denne kampen - med store personlige belastninger, sier forbundsleder Frode Alfheim.

Jan-Erik Østlie

De streiket i nesten ett år. Nå får de tariffavtale og går opp i lønn

Knut E. Sunde i Norsk Industri skal nå sørge for at lønningene ikke øker for mye.

Knut E. Sunde i Norsk Industri skal nå sørge for at lønningene ikke øker for mye.

Torgny Hasås

Industri-topp maner til nøkterne lønnskrav, selv om industrien tjener rekordmye

ORGANISERT: Philip Rein er tillitsvalgt i Foodora, og ønsker at også Wolt skal få tariffavtale. Her i samtale med et bud som jobber både for Wolt og Foodora.

ORGANISERT: Philip Rein er tillitsvalgt i Foodora, og ønsker at også Wolt skal få tariffavtale. Her i samtale med et bud som jobber både for Wolt og Foodora.

Håvard Sæbø

– Frustrasjonen hos budene er stor, så vi blir godt mottatt

Frank Aamo er hovedtillitsvalgt for vekterne i Avarn Security Aviation.

Frank Aamo er hovedtillitsvalgt for vekterne i Avarn Security Aviation.

Martin Guttormsen Slørdal

Flyplassvektere får ikke betalt: – Riv ruskende gærent

LO vil ha en forbedring av alderspensjonen for uføre i årskullene 1954-63, sier nestleder i LO Steinar Krogstad (t.v).

LO vil ha en forbedring av alderspensjonen for uføre i årskullene 1954-63, sier nestleder i LO Steinar Krogstad (t.v).

Brian Cliff Olguin / Sissel M. Rasmussen

LO støtter pensjonistenes uføre-krav. Regjeringa vil ikke svare

Kristiansund snur om kravet til bedrifter med skjenkebevilling.

Kristiansund snur om kravet til bedrifter med skjenkebevilling.

Sissel M. Rasmussen

Ansatte i utelivet skulle få bedre kår. Nå snur kommunen

LANG HISTORIE: Én time bruker Isak Mydske på å forklare hele fagbevegelsen. Men mest LO, da.

LANG HISTORIE: Én time bruker Isak Mydske på å forklare hele fagbevegelsen. Men mest LO, da.

Herman Bjørnson Hagen

Isak (20) er sjokkert over hvor lite folk vet om rettighetene sine

Debatt

Litt forenklet kan man si at de med høyest lønn også er de som både lever lengst og som står lengst i jobb. Og dermed får de også mest i pensjon, skriver Geir Allan Stava og Jeanine Norstad.

Litt forenklet kan man si at de med høyest lønn også er de som både lever lengst og som står lengst i jobb. Og dermed får de også mest i pensjon, skriver Geir Allan Stava og Jeanine Norstad.

Colourbox

Unødvendig og uklokt med økt pensjonsalder

Colourbox

Hjemmekontor på heltid ga symptomer på depresjon og angst

Ansatte i IA-bedrifter har tidligere kunnet levere egenmelding på inntil åtte kalenderdager sammenhengende totalt 25 dager i året, etter forhandlinger. Dagens IA-avtale har ikke samme ordning.

Ansatte i IA-bedrifter har tidligere kunnet levere egenmelding på inntil åtte kalenderdager sammenhengende totalt 25 dager i året, etter forhandlinger. Dagens IA-avtale har ikke samme ordning.

Colourbox.com

Ansatte må få flere egenmeldingsdager, krever LO


Flere saker