Utdanning
Etter 30 år som glassblåser ble Tom renholder
Nå har han tatt fagbrev i en alder av 56 år.
– Det er en fin jobb, med mye variasjon. Det trengs flere renholdere, forteller Tom.
Ane Børrud
ane.borrud@lomedia.no
Tom Høiby er vokst opp på Magnor i Eidskog, der glassverket er en av hjørnesteinsbedriftene. Hele familien hans jobba der, både mor, far, to brødre og en søster.
Da Tom var ferdig på ungdomsskolen, visste han ikke helt hva han skulle gjøre. Faren fikk nyss om at det var blitt en ledig plass på et kurs på glassverket. Han tipset Tom om at han kunne høre om han fikk plassen.
Det fikk han. Kurset gikk bra, og Tom fikk fast stilling da han akkurat hadde fylt 16 år. Etter noen år tok han fagbrev som glassblåser.
Det ble 26 år på Magnor Glassverk.
I 2011 startet glasskunstneren Vivvi-Ann Huse en avdeling av glasshytta Blåst i Eidskog, på grensa til Sverige.
Hun tilbød Tom en jobb. Han sa ja. Etter tre år ble avdelingen lagt ned. Hva nå?
– Jeg følte at jeg var ferdig med å blåse glass, så det var ikke aktuelt å gå tilbake til Magnor Glassverk, forteller Tom.
Han begynte i det små med å reparere PCer. Ordet spredte seg, og PC-ene strømmet inn.
– Det ble rett og slett for mye jobb til alle døgnets tider, og en altfor stillesittende jobb. Jeg måtte ut å bevege meg igjen.
Ble renholder
Det var da Tom tok kontakt med Toril Snipen, daglig leder i bedriften Bra Miljø i Eidskog. Bedriften driver både med renhold og andre serviceoppgaver, som snømåking, plenklipping og bilvask.
Han fikk prøve seg, både som renholder og med andre serviceoppgaver.
– Det var deilig å komme ut og bevege meg igjen. Og så var det artige oppgaver og trivelige folk. Så balla det på seg.
I dag har han 80 prosent fast stilling. Arbeidsdagen begynner på Kiwi på Roverud utenfor Kongsvinger, klokken 06. Så er det forskjellige oppdrag på forskjellige dager.
– Det beste med jobben er å være ute hos de faste kundene. Der kan jeg renholdsplanen utenat, og jeg har blitt godt kjent med kundene.
Han liker også følelsen når han drar fra jobb, og vet at det er ryddig og rent fordi han har vært der.
Med fagbrev på innerlomma har Tom fått en bekreftelse på at han kan faget.
Ane Børrud
Fagbrev som renholdsoperatør
I mai i år tok Tom fagbrev som renholdsoperatør.
– Jeg må innrømme at det gikk litt trått i starten. Å sette seg ned på ettermiddagen med teori etter en lang arbeidsdag var det vanskeligste.
Men, da han først bestemte seg for at han skulle bli ferdig, løsna det.
– Heldigvis var fagbrevet modulbasert, og det aller meste var på nett. Jeg trengte ikke å reise til Kongsvinger for å sitte i et klasserom.
Fordi Tom allerede hadde jobbet som renholder i ti år, kunne han mye av teorien. Derfor var det bare på de områdene av faget han ikke kunne, som han måtte lese seg opp på.
– Jeg kunne ikke noe om smittevask, for det har jeg aldri vært borti. Det er jo et helt eget fag! Men mye av det andre kunne jeg.
Og selv på områdene han kunne, lærte han noe nytt.
– Det er alltid noe man ikke kan, noen detaljer som gjør jobben enklere. At man kan bruke en fiskebørste, som egentlig er til å rense fisk, rundt kraner for eksempel! Det visste jeg ikke før jeg tok fagbrevet.
Med fagbrev på innerlomma har Tom fått en bekreftelse på at han kan faget.
– Og så får jeg 13 kroner mer i timen med fagbrev. Det hjelper godt på lønna, slår han fast.
Oppfordring: Prøv yrket
Tom har ingen planer om et tredje fagbrev før han blir pensjonist. Planen er å bli i Bra Miljø, i alle fall fram til han blir 67 år.
– Og hvem vet. Kanskje jeg tar noen oppdrag når jeg er blitt pensjonist også. Det er gode muligheter for det i bedriften vår. Det er ikke lett å få tak i arbeidsfolk om dagen.
Han oppfordrer flere til å prøve seg i renholdsfaget.
– Det er en fin jobb, med mye variasjon. Det trengs flere renholdere. Jeg vil oppfordre mange flere til å prøve, og se om det også kan passe for dem.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.