JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sissel M. Rasmusen

Anleggsbransjen kan rammes hvis nedturen fortsetter i byggebransjen, tror tillitsvalgte

Det er stadig overskrifter i mediene om at det er krise i bygg og anlegg. Men hvordan er egentlig ståa i anlegg per i dag? Arbeidsmanden har tatt en ringerunde til tillitsvalgte i bransjen. 15.12.2023
12:05
19.12.2023 09:42

ane.borrud@lomedia.no 

Det er ingen helt klar grense mellom hva som er bygg, og hva som er anlegg. En enkel måte å skille bransjene på, er at det som bygges under og på jorda, for eksempel grøfter, veier og jernbane, er anlegg. Mens det som bygges over jorda er bygg, for eksempel hus, hytter og blokker.  

Og at det er krise i byggebransjen er det ingen tvil om. Det er bråstopp i bygging av nye leiligheter og hytter. 

Bakgrunn: Hele byggenæringen frykter krise: – Vi ser de første tegnene allerede

Byggebransjen er hardt rammet av at folks privatøkonomi har blitt mye strammere de siste årene. Med en styringsrente som har steget fra 0 til 4,50 prosentpoeng på tre år, velger mange å ikke kjøpe seg ny leilighet nå. Eller hytte. 

Produksjonen i det norske byggemarkedet vil falle med over 30 milliarder kroner de neste to årene, viser prognoser fra Veidekke. Det betyr ifølge Byggenæringens Landsforening (BNL) at de kan miste 30.000 årsverk, skriver Klassekampen.

Anleggsbransjen er derimot ikke særlig påvirket av folks privatøkonomi, men av det offentliges bruk av penger. 

På riksveiene er Statens vegvesen og Nye Veier de store byggherrene, med ansvar for bygging og vedlikehold av veinettet. På fylkesveiene og de kommunale veiene er det henholdsvis fylkeskommunene og kommunene som skal stå for bygging og vedlikehold. 

Kommunene er også store oppdragsgivere på vann og avløp. 

Så hvordan står det til i anlegg? Arbeidsmanden har tatt en ringerunde til tillitsvalgte i bransjen. 

Fikk du med deg denne? Oppsigelser i Peab Anlegg: Fem har mistet jobben

De store entreprenørene har nok å gjøre

– Hos oss går det faktisk jævlig bra. Vi oppbemanner både på betong, maskin og tunnel, forteller hovedtillitsvalgt i Skanska Norge, Olav Inge Beisland. 

Han forteller at for to år tilbake var det 3750 ansatte i bedriften. Nå er tallet kommet opp i 4150, og det blir stadig flere.

– Her er det ingen mørke skyer. Noen av prosjektene vi er på er veldig langvarige, som for eksempel E10 på Hålogaland. 

Hovedtillitsvalgte i flere av de store entreprenørene gir tilbakemelding om at anlegg går som normalt. 

– Foreløpig har vi ingen permitteringer. Vi har to tunnel-lag som er leid ut, men venter på åpning av to anbud nå i slutten av desember. Får vi ett av dem, vil jeg tro vi unngår permitteringer, sier hovedtillitsvalgt i Implenia Norge, Kenneth Jensen. 

Det er heller ingen permitteringer i kjømda i selskapene i Hæhre-konsernet per i dag.

– Vi trenger noe påfyll av oppdrag neste år, men ikke så mye: Det ser bedre ut for oss nå ved inngangen til 2024 enn det gjorde for et år siden, melder hovedtillitsvalgt i Hæhre-konsernet, Bjørn Bakerød. 

I Veidekke er det mye å gjøre på tunnel, men litt mindre på betong og maskin. Uten at det bekymrer hovedtillitsvalgt Inge Ramsdal. For 2024 ser lys ut. 

– Vi har gode ordrereserve. Vi har fått både Ring 1 i Regjeringskvartalet i Oslo, og et kraftverk i Sogn. Vi kommer til å ha nok å gjøre i 2024. Men hva som skjer i 2025 og -26 er det ingen som vet, slår han fast. 

Heller ikke i AF Gruppen er det krisestemning i anlegg.

– Det ser bra ut i anlegg, men det er ikke så lyst i bygg, sier hovedtillitsvalgt for anleggsarbeiderne, Kenneth Weiby. 

Han forteller at de har nok å gjøre, og at det ikke er behov for å permittere noen av de ansatte. 

Permitteringer i Mesta Anlegg

Tidligere i år la Mesta Anlegg ned avdelingene i Bodø, Alta og Hardanger.

Per-Jonny Moldestad, hovedtillitsvalgt i Mesta Anlegg og spesialproduksjon, forteller at Mesta Anlegg Hamar har sendt ut permitteringsvarsel til om lag 20 fagarbeidere, foreløpig fra 2. til 22. januar. 

Også hos Mesta Anlegg Fjordane er det sannsynlig at det blir permitteringer i januar. 

– Foreløpig vet jeg ikke hvor mange.

– Vi har prosjekter som er avslutta, men det er ikke nok nye oppdrag. Vi merker at anleggsbransjen begynner å gå ned i knestående, sier han. 

Tverås i Trøndelag må permittere 25

Arbeidsmanden har ikke ringt alle tillitsvalgt i maskin- og anleggsbedrifter i hele Norge, men stikkprøvene viser at det er større variasjon i ordrestatus ved inngangen til det nye året i de mindre bedriftene som opererer mer lokalt. 

Hos Trym anlegg i Trondheim, har de mye arbeid.

– Det er ingen krise her, melder tillitsvalgt Frank Normann. 

Men litt lenger nord i fylket, hos Tverås Maskin & Transport i Stjørdalen, er 25 anleggsfolk i ferd med å få permitteringsvarsel. 

– Vi har ikke arbeid til alle etter at Nye Veier og Acciona opphevet kontrakten, forteller tillitsvalgt Jan-Magne Andersen. 

Det var i juni i år at nyheten slo ned som en bombe: Nye Veier og deres totalentreprenør Acciona var enige om at deres arbeid på ny E6 mellom Ranheim og Værnes avsluttes. Ifølge Nye Veier ble utbyggingen av ny E6 mellom Ranheim og Værnes mer komplisert enn hva Nye Veier og Acciona antok. 2. november i år ble sluttoppgjøravtalen signert, og ny entreprenør på E6-utbyggingen skal være på plass tidligst i mai neste år.

Tverås hadde om lag 60 anleggsarbeidere som underleverandør på prosjektet. Nå håper Andersen at Nye Veier kan få opp farta med å sette i gang på prosjektet igjen.

Selv om Tverås må permittere, opplever ikke Andersen at det er noen krise i anleggsbransjen.

– Hos oss er det Nye Veier og Acciona som er årsaken til permitteringene, ikke at det er nedgangstider. Dessuten er det alltid noen som må permittere anleggsfolk på vinteren, og så tar det seg opp når telen går på våren, slår han fast. 

Men, hvis nedturen i byggebransjen fortsetter, tror Andersen at det også vil bli nedgangstider i anleggsbransjen. 

– Da vil mengden av grunnarbeid gå ned, og det blir mange om beinet på de jobbene som blir lagt ut, sier han.  

Stopp i bygg merkes lokalt

Hos Martinsen og Duvholt, en Sandefjord-bedrift som jobber på Østlandet, er det heller ingen store endringer inn i det nye året.

– Det ser ganske bra ut hos oss, men vi merker jo at det er betydelig roligere enn for kort tid siden i byggebransjen, siden vi både tar jobber innen bygg og anlegg, sier hovedtillitsvalgt Knut-Erik Andersen. 

En gammel Østfolds-bedrift, Fosby, har måttet sende ut permitteringsvarsler. Per i dag er det seks permitterte i anleggsdelen av firmaet. 

– Det har vært litt lite å gjøre for oss. Vi trenger flere jobber, men det ser ut som det løsner nå, sier hovedtillitsvalgt Åsmund Teigum Næss.  

Hardere konkurranse om anbudene

Flere av de tillitsvalgte merker at det er bom stopp i byggebransjen ved at det er mange om beinet på anbud i anleggsbransjen. 

Åsmund Teigum Næss i Fosby er en av dem. 

– Det er flere firma som nå regner for harde livet på flere anbud, mener han. 

Det samme melder Per-Jonny Molstad i Mesta Anlegg.

– Det er veldig mange tilbydere per anbud for tiden. 

Han peker på at mange av anbudene til Statens vegvesen og Nye Veier er for store.

– Vi har uansett ikke sjans til å legge inn anbud. Det eneste vi kan håpe på er å bli underentreprenører til dem som vinner hovedentreprisen. 

Også de større kontraktene er det mer rift om, melder Inge Ramsdal i Veidekke. 

– Vi merker at konkurransen på anbud mellom 100 og 900 millioner er blitt mye tøffere, og vi er litt bekymret for utviklingen i bygg og anlegg i 2024 og -25 totalt sett framover, sier han. 

For å unngå permitteringer mener Ramsdal at offentlige byggherrer må fremskynde planlagte prosjekter.

– Folk har ikke råd å gå permittert, da finner de seg noe annet å gjøre. Når markedet igjen snur, er det viktig at vi har kompetanse til å utføre oppdragene som kommer, påpeker han. 

– Nå er det viktig at det fortsatt bevilges penger

For å unngå at det også blir krise i anleggsbransjen, understreker Frode Engen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, at det er viktig at fylkene og kommunene nå ikke snurper igjen pengesekken.

– Markedet for bygging av hytter er borte, og det merker de mindre maskinentreprenørene. Nå er det viktig at det offentlige fortsetter å bevilge penger til infrastruktur sier han. 

Og det er ikke bare for å holde sysselsettingshjulene i gang. 

For et snaut år siden slo Riksrevisjonen alarm om at drikkevannsrørene i kommunene kan gå utover folks liv og helse. 

Nå er forbundssekretæren redd for at kommunene ikke tør å sette opp gebyrene på vann og avløp, fordi folk sliter med økonomien.

Og dersom avgiften holdes konstant, betyr det mindre arbeid utført. 

– På grunn av økte renter og prisstigning, får man ikke like mye vedlikehold for samme pengesum i 2024 som i 2023. Men dette kan ikke være en salderingspost. Det er så mye etterslep som må tas, sier Engen. 

15.12.2023
12:05
19.12.2023 09:42Mest lest

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

Yngvil Mortensen

Kari-Mette mistet pensjonstillegg: – Et ran

Aker Brygge (arkivfoto)

Aker Brygge (arkivfoto)

Simen Aker Grimsrud

Han ville date en kollega, men fikk nei. Saken endte i retten

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

Erlend Tro Klette

– Lønnsmessig er jo dette som å jobbe i Nordsjøen sammenlignet med å kjøre drosje

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Illustrasjonsfoto: Brian Cliff Olguin / Ole Palmstrøm / Håvard Sæbø

To grunner til at årets lønnsøkning blir høy

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Erlend Angelo

Frustrerte Ringnes-arbeidere varslet ukelang streik. Da satte LO foten ned

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

Dette er LOs viktigste krav foran lønnsoppgjøret

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

Leif Martin Kirknes

Ole André fikk sparken etter Facebook-ytringer. Nå får han jobben tilbake

Fagbevegelsen har hatt oppmerksomhet mot AFP og lønn, men vi må ikke glemme pensjonen gjennom folketrygden, mener Tor Rønning (til venstre) og nestleder Roger Olsen i Fellesforbundets klubb på grossistlageret til Astrup AS i Oslo.

Fagbevegelsen har hatt oppmerksomhet mot AFP og lønn, men vi må ikke glemme pensjonen gjennom folketrygden, mener Tor Rønning (til venstre) og nestleder Roger Olsen i Fellesforbundets klubb på grossistlageret til Astrup AS i Oslo.

Roy Ervin Solstad

Lagerarbeidere advarer: – Mange kommer til å få pensjonssjokk

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Arne fikk et tips av en kollega. Det var verdt over en million kroner i pensjon

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

Helge Rønning Birkelund

Han kjempet for et godt naboskap med Russland. Nå er Rune (69) bare fortvilet

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

Brian Cliff Olguin

Nicholay ble redningsmann da Teslaen havna i fjorden

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Brian Cliff Olguin

Anne var på toppen av karrieren. Så kom overgangsalderen

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

Leif Martin Kirknes

Hvis Statnett-sjefen fikk velge, hadde strømstøtten blitt fjernet

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

Leif Martin Kirknes

LO-lederen er klar for ny storstreik

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

André Kjernsli

Vålerenga-spiller og tillitsvalgte Thomas: – Jeg får betalt for å leke

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

Brian Cliff Olguin

20 millioner arbeidere fra 150 land med Palestina-krav til Oljefondet

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

Leif Martin Kirknes

Staten har ikke kontroll på lønnsutgiftene sine, mener forbundsleder

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Martin Guttormsen Slørdal

Magne og Wirginia bruker kunstig intelligens for å avsløre skurker

«Mange slitere i arbeidslivet må vente til 2024 med å få ekstrapensjonen AFP», skrev vi i Arbeidsmanden i 2022. Nå er det høyst uklart når hullene i AFP-ordningen skal tettes, sånn at arbeidsfolk ikke mister AFP.

«Mange slitere i arbeidslivet må vente til 2024 med å få ekstrapensjonen AFP», skrev vi i Arbeidsmanden i 2022. Nå er det høyst uklart når hullene i AFP-ordningen skal tettes, sånn at arbeidsfolk ikke mister AFP.

Erlend Angelo

Heller ikke i 2024 blir ny AFP en del av lønnsoppgjøret

BLENDET: Da Emil Kjærvik var seks år så han et uforklarlig, blendende lys på den lyse sommerhimmelen. Siden har han vært fascinert av UFOer og det uforklarlige.

BLENDET: Da Emil Kjærvik var seks år så han et uforklarlig, blendende lys på den lyse sommerhimmelen. Siden har han vært fascinert av UFOer og det uforklarlige.

Håvard Sæbø

Hva var det blennende lyset Emil så? Hittil har ingen kunnet forklare


Flere saker