JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sissel M. Rasmussen

Isachsen Anlegg:

100 stillinger kuttes i Isachsen Anlegg: – Vinteren blir kritisk for maskin – og anleggsbransjen, sier konserntillitsvalgt

En vanskelig økonomisk situasjon spisset seg for Isachsen Anlegg da koronaen kom. Nå varsler bransjen en tøff vinter for flere entreprenører.24.11.2020
14:47
24.11.2020 14:47

merete.holtan.garte@lomedia.no

Inntil 100 stillinger skal bort i Isachsen Anlegg, varslet Anlegg&Transport i forrige uke.

I en pressemelding forklarer daglig leder Anders Høiback at både en nedbemanning og omorganisering er nødvendig for å sikre de 450 resterende arbeidsplassene i bedriften.

Isachsen Anlegg styrer nemlig mot et underskudd på 43 millioner kroner i 2020, etter flere år med svak lønnsomhet.

– Etter at covid – 19 – pandemien slo til i mars, har situasjonen vært krevende på grunn av for lav oppdragsmengde. I tillegg har smitteverntiltak og redusert drift gjort at det har kostet vesentlig mer å drive pågående prosjekter, sier daglig leder i meldingen.

Analyse: Bygg- og anleggsbransjen kan miste 100.000 årsverk

– Dessverre nødvendig

Guttorm Rue er hovedtillitsvalgt og hovedverneombud i Isachsen Anlegg. Han bekrefter at inntil 100 stillinger skal bort, og lister opp tre årsaker til at bedriften har havnet i denne situasjonen:

• Økonomien i bedriften var allerede svak.

• Koronapandemien har gjort at oppdragsmengden er blitt mindre både i det offentlige og private, og smitteverntiltak sinker arbeidet.

• Kommune – og fylkessammenslåing og omorganisering i Statens vegvesen – hvor fylkeskommunene har overtatt ansvaret for veiprosjektene – har også bremset oppdragsmengden fra det offentlige.

– Det er dessverre nødvendig å gjøre noe med organisering og bemanning nå – alternativet er verre. Vi er jo ikke en vernet bedrift, og må tjene penger. Målet er å holde driften i gang og ta vare på så mange arbeidsplasser som mulig, sier Guttorm Rue til Arbeidsmanden.

Guttorm Rue, hovedtillitsvalgt og hovedverneombud i Isachsen Anlegg

Guttorm Rue, hovedtillitsvalgt og hovedverneombud i Isachsen Anlegg

Emmie Olivia Kristiansen

– Veldig bra samarbeid

Den hovedtillitsvalgte sitter for tiden i drøftelsesmøter med bedrift og ansatte, og melder om konstruktive forhandlinger.

– De ansatte synes dette er trist og leit, men stemninga er overraskende rolig, og folk er forståelsesfulle, sier Rue. Han vil også gjerne justere det tradisjonelle bildet av fagforening og bedriftsledelse i steil front.

– Jeg opplever at vi har et veldig bra samarbeid mellom tillitsvalgte og ledelse. Forhandlingene er respektfulle og prosessen ryddig, og vi har fått skryt fra både konsern og bedriftsledelse for å være konstruktive. Det er viktig for å komme i mål med et så godt resultat som mulig, sier Guttorm Rue.

Klimaløsere i industrien: Mekanikar Remi (27) har laga verdas første oppladbare gravemaskin

Korona – spøkelset – også i Hæhre

Konsernet han sikter til er Hæhre & Isachsen Gruppen, som Isachsen Anlegg er en del av. Konserntillitsvalgt Bjørn Bakerød er involvert i prosessen med nedbemanningen, og ser også at kutt er nødvendig.

– Det har spisset seg for Isachsen i forbindelse med koronaen, og nå må de nedbemanne for å bevare driften – det er tross alt 450 arbeidsplasser igjen, kommenterer Bakerød.

Han forteller at også Hæhre – delen av konsernet er rammet av det han kaller korona – spøkelset. Da regjeringen i begynnelsen av november kom med nye nasjonale tiltak, førte det til at arbeidere med utenlandsk adresse måtte tas midlertidig ut av arbeid.

– Vi har måttet permittere som en direkte konsekvens av korona. Arbeiderne jobber jo i turnus, i en 14 dager av og 14 dager på – rotasjon, og med ti dagers karantene etter å ha passert grensa, blir det ikke mange arbeidsdager igjen, forklarer Bakerød, som ikke har noe nøyaktig tall på hvor mange som er permittert i Hæhre.

Konserntillitsvalgt Bjørn Bakerød i Hæhre & Isachsen Gruppen

Konserntillitsvalgt Bjørn Bakerød i Hæhre & Isachsen Gruppen

Bjørn Harry Schønberg

Frykter flere konkurser

I forrige uke meldte Arbeidsmanden at entreprenøren Contexo var gått konkurs, og at 93 anleggsarbeidere mister jobben. I den forbindelse uttrykte forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Steinar Rindhølen, bekymring for maskin – og anleggsbransjen – han frykter at flere bedrifter skal gå dukken som følge av koronakrisen.

Contexo er konkurs: 93 anleggsarbeidere mister jobben etter konkurs

Den bekymringen deles av flere.

Hæhres konserntillitsvalgte Bjørn Bakerød forteller at han for tiden er mye rundt i små og mellomstore bedrifter i Vestfold og Telemark fordi han sitter i prøvenemnda som skal vurdere nye fagbrev i bransjen.

– Sånn generelt ser vi en knekk i bransjen nå, og det bare et par år siden den ble spådd opp og fram – det er skremmende. Vi ser en beslutningsvegring blant både offentlige tilbydere og private, også hos den vanlige mann, som gjør at oppdragene blir færre.

Også Bakerød knytter mange av utfordringene til koronapandemien, og ser mørkt på de nærmeste månedene.

– Vinteren blir kritisk for maskin – og anleggsbransjen, men vi ser et lys i tunnelen. I Hæhre kan det se ut som om det kommer flere oppdrag til våren, sier Bjørn Bakerød.

Debatt: «Det er arbeid vi trenger, og det er å arbeide vi vil. Ingen vil gå permittert og ledig»

Avdeling 1: – Smellen kommer

I Arbeidsmandsforbundets avdeling 1 Øst er bekymringen for bransjen så stor at styret i en uttalelse foreslår konkrete tiltak for å unngå et dårlig 2021.

Avdelingsstyret skriver at maskin – og anleggsbransjen «ved utgangen av året og inn i 2021 kan være i en situasjon hvor flere bedrifter kan gå konkurs og ansatte mister jobben eller blir permittert over lengre tid. Dette kommer til å tære både på Norge AS og det enkelte individ/familie.»

Overskriften på uttalelsen er denne: «Smellen kommer, selv uten dynamitt», og avdelingsstyret utdyper: «Det ser for oss ut til at de neste to–tre årene kommer til å bli møtt med en knallhard smell.»

Les også: Ronald trodde at han skulle dø i gruva på Svalbard: – Jeg ble ikke redd. Jeg konstaterte bare at det var slutt

– Må framskynde prosjekter

Også styret i avdeling 1 rapporterer om færre anbud både i det offentlige og private marked. De viser til tilbakemeldinger fra tillitsvalgte og bedriftsledere, som sier at det «mangler jobber å regne på».

Avdeling 1 foreslår at følgende tiltak settes i gang:

• Iverksette og legge ut mer arbeid i offentlige etater, både kommunalt, regionalt og statlig.

• Framskynde prosjekter innenfor jernbane og vei.

• Gjøre anbudene mindre i omfang slik at flere norske anleggs– og maskinbedrifter kan være med og kjempe.

• Få omorganiseringen av Statens vegvesen «på beina», så ikke anbud forsinkes.

Distriktssekretær i avdeling 1, Lars Moholdt, sier at uttalelsen først og fremst henvender seg til politikerne, både sentralt, regionalt og kommunalt. Og det haster med å sette i verk tiltak, mener distriktssekretæren.

– Jobbene må ut nå, hvis ikke må arbeidsfolka våre begynne å stemple på Nav, sier Moholdt.

Mye lest: Permitterte Nathalie får ikkje dagpenger. No blir ho heimlaus

Distriktssekretær i avdeling 1 Øst, Lars Moholdt

Distriktssekretær i avdeling 1 Øst, Lars Moholdt

Merete Holtan

Pessimisme i nord

Også i andre landsdeler roper bransjen varsku. Avisa Nordland skriver at Bodøregionens Utviklingsselskap har gjennomført en spørreundersøkelse i 100 bedrifter i Salten–regionen, hvorav 52 svarte om utsiktene til nye jobber inn i 2021 og 2022.

Undersøkelsen var rettet inn mot bedrifter bygge– og anleggsbransjen, maskinentreprenører, elektro/rør, arkitekter og konsulenter som særskilt er berørt i verdikjeden av bygge– og anleggsprosjekter i landsdelen og regionen. Det er med andre ord ikke bare bedrifter innenfor maskin og anlegg som har svart, men undersøkelsen gir en pekepinn på hva denne bransjen forventer de nærmeste to årene.

Og resultatene er nedslående, skriver an.no:

– Helt krise uten nye prosjekter

For 2021 sier 25 av bedriftene at ordretilgangen blir dårligere. For 2022 svarer 17 bedrifter at ordreinngangen svekkes, mens 12 har helt tom ordreblokk. Bare to av de 52 bedriftene som er spurt, kan opplyse om økt ordreinngang.

– Vi går inn i en særlig urolig og krevende tid for disse næringene. Over 50 prosent av bedriftene melder om en alvorlig stillstand i prosjekter i form av nye ordrer for neste år og året etter, sier direktør i Bodøregionens Utviklingsselskap, Elnar Remi Holmen. til an.no, og konkluderer:

– Det blir helt krise uten nye prosjekter innenfor bygg og anlegg. Vi må få igangsatt en del av det som er gryteklare prosjekter.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
24.11.2020
14:47
24.11.2020 14:47Mest lest

Kommentar

Erna Solberg og Sylvi Listhaug må ta ansvar for to perioder med borgerlig styre.

Erna Solberg og Sylvi Listhaug må ta ansvar for to perioder med borgerlig styre.

Jan-Erik Østlie

«Politikere kan ikke rømme fra sin historie»

Johan Mathis Gaup

Sven Tomas fikk 50.000 mer i startlønn i hjemkommunen enn nyutdannede i Oslo

Hanna Skotheim

Vernepleier Anne fikk beskjeden: «Får du jobb i Oslo, må du aldri finne på å slutte»

Håvard Sæbø

Prisene har løpt fra lønna. Nå er det kroner og øre som gjelder, ifølge Eggum

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Ole Palmstrøm

Nav brøt loven overfor egen ansatt: Frikjennes likevel i tingretten

Erlend Angelo

Ekstrapensjonen AFP settes trolig på vent for mange slitere

Erlend Angelo

Baker Bjørn frykter strømprisene kan bety kroken på døra: – Så sint at jeg koker

Tri Nguyen Dinh

Hanne er permittert for tredje gang på to år. – Jeg har 2000 kroner igjen å leve for

Håvard Sæbø

Klubbleder Lars Olav saksøker matgiganten Tine: – Oppfølginga gjorde meg syk

Ole Palmstrøm

Oskar (86) blir fulltids pensjonist: – Jeg kan jo ikke jobbe til jeg er 100

Hanna Skotheim

Full seier til AAP-aksjonen: Regjeringa skroter karensåret. Her er reaksjonene

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Stein Inge Stølen / Postnord

Postnord-direktøren mener forfalskning av lønnsdokumentasjon er «typisk»

Håvard Sæbø

Bedrifter har fått femdoblet strømregningen: Dette mener Norsk Industri-sjefen vi må gjøre nå

BITTER: Anne Kallset har jobbet som kontor- og arkivmedarbeider i 40 år, men avspises med NAVs minstesats for uføre.

BITTER: Anne Kallset har jobbet som kontor- og arkivmedarbeider i 40 år, men avspises med NAVs minstesats for uføre.

Ole Martin Wold

Anne (58) gikk i uførefelle: – Verden falt i grus da jeg fikk brevet fra Nav

Tonje Paulsen Solem

De ansatte har ventet på avgjørelsen i fire måneder: På tirsdag får de svar

HAVNET I RIKSDAGEN: Postnord-avsløringene i Norge ble debattert i den svenske Riksdagen 20. januar.

HAVNET I RIKSDAGEN: Postnord-avsløringene i Norge ble debattert i den svenske Riksdagen 20. januar.

Frilanser

Svensk riksdagspolitiker mener Sverige bør skamme seg over Postnord-skandalen i Norge

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Det har stormet rundt Støre-regjeringen de første 100 dagene. Dette tenker han nå

POLITIKARANE MÅ GRIPE INN: Staten må ta ei større del av straumrekninga og finne ei løysing med normale straumprisar, krev industriarbeidar Eric Andre Olsen.

POLITIKARANE MÅ GRIPE INN: Staten må ta ei større del av straumrekninga og finne ei løysing med normale straumprisar, krev industriarbeidar Eric Andre Olsen.

Privat

Industriarbeidar Eric Andre slit med straumrekningane: – Har aldri hatt det så trongt økonomisk

SENDT PÅ LAND: Regjeringens uklarheter sendte både skip og ansatte på land.

SENDT PÅ LAND: Regjeringens uklarheter sendte både skip og ansatte på land.

Tri Nguyen Dinh/Jarl Fr. Erichsen/NTB

Hundrevis av sjøfolk kan ha blitt permittert fordi regjeringen var for treige med å svare

Kronikk

Jan-Erik Østlie

«Slik kraftsystemet har virket det siste halve året, kan vi ikke ha det i framtiden», skriver LO-lederen


Flere saker