JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sissel M. Rasmussen

Isachsen Anlegg:

100 stillinger kuttes i Isachsen Anlegg: – Vinteren blir kritisk for maskin – og anleggsbransjen, sier konserntillitsvalgt

En vanskelig økonomisk situasjon spisset seg for Isachsen Anlegg da koronaen kom. Nå varsler bransjen en tøff vinter for flere entreprenører.24.11.2020
14:47
24.11.2020 14:47

merete.holtan.garte@lomedia.no

Inntil 100 stillinger skal bort i Isachsen Anlegg, varslet Anlegg&Transport i forrige uke.

I en pressemelding forklarer daglig leder Anders Høiback at både en nedbemanning og omorganisering er nødvendig for å sikre de 450 resterende arbeidsplassene i bedriften.

Isachsen Anlegg styrer nemlig mot et underskudd på 43 millioner kroner i 2020, etter flere år med svak lønnsomhet.

– Etter at covid – 19 – pandemien slo til i mars, har situasjonen vært krevende på grunn av for lav oppdragsmengde. I tillegg har smitteverntiltak og redusert drift gjort at det har kostet vesentlig mer å drive pågående prosjekter, sier daglig leder i meldingen.

Analyse: Bygg- og anleggsbransjen kan miste 100.000 årsverk

– Dessverre nødvendig

Guttorm Rue er hovedtillitsvalgt og hovedverneombud i Isachsen Anlegg. Han bekrefter at inntil 100 stillinger skal bort, og lister opp tre årsaker til at bedriften har havnet i denne situasjonen:

• Økonomien i bedriften var allerede svak.

• Koronapandemien har gjort at oppdragsmengden er blitt mindre både i det offentlige og private, og smitteverntiltak sinker arbeidet.

• Kommune – og fylkessammenslåing og omorganisering i Statens vegvesen – hvor fylkeskommunene har overtatt ansvaret for veiprosjektene – har også bremset oppdragsmengden fra det offentlige.

– Det er dessverre nødvendig å gjøre noe med organisering og bemanning nå – alternativet er verre. Vi er jo ikke en vernet bedrift, og må tjene penger. Målet er å holde driften i gang og ta vare på så mange arbeidsplasser som mulig, sier Guttorm Rue til Arbeidsmanden.

Guttorm Rue, hovedtillitsvalgt og hovedverneombud i Isachsen Anlegg

Guttorm Rue, hovedtillitsvalgt og hovedverneombud i Isachsen Anlegg

Emmie Olivia Kristiansen

– Veldig bra samarbeid

Den hovedtillitsvalgte sitter for tiden i drøftelsesmøter med bedrift og ansatte, og melder om konstruktive forhandlinger.

– De ansatte synes dette er trist og leit, men stemninga er overraskende rolig, og folk er forståelsesfulle, sier Rue. Han vil også gjerne justere det tradisjonelle bildet av fagforening og bedriftsledelse i steil front.

– Jeg opplever at vi har et veldig bra samarbeid mellom tillitsvalgte og ledelse. Forhandlingene er respektfulle og prosessen ryddig, og vi har fått skryt fra både konsern og bedriftsledelse for å være konstruktive. Det er viktig for å komme i mål med et så godt resultat som mulig, sier Guttorm Rue.

Klimaløsere i industrien: Mekanikar Remi (27) har laga verdas første oppladbare gravemaskin

Korona – spøkelset – også i Hæhre

Konsernet han sikter til er Hæhre & Isachsen Gruppen, som Isachsen Anlegg er en del av. Konserntillitsvalgt Bjørn Bakerød er involvert i prosessen med nedbemanningen, og ser også at kutt er nødvendig.

– Det har spisset seg for Isachsen i forbindelse med koronaen, og nå må de nedbemanne for å bevare driften – det er tross alt 450 arbeidsplasser igjen, kommenterer Bakerød.

Han forteller at også Hæhre – delen av konsernet er rammet av det han kaller korona – spøkelset. Da regjeringen i begynnelsen av november kom med nye nasjonale tiltak, førte det til at arbeidere med utenlandsk adresse måtte tas midlertidig ut av arbeid.

– Vi har måttet permittere som en direkte konsekvens av korona. Arbeiderne jobber jo i turnus, i en 14 dager av og 14 dager på – rotasjon, og med ti dagers karantene etter å ha passert grensa, blir det ikke mange arbeidsdager igjen, forklarer Bakerød, som ikke har noe nøyaktig tall på hvor mange som er permittert i Hæhre.

Konserntillitsvalgt Bjørn Bakerød i Hæhre & Isachsen Gruppen

Konserntillitsvalgt Bjørn Bakerød i Hæhre & Isachsen Gruppen

Bjørn Harry Schønberg

Frykter flere konkurser

I forrige uke meldte Arbeidsmanden at entreprenøren Contexo var gått konkurs, og at 93 anleggsarbeidere mister jobben. I den forbindelse uttrykte forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Steinar Rindhølen, bekymring for maskin – og anleggsbransjen – han frykter at flere bedrifter skal gå dukken som følge av koronakrisen.

Contexo er konkurs: 93 anleggsarbeidere mister jobben etter konkurs

Den bekymringen deles av flere.

Hæhres konserntillitsvalgte Bjørn Bakerød forteller at han for tiden er mye rundt i små og mellomstore bedrifter i Vestfold og Telemark fordi han sitter i prøvenemnda som skal vurdere nye fagbrev i bransjen.

– Sånn generelt ser vi en knekk i bransjen nå, og det bare et par år siden den ble spådd opp og fram – det er skremmende. Vi ser en beslutningsvegring blant både offentlige tilbydere og private, også hos den vanlige mann, som gjør at oppdragene blir færre.

Også Bakerød knytter mange av utfordringene til koronapandemien, og ser mørkt på de nærmeste månedene.

– Vinteren blir kritisk for maskin – og anleggsbransjen, men vi ser et lys i tunnelen. I Hæhre kan det se ut som om det kommer flere oppdrag til våren, sier Bjørn Bakerød.

Debatt: «Det er arbeid vi trenger, og det er å arbeide vi vil. Ingen vil gå permittert og ledig»

Avdeling 1: – Smellen kommer

I Arbeidsmandsforbundets avdeling 1 Øst er bekymringen for bransjen så stor at styret i en uttalelse foreslår konkrete tiltak for å unngå et dårlig 2021.

Avdelingsstyret skriver at maskin – og anleggsbransjen «ved utgangen av året og inn i 2021 kan være i en situasjon hvor flere bedrifter kan gå konkurs og ansatte mister jobben eller blir permittert over lengre tid. Dette kommer til å tære både på Norge AS og det enkelte individ/familie.»

Overskriften på uttalelsen er denne: «Smellen kommer, selv uten dynamitt», og avdelingsstyret utdyper: «Det ser for oss ut til at de neste to–tre årene kommer til å bli møtt med en knallhard smell.»

Les også: Ronald trodde at han skulle dø i gruva på Svalbard: – Jeg ble ikke redd. Jeg konstaterte bare at det var slutt

– Må framskynde prosjekter

Også styret i avdeling 1 rapporterer om færre anbud både i det offentlige og private marked. De viser til tilbakemeldinger fra tillitsvalgte og bedriftsledere, som sier at det «mangler jobber å regne på».

Avdeling 1 foreslår at følgende tiltak settes i gang:

• Iverksette og legge ut mer arbeid i offentlige etater, både kommunalt, regionalt og statlig.

• Framskynde prosjekter innenfor jernbane og vei.

• Gjøre anbudene mindre i omfang slik at flere norske anleggs– og maskinbedrifter kan være med og kjempe.

• Få omorganiseringen av Statens vegvesen «på beina», så ikke anbud forsinkes.

Distriktssekretær i avdeling 1, Lars Moholdt, sier at uttalelsen først og fremst henvender seg til politikerne, både sentralt, regionalt og kommunalt. Og det haster med å sette i verk tiltak, mener distriktssekretæren.

– Jobbene må ut nå, hvis ikke må arbeidsfolka våre begynne å stemple på Nav, sier Moholdt.

Mye lest: Permitterte Nathalie får ikkje dagpenger. No blir ho heimlaus

Distriktssekretær i avdeling 1 Øst, Lars Moholdt

Distriktssekretær i avdeling 1 Øst, Lars Moholdt

Merete Holtan

Pessimisme i nord

Også i andre landsdeler roper bransjen varsku. Avisa Nordland skriver at Bodøregionens Utviklingsselskap har gjennomført en spørreundersøkelse i 100 bedrifter i Salten–regionen, hvorav 52 svarte om utsiktene til nye jobber inn i 2021 og 2022.

Undersøkelsen var rettet inn mot bedrifter bygge– og anleggsbransjen, maskinentreprenører, elektro/rør, arkitekter og konsulenter som særskilt er berørt i verdikjeden av bygge– og anleggsprosjekter i landsdelen og regionen. Det er med andre ord ikke bare bedrifter innenfor maskin og anlegg som har svart, men undersøkelsen gir en pekepinn på hva denne bransjen forventer de nærmeste to årene.

Og resultatene er nedslående, skriver an.no:

– Helt krise uten nye prosjekter

For 2021 sier 25 av bedriftene at ordretilgangen blir dårligere. For 2022 svarer 17 bedrifter at ordreinngangen svekkes, mens 12 har helt tom ordreblokk. Bare to av de 52 bedriftene som er spurt, kan opplyse om økt ordreinngang.

– Vi går inn i en særlig urolig og krevende tid for disse næringene. Over 50 prosent av bedriftene melder om en alvorlig stillstand i prosjekter i form av nye ordrer for neste år og året etter, sier direktør i Bodøregionens Utviklingsselskap, Elnar Remi Holmen. til an.no, og konkluderer:

– Det blir helt krise uten nye prosjekter innenfor bygg og anlegg. Vi må få igangsatt en del av det som er gryteklare prosjekter.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
24.11.2020
14:47
24.11.2020 14:47Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica vant over arbeidsgiver: Får etterbetalt 82.000 kroner i lønn

Kommentar

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

Katharina Dale Håkonsen

Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard


Flere saker