LO-kongressen
– Norge er overhodet ikke bra på beredskap
Alf Yttervik-Adolfsen mener fagbevegelsen må jobbe for mer penger til beredskap i hele landet.
– Vi må starte med skredsikring av alle områder der det går vei og tog. Det er førsteprioritet, sier Alt Yttervik-Adolfsen.
Jan-Erik Østlie
Saken oppsummert
camilla.yndestad@lomedia.no
Tillitsvalgt i Arbeidsmandsforbundet, Alf Yttervik-Adolfsen, har selv opplevd å være eneste på jobb når krisen rammer.
Med 15 år bak seg i ambulansetjenesten vet han hva han snakker om.
– Jeg har kjent det på kroppen, det å være alene. I dag jobber jeg i Mesta, og også her hender det at jeg er eneste på jobb når det ekstreme inntreffer: Når vi må stenge broer, når det er flom og når det er orkan.
Yttervik Adolfsen bor til daglig i Kristiansund, men den siste uka har han vært blant Arbeidsmandsforbundets delegater på LO-kongressen.
Onsdag var han på talerstolen og ga statsminister Jonas Gahr Støre klar beskjed om at vi må stikke fingeren i jorda og være ærlige: Har vi virkelig god nok beredskap i Norge?
– Et tog sporet av på Nordlandsbanen i høst og vi mistet en medborger. Englevakt førte til at vi ikke mistet enda en person i et ras i Lofoten nå i april. Skal vi virkelig gamble med folks liv, spurte Mesta-mannen fra talerstolen.
– Vi er ikke gode nok
Yttervik-Adolfsen legger ikke skjul på at vi ikke er på langt nær så gode som vi burde vært når det kommer til beredskap.
– Vi skryter veldig av oss selv, men i Norge er vi overhodet ikke gode nok.
– Hva mener du bør gjøres?
– Vi må starte med skredsikring av alle områder der det går vei og tog. Det er førsteprioritet. Stad skipstunnel er et godt eksempel på å sikre sjøfarten. Det er sikkerhet for folk vi må tenke på – på land, i lufta og til sjøs.
Vil spille nøkkelroller i krise og krig
Arbeidsmanden har tidligere skrevet om at både anleggsfolk og vektere vil ha nøkkelroller i en krise og krigssituasjon.
Forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Betina Slagnes, sier i samme sak at Forsvaret er helt avhengige av at blant annet anleggsfolk stiller opp på jobb og kan sikre veier og infrastruktur om det blir krise og krig.
Varer og gods kan fraktes langs kystlinja, men på et eller annet tidspunkt må dette over på land via veier eller jernbane for å nå dem som trenger det, inkludert frontlinja.
For at forsyningene skal komme fram, må veiene holdes frie for blant annet snø og andre hindringer. I tillegg er det avgjørende at nødetatene har tilgang til veiene for å kunne gi livreddende hjelp og sikre ro og orden i samfunnet.
– Vi er helt avhengige av dem som kan reparere veier og broer, rydde opp der det for eksempel har blitt bombet, og dermed sikre at forsyninger kan transporteres dit de trengs, og at Forsvaret kan komme seg fram, sier Slagnes i saken.
Men hvordan vil dette fungere dersom den eksisterende beredskapen ikke er god nok?
Ifølge Yttervik-Adolfsen er svaret enkelt:
– Det vil ikke fungere i det hele tatt, sier han.
Må jobbe for mer penger
Yttervik-Adolfsen legger ikke skjul på at han hadde er tydelig formål med å gå på talerstolen under kongressen: Å få regjeringen til å åpne øynene.
– Vi har ikke flere menneskeliv å miste, verken i skred, på veiene, eller på sjøen. Beredskap koster, men det har vi råd til.
Mesta-mannen mener også at LO kan spille en nøkkelrolle med å påvirke og løfte temaet, noe han ikke nølte med å trekke fram under den avmålte tiden på talerstolen.
– Vi i fagbevegelsen må jobbe for mer penger til beredskap i hele Norge, og da mene jeg hele Norge: Fra Finnmark i Nord til Lindesnes i Sør, alle øyer, alle bygder, alle byer, hele Norges kyst og Svalbard.

Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Nå: 0 stillingsannonser