JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sissel M. Rasmussen

Isachsen Anlegg:

100 stillinger kuttes i Isachsen Anlegg: – Vinteren blir kritisk for maskin – og anleggsbransjen, sier konserntillitsvalgt

En vanskelig økonomisk situasjon spisset seg for Isachsen Anlegg da koronaen kom. Nå varsler bransjen en tøff vinter for flere entreprenører.24.11.2020
14:47
24.11.2020 14:47

merete.holtan.garte@lomedia.no

Inntil 100 stillinger skal bort i Isachsen Anlegg, varslet Anlegg&Transport i forrige uke.

I en pressemelding forklarer daglig leder Anders Høiback at både en nedbemanning og omorganisering er nødvendig for å sikre de 450 resterende arbeidsplassene i bedriften.

Isachsen Anlegg styrer nemlig mot et underskudd på 43 millioner kroner i 2020, etter flere år med svak lønnsomhet.

– Etter at covid – 19 – pandemien slo til i mars, har situasjonen vært krevende på grunn av for lav oppdragsmengde. I tillegg har smitteverntiltak og redusert drift gjort at det har kostet vesentlig mer å drive pågående prosjekter, sier daglig leder i meldingen.

Analyse: Bygg- og anleggsbransjen kan miste 100.000 årsverk

– Dessverre nødvendig

Guttorm Rue er hovedtillitsvalgt og hovedverneombud i Isachsen Anlegg. Han bekrefter at inntil 100 stillinger skal bort, og lister opp tre årsaker til at bedriften har havnet i denne situasjonen:

• Økonomien i bedriften var allerede svak.

• Koronapandemien har gjort at oppdragsmengden er blitt mindre både i det offentlige og private, og smitteverntiltak sinker arbeidet.

• Kommune – og fylkessammenslåing og omorganisering i Statens vegvesen – hvor fylkeskommunene har overtatt ansvaret for veiprosjektene – har også bremset oppdragsmengden fra det offentlige.

– Det er dessverre nødvendig å gjøre noe med organisering og bemanning nå – alternativet er verre. Vi er jo ikke en vernet bedrift, og må tjene penger. Målet er å holde driften i gang og ta vare på så mange arbeidsplasser som mulig, sier Guttorm Rue til Arbeidsmanden.

Guttorm Rue, hovedtillitsvalgt og hovedverneombud i Isachsen Anlegg

Guttorm Rue, hovedtillitsvalgt og hovedverneombud i Isachsen Anlegg

Emmie Olivia Kristiansen

– Veldig bra samarbeid

Den hovedtillitsvalgte sitter for tiden i drøftelsesmøter med bedrift og ansatte, og melder om konstruktive forhandlinger.

– De ansatte synes dette er trist og leit, men stemninga er overraskende rolig, og folk er forståelsesfulle, sier Rue. Han vil også gjerne justere det tradisjonelle bildet av fagforening og bedriftsledelse i steil front.

– Jeg opplever at vi har et veldig bra samarbeid mellom tillitsvalgte og ledelse. Forhandlingene er respektfulle og prosessen ryddig, og vi har fått skryt fra både konsern og bedriftsledelse for å være konstruktive. Det er viktig for å komme i mål med et så godt resultat som mulig, sier Guttorm Rue.

Klimaløsere i industrien: Mekanikar Remi (27) har laga verdas første oppladbare gravemaskin

Korona – spøkelset – også i Hæhre

Konsernet han sikter til er Hæhre & Isachsen Gruppen, som Isachsen Anlegg er en del av. Konserntillitsvalgt Bjørn Bakerød er involvert i prosessen med nedbemanningen, og ser også at kutt er nødvendig.

– Det har spisset seg for Isachsen i forbindelse med koronaen, og nå må de nedbemanne for å bevare driften – det er tross alt 450 arbeidsplasser igjen, kommenterer Bakerød.

Han forteller at også Hæhre – delen av konsernet er rammet av det han kaller korona – spøkelset. Da regjeringen i begynnelsen av november kom med nye nasjonale tiltak, førte det til at arbeidere med utenlandsk adresse måtte tas midlertidig ut av arbeid.

