Arbeidsmandsforbundets landsmøte:
Anleggsarbeider Malin (28): «Vi må hjelpe damene til å forstå at yrkesfag 'is the shit'»
På Arbeidmandsforbundets landsmøte for fire år siden fulgte vi anleggsarbeideren Malin Trelleviks vei til talerstolen for første gang. I år tok hun ordet igjen.
YRKESSTOLT: Malin Trellevik gikk på talerstolen på Arbeidsmandsforbundets landsmøte fredag. Anleggsarbeideren snakket om å være kvinne på jobb blant menn.
Øyvind Aukrust
«Endelig kom Malin (24) på talerstolen» skrev vi i Arbeidsmanden på landsmøtet i 2015. Vi hadde på forhånd besøkt henne ute på jobb og snappet opp at hun forberedte et innlegg til debatten etter at Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre hadde snakket til forsamlingen.
Og hun turte. 24-åringen snakket om at yrkesutdanningen må bli sett på som en fullverdig utdanning og slo et slag for flere lærlinger. Til heiarop fra salen avsluttet hun:
«Jeg jobber på anlegg, jeg er lærling i grunnarbeid og jeg er stolt over yrket mitt».
p
– Jeg opplever mye rart på jobb
Denne gangen tok Malin Trellevik, nå 28 år, ordet etter LO-leder Hans-Christian Gabrielsens innlegg på landsmøtets tredje dag. Gabrielsen snakket varmt om arbeidsfolks kompetanse og kunnskap som det viktigste vi har, og han nevnte lærlinger. Men det var ikke det Malin ville snakke om denne gangen.
Hun ville slå et slag for likestilling, og at kvinner må ut i anleggsyrket.
– Jeg jobber i et mannsdominert yrke, begynte hun, og kom med tall fra Statistisk Sentralbyrå: Bare ni prosent er damer innenfor anlegg, inkludert de som jobber på kontor. Resten er menn. I antall betyr det 200.000 menn og 19.000 damer, konkluderte Malin.
– Opplever mye rart på jobb
– Jeg opplever mye rart på jobb, jeg får mange tvilsomme kommentarer, må skifte i felles garderobe og av og til mangler det toalett ute på jobb – og jeg kan ikke bare «hive ‘an ut», sa Malin, til latter fra salen.
– Men utfordringene starter mye før det – de starter før du kommer på jobb, sa 28-åringen, og oppfordret til å begynne se på yrkesveiledningen for å få flere kvinner inn i anleggsarbeid.
– Vi må på banen før folk velger yrkesutdanning, vi må få unge damer til å føle at anlegg er et naturlig valg og vi må hjelpe damene til å forstå at yrkesfag «is the shit».
– Får jobbe med mange ulike personligheter
For Malin Trellevik trives på jobb.
– Jeg har gode samtaler med kolleger, selv om det ikke alltid er seriøst, jeg får lov til å jobbe på mange forskjellige plasser og jeg får jobbe med mange ulike personligheter, som har hjulpet meg med å få mer bein i nesa, sa hun fra talerstolen, før hun avsluttet omtrent som for fire år siden:
«Jeg er fagarbeider, jeg er dame på anlegg og jeg er stolt over yrket mitt».
p
– Mindre svett i hendene denne gangen
Da Arbeidsmanden snakket med Malin etter innlegget, kunne hun røpe at teksten var skrevet på senkvelden dagen før. Og at hun denne gangen hadde blitt tipset om et triks for ikke å bli så nervøs.
– Jeg og noen andre jenter i avdelingen gikk i går opp ved scenen og så ut over salen, så det var unnagjort. Om det var det som gjorde at jeg var mindre nervøs denne gangen, eller om det er det at jeg har stått flere ganger på talerstolen på årsmøter siden sist, vet jeg ikke, sier anleggsarbeideren, som foruten å være tillitsvalgt på jobb i entreprenørbedriften AF er medlem i ungdomsutvalget og styret i avdeling 6 Vest.
– Men jeg var mindre svett i hendene enn sist, konkluderer Malin Trellevik.