Lykkes: Erna Hagensen holdt sin siste tale som leder av Arbeidsmandsforbundet. Hun pekte på at Arbeidsmandsforbundet har en god medlemstilgang, lav gjennomsnittsalder, solid og god økonomi, og ikke minst: Stort medlemspotensiale i flere av forbundets bransjer.
Øyvind Aukrust
Erna Hagensen åpnet landsmøtet til Arbeidsmandsforbundet:
– Vi må aldri slutte å ta kampen for arbeidsfolk – fordi vi er forbundet for arbeidsfolk!
Erna Hagensen åpnet landsmøtet til Arbeidsmandsforbundet med kraftig kritikk av regjeringen. Og avsluttet med å oppfordre arbeidsfolk, spesielt de unge, til å engasjere seg i politikken. – Arbeidsfolk må komme seg inn på Stortinget skal vi ha noen som taler arbeidsfolk sin sak, sa hun.
ane.borrud@lomedia.no
I dag holdt Erna Hagensen sin siste tale som leder av Arbeidsmandsforbundet. På lørdag går hun av, etter 16 år som forbundsleder.
Hun benyttet anledningen til å ta et kraftig oppgjør med dagens regjering.
– I dag dreier arbeidslivskriminalitet seg ofte om menneskehandel. Hvitvasking av penger, trygdesvindel, korrupsjon i tillegg til unndragelse av skatter og avgifter og sosial dumping. Det er ofte utført av organiserte kriminelle nettverk som profitterer på å utnytte sårbare arbeidsfolk og lure staten for store summer.
– Den sittende høyreregjeringen fører en politikk som bygger opp under den negative utviklingen i norsk arbeidsliv, sa hun.
– Straff innkjøpere som bryter loven
Hagensen viste til Riksrevisjonen, som har kommet med knusende kritikk av regjeringen for manglende innsats mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Og at godkjenningsordningen for renhold gjør det forbudt å kjøpe inne renhold fra bedrifter som ikke er godkjente i ordningen.
– Det er for meg helt merkelig at nåværende regjering og stortingsflertallet kan sitte og se på at så mange bryter norsk lov. Hvis jeg bryter loven, har samfunnet lover som sier at jeg får bot eller blir puttet i fengsel. Hvorfor skal ikke samfunnet straffe offentlige innkjøpere når de bryter norsk lov?
– Uholdbart at regjeringen hegner om de uorganiserte
Da Hagensen snakket om regjeringsplattformen, som anerkjenner at mange arbeidstakere velger å være uorganiserte, var hun tydelig irritert.
– Da er det noen som ikke har forstått leksa si! Hvem tror de skal ta det samfunnsansvaret som LO alltid har gjort? Er det noen som tror at de uorganiserte tar dette ansvaret? Når de som sitter med makta sier at de er for den norske modellen, da kan de ikke samtidig svekke arbeidstakernes stilling, gjøre det vanskeligere å være organisert og tute oss ørene fulle om hvor viktig det er at de uorganiserte ikke blir forskjellsbehandlet. Selvsagt skal det forskjellsbehandles!
Hagensen mente at de organiserte bidrar mens de uorganiserte står passive på sidelinja og høster fruktene av andres innsats.
– Snyltere, kalles det! sa hun, til applaus fra salen.
– Vi har lyktes
Hagensen snakket ikke bare om regjeringen i sin tale til landsmøtet. Hun uttrykte stolthet. Over forbundet, over å ha vært en del av forbundets fellesskap i 30 år, og over at forbundet har gitt henne tillit til å være leder de siste 16 årene. Hun snakket varmt om de tillitsvalgte som arbeiderbevegelsens – ja, samfunnets – ryggrad.
– Vi må være bevisste på viktigheten av hovedavtalen og arbeidsmiljøloven, vi må være vaktbikkjer, passe på og ikke akseptere at disse ikke følges. Da står nemlig demokratiet i den enkelte bedrift i fare, og de ansatte mister innflytelse.
Hun pekte på at Arbeidsmandsforbundet har en god medlemstilgang, lav gjennomsnittsalder, solid og god økonomi og ikke minst: Stort medlemspotensiale i flere av forbundets bransjer.
– Og medlemstallet har vokst jevnt og trutt denne perioden. Også i tider da andre forbund slet og hadde nedgang – da hadde vi økning. Da må det være lov å si at vi har lyktes!
– Kampen for et rettferdig samfunn viktigst
Hagensen understreket flere ganger at for Arbeidsmandsforbundet er kampen for et rettferdig samfunn det viktigste.
– Vi skal glede os over at arbeidet til våre medlemsgrupper må utføres i Norge. De blir ikke flyttet til andre land slik vi for eksempel ser i industrien. Veiene må bygges i Norge, gruvene må utvinnes i Norge, renhold må utføres i Norge og vi trenger vakt og sikkerhet utført i Norge, sa hun, og understreket:
– Vi holder Norge i gang, uten oss stopper Norge!
Med det kom forbundslederen igjen inn på arbeidsforholdene for arbeidsfolk og på dagens regjering. Hun fortalte at forbundet hadde sendt inn mange forslag for å bekjempe arbeidslivkriminalitet, svart arbeid og sosial dumping: Fullt fradrag for fagforeningskontingent, krav til seriøsitet i alle offentlige innkjøp, flere skoleplasser og lærlingplasser for yrkesfag, styring av trepartssamarbeidet gjennom egne bransjeprogram og styrking av arbeidet for å forhindre dødsfall og ulykker i norsk arbeidsliv.
– Er det noen som tror at vi får gjennomslag for dette med den høyreregjeringa vi har i dag? Nå har vi hatt blåblå regjering i seks år, og hva har de gjort for arbeidsfolk? Jo, de har innført skatt på diett, fjernet pendlerfradraget, fjernet innsynsretten for tillitsvalgte, avkortet dagpenger, uføretrygd og etterlattepensjon. Og jeg kunne sikkert nevnt mer.
– Engasjer dere!
Helt til slutt kom Erna Hagensen med en oppfordring, spesielt til ungdommen.
– Engasjer dere i politikken, slik våre fagforeningskamerater gjorde for 100 år siden da de dannet Arbeiderpartiet! De skjønte at de måtte komme seg inn på Stortinget, der lovene ble vedtatt.
Hun minnet forsamlingen på at sånn er det fortsatt: Arbeidsfolk må komme seg inn på Stortinget hvis noen skal tale arbeidsfolk sin sak.
– Arbeiderpartiet og de rødgrønne trenger dere. Vi må aldri slutte å ta kampen for arbeidsfolk – fordi vi er forbundet for arbeidsfolk!
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie