Guro Sollien Eriksrud har i mange år bistått mennesker med alvorlige økonomiske problemer, og ga nylig ut boka «Lommeboka i hverdag og krise».
Privat
Økonomiske problemer:
Guro hjelper nordmenn med økonomiske problemer: – Folk ber om hjelp altfor sent
Vi må snakke om hva det å miste jobben eller bli permittert og tape inntekt faktisk betyr for folk, mener Guro Sollien Eriksrud som i mange år har hjulpet folk med gjeldsproblemer.
aurora@lomedia.no
Allerede før sommeren hadde en av fire norske husholdninger blitt rammet økonomisk av korona, ifølge en rapport fra SIFO. Krisen har ført til økonomiske utfordringer som det for mange vil ta lang tid å rette opp. En del vil kanskje aldri komme på rett kjøl igjen, uttalte SIFO-forsker Christian Poppe da rapporten kom forrige måned.
For å begrense skaden og forebygge de mest alvorlige problemene, må vi snakke om hva det å miste jobben eller bli permittert og tape inntekt faktisk betyr for folk. Det mener Guro Sollien Eriksrud som i mange år har bistått folk med alvorlige økonomiske problemer, og som nylig ga ut boka «Lommeboka i hverdag og krise», sammen med Arman Vestad.
– Det er lett å snakke om at mange har mistet inntekt, men vi snakker ikke nok om neste skritt, at dette inntektstapet vil føre til store problemer hos mange, sier hun til FriFagbevegelse.
• Nå kan du være permittert inntil 52 uker – slik er reglene
– Det er ikke uvanlig å føle på skam og ensomhet hvis man sliter økonomisk. For dem som rammes, blir det bare mye verre, både praktisk og mentalt, av at vi ikke snakker om økonomiske problemer.
At det kan være vanskelig å få i gang en samtale om at økonomien er rammet, har hun selv fått erfare.
– Det var en periode mannen min var permittert. Da tenkte jeg vil leve min egen lære, så jeg tok sats og fortalte flere at «vi merker det jo på økonomien». Da fikk jeg gjerne et kort svar, og ingen spørsmål om hva som ligger bak. Vi er ikke vant til å snakke om dette. Det samme gjelder i de fleste miljøer.
• Hva betyr koronapandemien for din rett til ferie og feriepenger?
Økonomien kommer i veien for alt
Eriksrud har jobbet åtte år i Røde Kors, fram til denne høsten. Der startet hun et prosjekt for å hjelpe folk med veldig alvorlige gjeldsproblemer, fordi hun så hvordan slike problemer står i veien for andre områder i livet.
– Det er svært vanskelig å løse opp i andre problemer og komme seg videre, hvis man har alvorlige økonomiske problemer. De siver inn overalt, og gjør det blant annet vanskeligere å komme tilbake i jobb.
De siste månedene har uvanlig mange av oss opplevd å få inntekten vår redusert. På det verste var en av ti uten jobb. Siden har ledigheten gått nedover, men som følge av nye koronarestriksjoner, økte den igjen nylig for første gang siden april.
Flere titalls tusen har vært permittert helt siden våren, viser tall fra Nav.
• Les også: Permitterte Magne (55) jubler over regjeringens snuoperasjon: – En gledens dag
Rammer skjevt
Eriksrud mener vi er heldige som bor i et land hvor det både er økonomi og vilje til å sørge for pakker som demper de økonomiske skadevirkningene.
Samtidig viser en analyse fra Frischsenteret, SSB og Nav som kom tidligere i år, at permitteringene rammer bredt, men skjevt.
– Det er flest med lave inntekter blant de permitterte, og mange av dem har lite å gå på fra før. Nav-ansatte, arbeidsgivere, fagforeninger og vi alle kan bidra med å fange opp hvem som er ekstra sårbare, sier Eriksrud.
For eksempel blir det fort krise når jobben forsvinner for dem som er aleneforsørgere, de som har en partner som også er rammet og de som hadde mye forbruksgjeld og kredittkortgjeld fra før, forklarer hun.
– Det er ekstremt viktig at de mest sårbare får tilbud om hjelp og oppfølging, helst før de får problemer. Samtidig er det er viktig at de som mister inntekt innstiller seg på at det kan bli langvarig, fortsetter hun.
Skru ned forbruket
Mange må skru ned forbruket og tilpasse seg en helt ny virkelighet for å unngå problemer, understreker hun.
Men det er lettere sagt enn gjort.
– Erfaring og forskning viser at en del av dem som mister inntekt regner med de raskt kommer tilbake til normalen, og dermed utsetter å forholde seg konkret til den nye virkeligheten, sier hun.
• Disse grepene bør du ta hvis du sliter med økonomien
Tabu gjør at folk ber om hjelp altfor sent
Hun anbefaler også å være åpen om at man har økonomiske bekymringer eller problemer.
– Når man snakker om økonomi blir det ofte veldig teknisk, men de fleste løser ikke bekymringene sine ved å sitte med excel-ark. Først må du snakke om problemene, om følelser, vaner og sosial kontekst, det er så mye som virker inn på hvordan du takler situasjonen.
– Men er ikke økonomiske problemer tabu i Norge i dag?
– Jo, absolutt! Så det å snakke om problemene kan være veldig vanskelig. Og dette bidrar til at veldig mange ber om hjelp altfor sent. De bærer på alt alene og ber om hjelp først når de er i ferd med å gå til grunne.
De økonomiske problemene blir da verre og verre, og det blir vanskeligere få orden på økonomien igjen. Samtidig er den mentale belastningen helt enorm.
– Det finnes mye forskning som viser tett sammenheng mellom psykiske og fysiske helseproblemer og økonomiske problemer, forklarer hun og viser til at man forventer økning i selvmord knyttet til pandemien.
– Det er i ytterste konsekvens, men det sier noe om hvor kraftfulle og brutale disse mekanismene er.
I en slik situasjon oppstår det gjerne onde sirkler hvor det bare baller på seg, forklarer Eriksrud.
– Kanskje føler du deg mislykket fordi du har mistet jobben, så sliter du med å betale regninger, og etter hvert går situasjonen ut over søvnen og døgnrytmen. Så begynner du kanskje å tvile på om du får jobben tilbake.
• Podkast: Alenemor Lene (42) fikk ikke full jobb som helsefagarbeider: – Jeg hadde panikk
Dugnad mot stillheten
Forfatteren mener dagens situasjon er så alvorlig at temaet må løftes av flere.
– Dette kan ikke være en oppgave bare for gjeldsrådgiveren i dypet hos Nav. Når folk havner der, har det gjerne gått veldig langt allerede.
Her kan fagforeninger og interesseorganisasjoner bidra til en åpenhetskultur, og informere folk gjennom ulike kanaler om hvor de kan få hjelp, mener Eriksrud.
– Så slipper folk å tro at de er alene den dagen problemene rammer dem.
Stillheten rundt økonomi er farlig, ifølge Eriksrud, som mener vi alle kan bidra i en slags dugnad for å løfte temaet og sørge for mer åpenhet.
• Mye lest: Sykmeldte Coop-ansatte blir sagt opp. – Er dette takken etter mange års lojalitet, spør de
– Mange gjør en god jobb, men vi har langt igjen.
Hun kommer med noen eksempler på hvordan vi kan ta opp økonomi med familie og venner.
– La oss si at søsteren min var permittert. Da burde jeg for lengst spurt henne: «Skal vi ikke droppe forbrukskjøret og kutte ned på julegaver i år?» Eller om mannen til en venninne mister jobben, kan jeg for eksempel spørre: «Mange sliter med å betale regningene nå om dagen, ville du turt å si ifra til meg, hvis dere har det sånn?»
– Vi kan alle tenke på hvem av dem vi har rundt oss som er i en annerledes situasjon nå. Og den som selv er rammet har mye å vinne på å være åpen og tydelig med folk rundt dem.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen
Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB