De er pionerer innen delingsøkonomi i Norge:
Denne delingsøkonomi-bedriften vil gi sine renholdere fast ansettelse
De ønsket å bli vaskebransjens Uber, men framtida er ikke enkeltmannsforetak. Nå vil gründerne ansette folk i bedriften, men uten garantilønn.
WE CLEAN: Daglig leder Kim Haagensen, sammen med renholder David Monroe Harris (t.h) som er innom og henter rene håndklær.
Sissel M. Rasmussen
torgny@lomedia.no
– Vi ønsker å gå bort fra at renholderne er selvstendige næringsdrivende og over til å ansette dem, sier leder i Weclean, Kim Haagensen.
Til tross for at selskapet bare er drøyt et halvt år gammelt, har selskapet Weclean mottatt flere gründerpriser. I januar mottok stifterne Kim Haagensen og Sindre Røstad 1,3 millioner kroner i gründerkonkurransen Angel Challenge. I juni vant de 100 000 kroner i Telenor Mobile Challenge.
Via en mobilapp
Forretningsidéen til Weclean er å formidle vasketjenester via en mobilapp. De er en del av det som vanligvis kalles delingsøkonomien. Til nå har de 70 renholderne, eller partnerne som Weclean foretrekker å kalle dem, i all hovedsak vært selvstendig næringsdrivende. Nå ønsker Weclean å ansette dem fast.
– De ansatte vil fortsatt ha den samme friheten som i dag når det gjelder å ta oppdrag, men vi oppdaget at det var egentlig lite å spare på sykepenger og slikt med tanke på at vi ønsker å levere superkvalitet, sier Haagensen.
Han mener derfor at det er viktig at renholderne får større eierskap til produktet, og det er lettere å få til med ansettelser.
– Hvis det er noen som vil fortsette som selvstendig næringsdrivende, så får de selvfølgelig lov til det.
Ingen Uber-kopi
Weclean er det eneste rengjøringsfirmaet i Norge som har en egen app der en kan bestille rengjøring fra telefonen. Det var denne løsningen Telenor falt for da de premierte selskapet. Hvis en skal bestille rengjøringstjenester fra firmaets konkurrenter som Vi vasker hvitt eller Wipe, må en gjøre det via en nettside.
Alle som arbeider med delingsøkonomi, titter på hva taxi-selskapet Uber har fått til.
– De har vært veldig flinke, men det er ikke bare å kopiere Uber-modellen over i en ny bransje, sier Haagensen.
• Uber Pop legges ned i Sverige
Allmenngjort minstelønn
Selskaper innen delingsøkonomien har fått mye kritikk for å utfordre forholdene på arbeidsmarkedet, blant annet med løsere ansettelsesforhold.
Renholderne som får oppdrag gjennom Weclean-appen, er ansatt i søsterselskapet Wehelpyou som er registrert som en rengjøringsbedrift, og får den allmenngjorte minstelønna. Etter årets tariffoppgjør er den allmenngjorte satsen 174,20 kroner i timen, og det er minste lønn for renholdere i Norge.
Brede Edvardsen, forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, er skeptisk til en del av det han hører og ser.
– Det som er problemet er om det er reelle ansettelsesforhold eller ikke. Veldig mye av det vi ser ligner på et ansettelsesforhold, selv om det på papiret er selvstendig næringsdrivende, sier Edvardsen.
PROBLEM: Det som er problemet med selskap i delingsøkonomien, er om det er reelle ansettelsesforhold eller ikke, mener forbundssekretær Brede Edvardsen i Norsk Arbeidsmandsforbund.
Sissel M. Rasmussen
Eneste arbeidstakerrepresentant
Det er stor usikkerhet om hva faktisk delingsøkonomi er, og om det faktisk er noe nytt. Regjeringa har nedsatt et utvalg som skal se på dette, delingsøkonomiutvalget. Der sitter LO-sekretær Trude Tinnlund. Mandatet kan svært kortfattet oppsummeres med spørsmålet: «Hvordan kan delingsøkonomien bidra til mer effektiv ressursbruk?»
– Min oppgave i dette er å kjempe for den norske modellen, at alle bidrar til velferdssamfunnet og at det er like konkurransevilkår, sier Tinnlund.