– Vi har måttet permittere som en direkte konsekvens av korona. Arbeiderne jobber jo i turnus, i en 14 dager av og 14 dager på – rotasjon, og med ti dagers karantene etter å ha passert grensa, blir det ikke mange arbeidsdager igjen, forklarer Bakerød, som ikke har noe nøyaktig tall på hvor mange som er permittert i Hæhre.

Konserntillitsvalgt Bjørn Bakerød i Hæhre & Isachsen Gruppen

Konserntillitsvalgt Bjørn Bakerød i Hæhre & Isachsen Gruppen

Bjørn Harry Schønberg

Frykter flere konkurser

I forrige uke meldte Arbeidsmanden at entreprenøren Contexo var gått konkurs, og at 93 anleggsarbeidere mister jobben. I den forbindelse uttrykte forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Steinar Rindhølen, bekymring for maskin – og anleggsbransjen – han frykter at flere bedrifter skal gå dukken som følge av koronakrisen.

Contexo er konkurs: 93 anleggsarbeidere mister jobben etter konkurs

Den bekymringen deles av flere.

Hæhres konserntillitsvalgte Bjørn Bakerød forteller at han for tiden er mye rundt i små og mellomstore bedrifter i Vestfold og Telemark fordi han sitter i prøvenemnda som skal vurdere nye fagbrev i bransjen.

– Sånn generelt ser vi en knekk i bransjen nå, og det bare et par år siden den ble spådd opp og fram – det er skremmende. Vi ser en beslutningsvegring blant både offentlige tilbydere og private, også hos den vanlige mann, som gjør at oppdragene blir færre.

Også Bakerød knytter mange av utfordringene til koronapandemien, og ser mørkt på de nærmeste månedene.

– Vinteren blir kritisk for maskin – og anleggsbransjen, men vi ser et lys i tunnelen. I Hæhre kan det se ut som om det kommer flere oppdrag til våren, sier Bjørn Bakerød.

Debatt: «Det er arbeid vi trenger, og det er å arbeide vi vil. Ingen vil gå permittert og ledig»

Avdeling 1: – Smellen kommer

I Arbeidsmandsforbundets avdeling 1 Øst er bekymringen for bransjen så stor at styret i en uttalelse foreslår konkrete tiltak for å unngå et dårlig 2021.

Avdelingsstyret skriver at maskin – og anleggsbransjen «ved utgangen av året og inn i 2021 kan være i en situasjon hvor flere bedrifter kan gå konkurs og ansatte mister jobben eller blir permittert over lengre tid. Dette kommer til å tære både på Norge AS og det enkelte individ/familie.»

Overskriften på uttalelsen er denne: «Smellen kommer, selv uten dynamitt», og avdelingsstyret utdyper: «Det ser for oss ut til at de neste to–tre årene kommer til å bli møtt med en knallhard smell.»

Les også: Ronald trodde at han skulle dø i gruva på Svalbard: – Jeg ble ikke redd. Jeg konstaterte bare at det var slutt

– Må framskynde prosjekter

Også styret i avdeling 1 rapporterer om færre anbud både i det offentlige og private marked. De viser til tilbakemeldinger fra tillitsvalgte og bedriftsledere, som sier at det «mangler jobber å regne på».

Avdeling 1 foreslår at følgende tiltak settes i gang:

• Iverksette og legge ut mer arbeid i offentlige etater, både kommunalt, regionalt og statlig.

• Framskynde prosjekter innenfor jernbane og vei.

• Gjøre anbudene mindre i omfang slik at flere norske anleggs– og maskinbedrifter kan være med og kjempe.

• Få omorganiseringen av Statens vegvesen «på beina», så ikke anbud forsinkes.

Distriktssekretær i avdeling 1, Lars Moholdt, sier at uttalelsen først og fremst henvender seg til politikerne, både sentralt, regionalt og kommunalt. Og det haster med å sette i verk tiltak, mener distriktssekretæren.

– Jobbene må ut nå, hvis ikke må arbeidsfolka våre begynne å stemple på Nav, sier Moholdt.

Mye lest: Permitterte Nathalie får ikkje dagpenger. No blir ho heimlaus

Distriktssekretær i avdeling 1 Øst, Lars Moholdt

Distriktssekretær i avdeling 1 Øst, Lars Moholdt

Merete Holtan

Pessimisme i nord

Også i andre landsdeler roper bransjen varsku. Avisa Nordland skriver at Bodøregionens Utviklingsselskap har gjennomført en spørreundersøkelse i 100 bedrifter i Salten–regionen, hvorav 52 svarte om utsiktene til nye jobber inn i 2021 og 2022.

Undersøkelsen var rettet inn mot bedrifter bygge– og anleggsbransjen, maskinentreprenører, elektro/rør, arkitekter og konsulenter som særskilt er berørt i verdikjeden av bygge– og anleggsprosjekter i landsdelen og regionen. Det er med andre ord ikke bare bedrifter innenfor maskin og anlegg som har svart, men undersøkelsen gir en pekepinn på hva denne bransjen forventer de nærmeste to årene.

Og resultatene er nedslående, skriver an.no:

– Helt krise uten nye prosjekter

For 2021 sier 25 av bedriftene at ordretilgangen blir dårligere. For 2022 svarer 17 bedrifter at ordreinngangen svekkes, mens 12 har helt tom ordreblokk. Bare to av de 52 bedriftene som er spurt, kan opplyse om økt ordreinngang.

– Vi går inn i en særlig urolig og krevende tid for disse næringene. Over 50 prosent av bedriftene melder om en alvorlig stillstand i prosjekter i form av nye ordrer for neste år og året etter, sier direktør i Bodøregionens Utviklingsselskap, Elnar Remi Holmen. til an.no, og konkluderer:

– Det blir helt krise uten nye prosjekter innenfor bygg og anlegg. Vi må få igangsatt en del av det som er gryteklare prosjekter.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
24.11.2020
14:47
24.11.2020 14:47Mest lest

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

Brian Cliff Olguin

Monica påpekte feil og stilte spørsmål til sjefen. Så ble hun truet til å si opp

Ragnar Moy blir anklaget for ikke å ha levert meldekort i to uker før han ble sykmeldt. Derfor får han ikke sykepenger.

Ragnar Moy blir anklaget for ikke å ha levert meldekort i to uker før han ble sykmeldt. Derfor får han ikke sykepenger.

Privat

Ragnar har vært sykmeldt i snart ett år – venter fremdeles på sykepenger fra Nav

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Jan-Erik Østlie

Opprykk for SV. Nå er partiet større enn Frp. Det gir solid rødgrønt flertall

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Leif Martin Kirknes og Jan-Erik Østli

Ap og Sp jevnstore blant Fellesforbundets medlemmer

Kommentar

Tormod Ytrehus

«Vi kan få en ungdomsgenerasjon som blir rammet for livet», skriver Svein-Yngve Madssen

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

Ole Palmstrøm

MDG ber SV betale tilbake pengene fra LO. – Faller meg ikke inn, svarer SV-lederen

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Tormod Ytrehus

Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

Dorthe Karlsen

– Mer vei for pengene om Statens vegvesen får tilbake ansvar for drift og vedlikehold, mener tillitsvalgt

Nav legger opp til fleksibilitet i kravet om tilbakebetaling av forskudd på dagpenger..

Nav legger opp til fleksibilitet i kravet om tilbakebetaling av forskudd på dagpenger..

Hanna Skotheim

Ledige og permitterte skylder Nav 2,8 milliarder kroner

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Erlend Angelo

Kan man virkelig avskaffe stoppeklokkeomsorg? Her er de ulike erfaringene fra Oslo

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Sissel M. Rasmussen

Sjøfolk er lei av å bo på karantenehotell. Nå raser de mot nye regler fra regjeringen

Arbeidsledigheten er fortsatt høy i Norge, særlig blant unge.

Arbeidsledigheten er fortsatt høy i Norge, særlig blant unge.

Erlend Angelo

Arbeidsledig? Her er karriererådgiverens 10 tips


Flere saker