Kvartsstøv
Bergsprenger Jonathan har fortrengt risikoen for lungekreft og kols: – Jeg har gitt «litt faen»
Jonathan Libakken synes det var på høy tid at Arbeidstilsynet skal kontrollere arbeid med helsefarlig steinstøv i sommer.
Jonathan Libakken er bergsprenger av yrke og hovedtillitsvalgt i anleggsbedriften Eiffage.
Ane Børrud
camilla.yndestad@lomedia.no
– Det er egentlig en kjent sak i bransjen at steinstøv er farlig, men jeg har «gitt litt faen». Holdningen i bransjen er nok at påpakning av mye verneutstyr er trøblete, og da er det lettere å gjøre som mange andre – og ikke bruke det, sier Jonathan Libakken.
Han er bergsprenger av yrke og hovedtillitsvalgt i anleggsbedriften Eiffage, som er med på å oppgradere E18 i Telemark.
Libakken har 13 år bak seg i bransjen, og kan nå gå sommeren i møte med en nyhet han ønsker velkommen:
Arbeidstilsynet vil utover våren og sommeren nemlig gå på tilsyn i bygg- og anleggsbransjen for å kontrollere om bransjene forebygger at arbeidstakerne blir eksponert for kvartsstøv.
Libakken synes det var på høy tid.
– Jeg håper det vil ha en preventiv effekt, sier han.
Tilsyn over hele landet
Ifølge Arbeidstilsynet blir flere tusen arbeidstakere utsatt for steinstøv, noe som igjen kan føre til blant annet lungekreft, allergi og kols.
Kvarts er det nest vanligste mineralet i jordskorpa. Stoffet er ikke helsefarlig før det, gjennom knusing, sprenging eller boring, blir til svært finkornet støv. Da kan de fine partiklene komme ned i lungene og gjøre skade.
Ifølge Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) og Arbeidstilsynet utgjør kvarts – nest etter asbest – den største helserisikoen for bygge- og anleggsarbeidere i Europa.
Utover våren og sommeren vil Arbeidstilsynet følge opp de utsatte bransjene, hovedsakelig bygg- og anleggsbransjen, over hele landet.
Avdelingsdirektør Rosmari Johnsen i Arbeidstilsynet sier i en pressemelding at spesielt kvarts vil være i søkelyset under tilsynene.
– Vi vil blant annet kontrollere i hvilken grad virksomhetene har kartlagt og risikovurdert forekomsten av kvarts, og om det er satt i verk tilstrekkelige risikoreduserende tiltak, sier hun.
Helsefare på jobb: STAMI forsker på eksponeringen av byggestøv og kvarts
Plutselig er det farlig
Bergsprenger Libakken forteller om store mengder støv når han har holdt på med sprenging og boring ute i dagen, altså arbeid som ikke skjer under bakken eller i avsperret rom.
Han og kollegene prøver å ikke stå midt i støvskyene når de borrer, men likevel er det stein som trenger inn.
– Enten man borer eller er i nærheten av borerigg, så kjenner man at man har stein i kjeften. Det kommer jo selvfølgelig inn i deg, men det er jo bare sånn det er, sier anleggsarbeideren.
Han forteller at derom man vet at man borer i en kvartsåre, så må man være mye mer på vakt enn dersom man borer i vanlig fjell.
– Da er det plutselig farlig. Når vi har jobbet i veldig støvete områder der vi vet at det er farlig, har vi brukt verneutstyr som filter eller støvmaske, sier han, og forteller videre om tiden da han jobbet i Sydvaranger Gruve utenfor Kirkenes.
I gruva var det jern-støv, og det var påbudt å bruke spesialmasker. Om du ikke hadde maska på, fikk du ikke lov til å være i området. Men maskene var ubehagelige, og det var vanskelig å puste med dem.
– Men så stiller du deg spørsmål om hvorfor bedriften har gått så langt for å gjøre noe jeg synes er dårlig. Det er noe med at ett kvarter i det støvet vil ta et år av livet ditt, sier Libakken.
Usynlig støv i heissjakta: Roger kan ha pusta inn farlig støv i 25 år
Holdningsendring
Arbeidstilsynet skriver i pressemeldingen at eksponeringen av støv som inneholder kvarts kan reduseres betraktelig med riktige tiltak.
Eksempel på dette kan være lukkede førerhytter og vanning for å dempe støvet.
Det kan også være å avgrense arbeidet i forurensede soner og at arbeidstakerne får opplæring i gode arbeidsvaner, som å ikke dra med støv inn i førerhytte og anleggsbrakke, eller å lukke vinduet i førerhytta.
Libakken forteller at han i løpet av de 13 årene som har gått siden han begynte som lærling i bransjen, har opplevd en holdningsendring.
– Før var det mer sånn «det er ikke så farlig», bare ikke stå i støvskyen, så går dette fint. Nå er byggherre mer obs på det med støvet. De har mange flere tiltak. Sånn som med boring ute i dagen, da bruker vi vannspyling, som egentlig er en ting man bruker i tunneler og lukka områder, sier han.
Mer bevissthet
På tampen av fjoråret publiserte NRK flere saker, der farene ved både kvartsstøv og støvlungesykdommen silikose ble belyst.
Libakken tror sakene har vært med på å skape mer bevissthet om farene ved steinstøv i bransjene.
– Hva håper du tilsynene vil føre til?
– Jeg tror at innen fem til ti år, så har vi et helt annet bilde på hvor farlig sånne ting kan være, sier han.
Etterlengtet
Glenn Seland er regionalt verneombud (RVO) for anlegg, og bidrar til at anleggsbedriftene følger lover og regler om helse- miljø og sikkerhet (HMS) som de skal.
Han forteller at nyheten fra Arbeidstilsynet har vært etterlengtet.
Glenn Seland er regionalt verneombud (RVO) for anlegg.
Monica Kvaale
– Vi har snakket om dette i 20 år. Nå virker det som de har tenkt å handle og det var på høy tid. For hver dag vi venter med å gjøre noe med problemet, jo større sjanse er det for at flere blir uføre, og at flere går bort tidligere enn normalt, sier Seland.
Nå håper han at tilsynene vil føre til gode løsninger, aller helst at støvet blir fjernet på arbeidsplassen.
Og den mest gunstige måten å gjøre det på, ifølge RVO-en, er følgende: Sentralstøvsuger!
– Kvarts er definert som kreftfremkallende. Man kan selvfølgelig lukke vinduet i førerhytta, men det er mange flere på arbeidsplassen – alt fra forskalingssnekkere til jernbindere – og de inhalerer også støvet, sier han.
Pandemiparallell
Jonathan Libakkens holdning om å «gi litt faen» i verneutstyr, er noe Seland kjenner seg godt igjen i.
Han trekker paralleller til pandemien, og da Gud og hvermann måtte ha på seg maske for å kunne gå inn på butikken.
– Det var ganske utfordrende. Det arbeidsgiverne ofte sier, er at arbeidstakeren har fått tilbud om å bruke støvmaske. Det er egentlig et ganske latterlig argument. Den maska du skal bruke hver dag resten av livet, og som er behagelig å ha på, den er ikke oppfunnet, sier Seland.
Han fortsetter:
– Å forvente at de skal ha på seg maska resten av livet, det er en hån mot arbeidsfolk.
RVO-en tror derimot at tiltakene mot steinstøv ligger andre steder, og bortsett fra sentralstøvsugeren, er bruk av vann og tilsetningsstoffer når de borer noe han har troa på.
– Personlig tror jeg det gjør mye med problemet. Om det er løsninger som kan begrense mengden støv med 80 til 90 prosent, så er det i alle fall en start. Løsningen ligger mye hos byggherre, og at de setter krav til sine entreprenører. De kan ikke konkurrere på HMS, sier Seland.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.