– Dette er ikke noe spesielt nytt. Det er bare en ny måte å etablere næringsvirksomhet og fordele arbeidet på. En meget viktig sak er å avklare hva som er arbeidsgiver og hva som er arbeidstaker. Hun mener det er viktig at en ikke hiver alle prinsipper og verdier på båten bare fordi det kommer noe nytt.
Tinnlund er den eneste arbeidstakerrepresentanten i utvalget, og det vil naturligvis være hennes oppgave å forsvare arbeidstakerrettighetene.
• Vil delingsøkonomien rasere lønns- og arbeidsvilkår i Norge?
Ulike tilknytningsformer
Fafo-forsker Kristin Jesnes har sett nøyere på hva delingsøkonomi er. Hun sier at det fortsatt er relativt få som arbeider i plattformselskaper i Norge, og i den forstand er delingsøkonomi et lite fenomen. Arbeidskraftsundersøkelsen avslører ikke noen endring i ansettelsesformene som skulle tyde på at delingsøkonomien er et stort fenomen, men det er mye som tyder på at de som arbeider i delingsøkonomien gjør dette ved siden av annet arbeid.
– Det vi ser er at plattformselskapene benytter seg av ulike tilknytningsformer og beveger seg inn i gråsonen mellom å være arbeidsgivere og det å gi oppdrag til selvstendig næringsdrivende, forklarer Jesnes.
En viktig forskjell mellom bedriftene i delingsøkonomien er hvor stort ansvar det enkelte firma har for produktet. Noen er bare formidlere, andre føler seg helt ansvarlig for hele produktet de selger. Det er også en viktig forskjell i hvor stor grad det formidles tjenester, det vil si arbeidskraft, eller om det bare er gjenstander. Utlån av en bil er en gjenstand, men hvis en plasserer en sjåfør i bilen, så blir det en tjeneste.
For egen regning og risiko
Skatteetaten definerer en arbeidstaker slik: Dersom du ikke stiller med egne redskaper/verktøy for å utføre arbeidet og heller ikke er ansvarlig for jobben, er du arbeidstaker.
En næringsdrivende er en som driver for egen regning og risiko, har en viss aktivitet og omfang og er egnet til å gå med overskudd, definerer Skatteetaten
Forskjellen mellom å være arbeidstaker og næringsdrivende er hvem som er ansvarlig for å innbetale skatter og avgifter. Det er også et skille i arbeidsmiljøloven mellom dem som er ansatt og selvstendig næringsdrivende.
• Slik kan du vite om du skal være næringsdrivende eller ansatt
Arbeidsformidling
Weclean-gründer Kim Haagensen opplyser overfor LO-Aktuelt at de ansatte som ønsker det, vil bli ansatt i bedriften, men at månedslønna vil variere med etterspørselen og mengden oppdrag. Dette er en ansettelsesform som er utbredt i bemanningsbransjen.
– Det Weclean driver med er i realiteten arbeidsformidling, påpeker forbundssekretær Brede Edvardsen i Norsk Arbeidsmandsforbund.
– Det som er fordelen med å formidle oppdrag via en app, er at da er alt sporbart. Da har en mulighet for å skaffe seg oversikt og slik kunne drive bedre kontroll.
Det Arbeidsmandsforbundet er opptatt av, er at de som benytter seg av selvstendig næringsdrivende, slipper unna kravet om allmenngjort lønn, pensjonsrettigheter og feriepenger. Dette gir et skjevt konkurranseforhold i forhold til de renholdsfirmaene som ønsker å drive seriøst, konkluderer Edvardsen.
• Avtaler i bemanningsbransjen: – En verkebyll i arbeidslivet
Delingsøkonomi
• Bedrifter innen delingsøkonomien formidler tjenester eller arbeid.
• Ofte bruker de en app på mobilen i formidlingen.
• Det mest kjente selskapet er pirattaxiselskapet Uber.
• De ansatte i slike firmaer er ofte registrert som selvstendig næringsdrivende.
• Mange mener at samhandlingsøkonomi eller plattformøkonomi er en mer dekkende betegnelse.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.
Flere saker
Delingsøkonomi
• Bedrifter innen delingsøkonomien formidler tjenester eller arbeid.
• Ofte bruker de en app på mobilen i formidlingen.
• Det mest kjente selskapet er pirattaxiselskapet Uber.
• De ansatte i slike firmaer er ofte registrert som selvstendig næringsdrivende.
• Mange mener at samhandlingsøkonomi eller plattformøkonomi er en mer dekkende betegnelse.