JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Contexo er konkurs:

93 anleggsarbeidere mister jobben etter konkurs

Entreprenøren Contexo er konkurs, og 93 anleggsarbeidere mister jobben. Arbeidsmandsforbundet frykter flere bedrifter skal gå dukken som følge av koronakrisen.
SÅRBAR TID: Koronasituasjonen skal ha vært medvirkende årsak til at entreprenøren Contexo gikk konkurs.

SÅRBAR TID: Koronasituasjonen skal ha vært medvirkende årsak til at entreprenøren Contexo gikk konkurs.

Håvard S æbø

merete.holtan.garte@lomedia.no

Det var bygg.no som sist uke meldte om at Contexo AS har åpnet konkurs. Entreprenøren har i hovedsak utført veiprosjekter, men også andre typer prosjekter, som sprengning, jernbane og kommunalteknikk.

Selskapet skal ha hatt 144 ansatte ved årsskiftet, men antallet ble i løpet av året redusert til 93, og 16 har vært permittert under koronakrisen.

Contexo slet med en gjeld på 150 millioner kroner, og måtte til slutt gi opp. Koronasituasjonen var medvirkende årsak, skriver bygg.no.

Guro hjelper nordmenn med økonomiske problemer: – Folk ber om hjelp altfor sent

Frykter flere konkurser

Arbeidsmandsforbundet har i lengre tid vært kjent med arbeidet for å forsøke å redde bedriften fra konkurs. Nå er forbundet inne for å ivareta de ansattes rettigheter med tanke på lønnsgaranti, feriepenger og pensjon.

– Organisasjonsgraden er høy i Contexo. Omtrent 90 prosent av de ansatte er medlemmer, opplyser forbundssekretær Steinar Rindhølen, som er redd flere entreprenører må gi opp i disse dager.

Koronapandemien rammer bygge – og anleggsbransjen på flere måter, mener forbundssekretæren, og lister opp flere årsaker:

Regjeringen sier nei til LOs krav om feriepenger for permitterte og arbeidsledige

– Færre oppdrag

En del bedrifter rammes rent praktisk ved at ansatte blir smittet og havner i karantene.

Oppdragene blir færre. De store prosjektene, som veibygging, går sin gang, men hele 91 prosent av arbeidstakere innenfor bygge – og anleggsnæringen jobber i bedrifter med ni eller færre ansatte.

– Når folk flest får dårligere økonomi som følge av pandemien, setter de ikke i gang med å drenere rundt huset eller grave ut ny garasjetomt, og entreprenørene får færre oppdrag, sier Rindhølen.

Også kommuner og andre offentlige oppdragsgivere kan bli rammet av dårligere råd og tilby færre anbud.

Fylkeskommunene har overtatt veibygging fra Statens vegvesen, en prosess som foreløpig ikke har vært hundre prosent vellykket.

– Fylkeskommunene har ikke lyktes med å få tilstrekkelig med fagfolk til å følge med over fra SVV, og det har svekket kompetansen, sier Steinar Rindhølen, som mener at også det kan ramme entreprenørene i en sårbar tid.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse