JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stengte grenser i koronaen:

Anleggsarbeideren Mats får verken lønn, dagpenger eller sykepenger

Svenske Mats Strömsvåg skulle reist på jobb til anleggsprosjektet på Nordøyvegen torsdag. Han må bli hjemme. Nå håper han at grensen vil bli åpnet for arbeidspendlere igjen. Fram til da er han uten inntekt.
Det eneste Mats Strömsvåg kommer på som kan sammenlignes med situasjonen han står i nå, er etter terrorangrepet i USA 9. september 2001.

Det eneste Mats Strömsvåg kommer på som kan sammenlignes med situasjonen han står i nå, er etter terrorangrepet i USA 9. september 2001.

Privat

ane.borrud@lomedia.no

Mats Strömsvåg er en 62 år gammel forskalingssnekker som bor i Månkarbo, en drøy time med bil nord for Stockholm. Strömsvåg har vært med å bygge landet. Norge altså. Første gang han jobbet i Norge var i 1986. Da var han med på å bygge Mongstad. Så var han med å bygge metanolfabrikken på Tjeldbergodden, deretter var sto fundamentet til en flyterigg på Troll-feltet i Nordsjøen for tur.

De siste 16 årene har han jobbet i Skanska, og vært pendler. Torsdag skulle han ha reist til anleggsplassen han jobber på for tiden, Nordøyvegen, som kalles Norges mest spektakulære anleggsprosjekt. Utbyggingen skal gi fastlandsforbindelse for øyene Lepsøya, Haramsøya, Skuløya/Flemsøya, Fjørtofta og Harøya.

Men etter at Norge stengte grensene, kommer han seg ikke på jobb. Og han får verken lønn eller dagpenger som permittert. Ikke kan han få sykepenger heller, for han er ikke smittet eller mistenkt smittet av korona.

Kunne ikke bli i Norge

Da nyheten kom om at Norge ville stenge grensene natt til fredag 29. januar, var Strömsvåg på arbeid. Han har flere svenske kollegaer på prosjektet, og noen av dem valgte å bli igjen på jobb, i frykt for å ikke kunne komme tilbake dersom de dro hjem.

Men det var ikke noe alternativ for Strömsvåg.

– Jeg var nødt til å dra hjem. Jeg hadde en legetime jeg måtte gå på, forklarer han.

Hvorvidt utenlandske ansatte kan velge å bli igjen i Norge eller ikke, for å unngå innreiseforbundet, mener Strömsvåg kommer helt an på hjemmeforholdene.

– Har du små barn, eller er skilt og har delt omsorg, da må du hjem. Men er du enslig kan du jo bli til jul, sier han.

Mye lest: Jan-Henki kom seg ikke inn i Norge for å jobbe. Nå kan han slippe jubelen løs

– Aner ikke hva jeg skal gjøre

Nå aner ikke Strömsvåg hva som skjer. Mest av alt håper han at grensen blir åpnet for arbeidspendlere igjen.

– Jeg håper jo det. At dette ikke vil vare så lenge.

Men blir det vedvarende har han et problem.

– Jeg får jo ingen inntekt. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre i så fall. Jeg må vel prøve å få meg arbeid i Sverige, men det er ikke lett i min alder. Dessuten gjelder ikke dette bare meg. Jeg tror det gjelder 30. – 40. 000 mennesker! Jeg håper bare det ikke blir sånn, det er alt jeg kan si.

Han har hørt at han kan ta ut ferie for da kan han få feriepenger.

– Men jeg har jo familie. Jeg skal ha ferie med dem til sommeren!

Denne skaper debatt: Fredric blir kalt «han koronasvensken»: – Føler vi har seks millioner nordmenn mot oss

– Jeg har ikke med meg smitte

Strömsvåg mener det er helt trygt å slippe ham inn i landet.

– Jeg har ikke med meg smitte!

På Nordøyvegen jobber han i en 7-7 turnus. Det vil si at han er 7 dager på jobb, og så 7 dager på avspasering.

– Jeg har fulgt reglene. Først tok jeg en test 72 timer før jeg dro på jobb, deretter 24 timer før, da kravene blir skjerpet inn. Og så tar jeg en test på Gardermoen, forteller han.

Og ikke kan han smitte lokalbefolkningen i Møre og Romsdal heller.

– Vi har fritidskarantene. Når jeg ikke er på jobb, er jeg på rommet mitt på brakka. Maten får vi i en isoporboks, og vi får ikke lov å være på TV-stuen eller noen ting, forteller han.

Men at det kommer smitte over grensa, det tviler han ikke på.

– Men det er ikke fra oss som jobber i seriøse selskap, understreker han.

Han mener myndighetene må skjerpe inn kontrollen med at kravene blir fulgt.

– I mine øyne er kontrollen for slapp. Det kommer folk med falske koronatester som ikke går i karantene. Det holder ikke. Det er på den måten smitten kommer inn i landet, mener han.

Nye krisepakker: Staten må betale folk for å jobbe, i stedet for å gi dem dagpenger, mener LOs sjefsøkonom

– Aldri opplevd lignende

Det eneste Strömsvåg kommer på som kan sammenlignes med situasjonen han står i nå, er etter terrorangrepet i USA 11. september 2001.

– Da ble det brått mange endringer. Vi fikk nesten ikke ha med oss noen ting gjennom sikkerhetskontrollen.

Likevel. Innskjerpingen for 20 år siden er ingenting sammenlignet med dagens situasjon.

– Dette er 10 ganger verre enn det, avslutter anleggsarbeideren.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse