Sissel M. Rasmussen
Isachsen Anlegg:
100 stillinger kuttes i Isachsen Anlegg: – Vinteren blir kritisk for maskin – og anleggsbransjen, sier konserntillitsvalgt
En vanskelig økonomisk situasjon spisset seg for Isachsen Anlegg da koronaen kom. Nå varsler bransjen en tøff vinter for flere entreprenører.
merete.holtan.garte@lomedia.no
Inntil 100 stillinger skal bort i Isachsen Anlegg, varslet Anlegg&Transport i forrige uke.
I en pressemelding forklarer daglig leder Anders Høiback at både en nedbemanning og omorganisering er nødvendig for å sikre de 450 resterende arbeidsplassene i bedriften.
Isachsen Anlegg styrer nemlig mot et underskudd på 43 millioner kroner i 2020, etter flere år med svak lønnsomhet.
– Etter at covid – 19 – pandemien slo til i mars, har situasjonen vært krevende på grunn av for lav oppdragsmengde. I tillegg har smitteverntiltak og redusert drift gjort at det har kostet vesentlig mer å drive pågående prosjekter, sier daglig leder i meldingen.
• Analyse: Bygg- og anleggsbransjen kan miste 100.000 årsverk
– Dessverre nødvendig
Guttorm Rue er hovedtillitsvalgt og hovedverneombud i Isachsen Anlegg. Han bekrefter at inntil 100 stillinger skal bort, og lister opp tre årsaker til at bedriften har havnet i denne situasjonen:
• Økonomien i bedriften var allerede svak.
• Koronapandemien har gjort at oppdragsmengden er blitt mindre både i det offentlige og private, og smitteverntiltak sinker arbeidet.
• Kommune – og fylkessammenslåing og omorganisering i Statens vegvesen – hvor fylkeskommunene har overtatt ansvaret for veiprosjektene – har også bremset oppdragsmengden fra det offentlige.
– Det er dessverre nødvendig å gjøre noe med organisering og bemanning nå – alternativet er verre. Vi er jo ikke en vernet bedrift, og må tjene penger. Målet er å holde driften i gang og ta vare på så mange arbeidsplasser som mulig, sier Guttorm Rue til Arbeidsmanden.
Guttorm Rue, hovedtillitsvalgt og hovedverneombud i Isachsen Anlegg
Emmie Olivia Kristiansen
– Veldig bra samarbeid
Den hovedtillitsvalgte sitter for tiden i drøftelsesmøter med bedrift og ansatte, og melder om konstruktive forhandlinger.
– De ansatte synes dette er trist og leit, men stemninga er overraskende rolig, og folk er forståelsesfulle, sier Rue. Han vil også gjerne justere det tradisjonelle bildet av fagforening og bedriftsledelse i steil front.
– Jeg opplever at vi har et veldig bra samarbeid mellom tillitsvalgte og ledelse. Forhandlingene er respektfulle og prosessen ryddig, og vi har fått skryt fra både konsern og bedriftsledelse for å være konstruktive. Det er viktig for å komme i mål med et så godt resultat som mulig, sier Guttorm Rue.
• Klimaløsere i industrien: Mekanikar Remi (27) har laga verdas første oppladbare gravemaskin
Korona – spøkelset – også i Hæhre
Konsernet han sikter til er Hæhre & Isachsen Gruppen, som Isachsen Anlegg er en del av. Konserntillitsvalgt Bjørn Bakerød er involvert i prosessen med nedbemanningen, og ser også at kutt er nødvendig.
– Det har spisset seg for Isachsen i forbindelse med koronaen, og nå må de nedbemanne for å bevare driften – det er tross alt 450 arbeidsplasser igjen, kommenterer Bakerød.
Han forteller at også Hæhre – delen av konsernet er rammet av det han kaller korona – spøkelset. Da regjeringen i begynnelsen av november kom med nye nasjonale tiltak, førte det til at arbeidere med utenlandsk adresse måtte tas midlertidig ut av arbeid.
– Vi har måttet permittere som en direkte konsekvens av korona. Arbeiderne jobber jo i turnus, i en 14 dager av og 14 dager på – rotasjon, og med ti dagers karantene etter å ha passert grensa, blir det ikke mange arbeidsdager igjen, forklarer Bakerød, som ikke har noe nøyaktig tall på hvor mange som er permittert i Hæhre.
Konserntillitsvalgt Bjørn Bakerød i Hæhre & Isachsen Gruppen
Bjørn Harry Schønberg
Frykter flere konkurser
I forrige uke meldte Arbeidsmanden at entreprenøren Contexo var gått konkurs, og at 93 anleggsarbeidere mister jobben. I den forbindelse uttrykte forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Steinar Rindhølen, bekymring for maskin – og anleggsbransjen – han frykter at flere bedrifter skal gå dukken som følge av koronakrisen.
• Contexo er konkurs: 93 anleggsarbeidere mister jobben etter konkurs
Den bekymringen deles av flere.
Hæhres konserntillitsvalgte Bjørn Bakerød forteller at han for tiden er mye rundt i små og mellomstore bedrifter i Vestfold og Telemark fordi han sitter i prøvenemnda som skal vurdere nye fagbrev i bransjen.
– Sånn generelt ser vi en knekk i bransjen nå, og det bare et par år siden den ble spådd opp og fram – det er skremmende. Vi ser en beslutningsvegring blant både offentlige tilbydere og private, også hos den vanlige mann, som gjør at oppdragene blir færre.
Også Bakerød knytter mange av utfordringene til koronapandemien, og ser mørkt på de nærmeste månedene.
– Vinteren blir kritisk for maskin – og anleggsbransjen, men vi ser et lys i tunnelen. I Hæhre kan det se ut som om det kommer flere oppdrag til våren, sier Bjørn Bakerød.
• Debatt: «Det er arbeid vi trenger, og det er å arbeide vi vil. Ingen vil gå permittert og ledig»
Avdeling 1: – Smellen kommer
I Arbeidsmandsforbundets avdeling 1 Øst er bekymringen for bransjen så stor at styret i en uttalelse foreslår konkrete tiltak for å unngå et dårlig 2021.
Avdelingsstyret skriver at maskin – og anleggsbransjen «ved utgangen av året og inn i 2021 kan være i en situasjon hvor flere bedrifter kan gå konkurs og ansatte mister jobben eller blir permittert over lengre tid. Dette kommer til å tære både på Norge AS og det enkelte individ/familie.»
Overskriften på uttalelsen er denne: «Smellen kommer, selv uten dynamitt», og avdelingsstyret utdyper: «Det ser for oss ut til at de neste to–tre årene kommer til å bli møtt med en knallhard smell.»
– Må framskynde prosjekter
Også styret i avdeling 1 rapporterer om færre anbud både i det offentlige og private marked. De viser til tilbakemeldinger fra tillitsvalgte og bedriftsledere, som sier at det «mangler jobber å regne på».
Avdeling 1 foreslår at følgende tiltak settes i gang:
• Iverksette og legge ut mer arbeid i offentlige etater, både kommunalt, regionalt og statlig.
• Framskynde prosjekter innenfor jernbane og vei.
• Gjøre anbudene mindre i omfang slik at flere norske anleggs– og maskinbedrifter kan være med og kjempe.
• Få omorganiseringen av Statens vegvesen «på beina», så ikke anbud forsinkes.
Distriktssekretær i avdeling 1, Lars Moholdt, sier at uttalelsen først og fremst henvender seg til politikerne, både sentralt, regionalt og kommunalt. Og det haster med å sette i verk tiltak, mener distriktssekretæren.
– Jobbene må ut nå, hvis ikke må arbeidsfolka våre begynne å stemple på Nav, sier Moholdt.
• Mye lest: Permitterte Nathalie får ikkje dagpenger. No blir ho heimlaus
Distriktssekretær i avdeling 1 Øst, Lars Moholdt
Merete Holtan
Pessimisme i nord
Også i andre landsdeler roper bransjen varsku. Avisa Nordland skriver at Bodøregionens Utviklingsselskap har gjennomført en spørreundersøkelse i 100 bedrifter i Salten–regionen, hvorav 52 svarte om utsiktene til nye jobber inn i 2021 og 2022.
Undersøkelsen var rettet inn mot bedrifter bygge– og anleggsbransjen, maskinentreprenører, elektro/rør, arkitekter og konsulenter som særskilt er berørt i verdikjeden av bygge– og anleggsprosjekter i landsdelen og regionen. Det er med andre ord ikke bare bedrifter innenfor maskin og anlegg som har svart, men undersøkelsen gir en pekepinn på hva denne bransjen forventer de nærmeste to årene.
Og resultatene er nedslående, skriver an.no:
– Helt krise uten nye prosjekter
For 2021 sier 25 av bedriftene at ordretilgangen blir dårligere. For 2022 svarer 17 bedrifter at ordreinngangen svekkes, mens 12 har helt tom ordreblokk. Bare to av de 52 bedriftene som er spurt, kan opplyse om økt ordreinngang.
– Vi går inn i en særlig urolig og krevende tid for disse næringene. Over 50 prosent av bedriftene melder om en alvorlig stillstand i prosjekter i form av nye ordrer for neste år og året etter, sier direktør i Bodøregionens Utviklingsselskap, Elnar Remi Holmen. til an.no, og konkluderer:
– Det blir helt krise uten nye prosjekter innenfor bygg og anlegg. Vi må få igangsatt en del av det som er gryteklare prosjekter.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie