Dagpenger som student:
Daniel jobber fulltid som vekter. Blir han permittert, har han ikke automatisk rett på dagpenger
Daniel Gudbrandsen studerer ved siden av fulltidsjobben som vekter. Derfor har han ikke samme rett på dagpenger som kollegene.
FAGLIG PÅFYLL: Daniel Gubrandsen studerer ikke for å bytte beite. – Jeg studerer ikke for å bli kvitt vekter-tittelen, men for å bli en bedre vekter, sier han.
Brian Cliff Olguin
ane.borrud@lomedia.no
– Jeg er en arbeider. Det har det aldri vært noen tvil om. Jeg har jobbet åtte år som vekter i full stilling. Likevel kan jeg få problemer med å få dagpenger dersom jeg blir permittert, sier vekteren Daniel Gudbrandsen.
Studerer internasjonalt beredskap
Ved siden av full jobb som vekter og tillitsvalgt i Arbeidsmandsforbundet, tar Gudbrandsen en bachelor i internasjonalt beredskap, eller «emergency management» som studiet heter, ved universitetet i Tromsø, campus Harstad. På normert tid, det vil si som et fulltidsstudium.
Studiene er samlingsbasert. Med jevne mellomrom tar han turen til Harstad, til fem dager med 12-timers intensive studier.
– Pensum er blant annet om risikoanalyser, risikostyring, logistikk og operativ ledelse, forteller han.
Daniel studerer ikke for å finne seg en ny og «bedre» jobb.
– Jeg liker meg i sikkerhetsbransjen, og er ganske flink på HMS og beredskap. Jeg har valgt å ta en utdanning som er relatert til jobben min, fordi jeg har planer om å bli i bransjen. Jeg studerer ikke for å bli kvitt vekter-tittelen, men for å bli en bedre vekter.
Til sommeren har han gjennomført to år av det tre år lange studiet. Et studie som kan gi ham problemer.
p
Ansees som student
– Problemet er at staten ser på meg som en student, selv om jeg er i full jobb. Og studenter har ikke samme krav på dagpenger hvis de blir permittert fra jobben de har. I verste fall må jeg slutte å studere hvis jeg blir permittert, for at staten skal se på meg som en arbeider.
Gudbrandsen er fortatt i full jobb i Nokas. Men det er usikre tider. For en stund siden fikk han permitteringsvarsel.
– Men så rant det inn med ekstraoppdrag, og permitteringsvarselet ble trukket tilbake. Akkurat nå er det ikke fare for permittering, men jeg føler at det er et spørsmål om tid.
Unntaksregler
Hovedregelen er at hvis du er under utdanning eller opplæring har du ikke rett til dagpenger. Men det finnes unntak.
«Utdanning som du har begynt på minst 6 måneder før du ble helt arbeidsledig fra heltidsarbeid, eller helt eller delvis permittert fra heltidsarbeid. Denne utdanningen kan du fortsette på i inntil 6 måneder regnet fra du ble arbeidsledig, hvis Nav godkjenner dette. Utdanningen du har begynt på, må du tidligere ha gjennomført i kombinasjon med heltidsarbeid.»
Siden Gudbrandsen jobber heltid, betyr det at dersom han blir permittert til sommeren, vil han kunne fortsette studiene fram til jul. Hvis Nav godkjenner det. Da er det et halvt år igjen til han er ferdig med bacheloren. Hadde han jobbet for eksempel 80 prosent, hadde han falt utenfor denne ordningen.
Regjeringen har i tillegg innført et ekstraordinært unntak i forbindelse med alle permitteringene som har kommet de siste månedene.
«Du kan ha rett til dagpengar i kombinasjon med utdanning eller opplæring, dersom du ikkje fekk støtte frå Lånekassen på tidspunktet du blei permittert eller arbeidsledig. Dette er ei mellombels ordning som følge av koronasituasjonen. Ordninga gjeld frå 20. april til 31. august», står det på Nav sine sider.
Men siden Gudbrandsen har tatt opp studielån, vil han uansett ikke omfattes av dette ekstraordinære unntaket.
Skal ikke arbeidsfolk studere?
Gudbrandsen mener at ideen om at man enten er student eller i jobb, må skrotes.
– Vi må bryte med ideen om at studenter er unge, bor hjemme og ikke har et etablert voksenliv. Det finnes mange eldre som studerer – og som jobber. Dette burde være positiv for samfunnet, og ikke noe man straffes for.
p
Han mener at alle de fagre ordene om hvor viktig det er med etterutdanning i arbeidslivet, ikke gjenspeiles i dagens lovverk.
– Politikken er innrettet mot dem som er 18 år og ikke har begynt å jobbe. Det virker som om politikerne ser dumt på dem som vil studere samtidig som de jobber.
Gudbrandsen mener Stortinget bør ta en gjennomgang av reglene, og fjerne hindringene for at arbeidsfolk kan ta utdanning.
– I første omgang bør i alle fall unntaksreglene endres, slik at man kan fortsette utdanningen i inntil 12 måneder, slik at du kan komme deg gjennom et årsstudium.
Han peker på at det er et stort behov for etterutdanning i samfunnet.
– Det snakkes så vakkert om livslang læring. Da bør man ikke straffes hvis man velger å ta utdanning.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.