– Støre sa at det var vanlige folk sin tur. Nå må han stå opp for det og få orden på denne ordningen, sier Ole Andreas Magerøy.
Camilla Yndestad
Pensjon
Faren mistet AFP-en. Nå vil Ole Andreas ha ny ordning på plass
En reformert AFP vil løse mye og bety en bedre hverdag for mange, tror anleggsarbeideren.
camilla.yndestad@lomedia.no
– Far min hadde jobbet hardt for at han kunne gå av med AFP, men så ble bedriften han jobbet i flyttet til utlandet og han ble arbeidsledig, forteller Ole Andreas Magerøy.
Han er hovedtillitsvalgt for Veidekke Anlegg, og forteller om en pappa som fikk seg ny jobb i en bedrift der det ikke var tariffavtale.
Dermed mistet han avtalefestet pensjon (AFP).
– Nå må han jobbe til han er 67 før han kan gå av med pensjon eller trappe ned. Nå er han maskinfører og kjører lastebil. Han sier det selv, at det er tungt å komme hjem igjen i en alder av 58 etter en lang arbeidsdag på 12 timer, sier Magerøy.
Magerøy befinner seg på en tariffkonferanse i Tromsø, for fire avdelinger i Norsk Arbeidsmandsforbund. Der er AFP er et brennhett tema.
Tidligpensjonsordningen AFP får du nemlig bare dersom det er tariffavtale i bedriften der du jobber. Men ordninger har såkalte «hull».
Blant annet så løper ansiennitetsperioden fra du fyller 53 og fram til og med dagen før 62-årsdagen din.
For å kvalifisere til privat AFP, må du i løpet av denne perioden ha arbeidet minst 7 av 9 år i en bedrift tilsluttet ordningen. Om ikke, får du ikke AFP.
Det var det som skjedde med faren til Magerøy.
Aktuelt: Dette handler AFP-striden om. 14 spørsmål og svar
Neste år er siste sjanse
Om det skal gjøres endringer i AFP-en, må disse skje i et tariffoppgjør.
Fagbevegelsen mener at hovedoppgjøret neste år er siste sjanse til å få gjennom en ny AFP-ordning. Grunnen er at høyresida har sagt at de ikke vil bidra med mer penger til AFP.
Dagens rødgrønne regjering har lovet at de vil «gå i forhandlinger med partene med sikte på en omlegging av ordningen med avtalefestet pensjon, og om statens bidrag.»
– Støre sa at det var vanlige folk sin tur. Nå må han stå opp for det og komme oss i møte og få orden på denne ordningen, sier Magerøy.
Alle må være enige
Om det skal bli som Magerøy håper på, må alle LO-forbundene være enige. Det er de ikke per nå.
I Fellesforbundet, som i disse dager har landsmøtet sitt, går diskusjonene friskt.
Ny AFP-ordning: Dette er LO og Fellesforbundet uenige om
Dersom tidligpensjonen skal endres, er det en rekke krav som må innfris før forbundet kan gå med på det. Blant dem er kortere opptjeningstid og en løsning for de uføre.
Magerøy tror mange av medlemmene i Fellesforbundet har det for godt.
– Mange sier at de klarer å jobbe helt til pensjonsalder, men ser ikke for seg de andre yrkesgruppene som sliter. Jeg tror det handler mye om forståelse, sier Magerøy.
Han tenker mye på at han selv også en dag vil kunne dra nytte av ordningen, og forteller om hverdagen før han ble frikjøpt som tillitsvalgt, da han jobbet som maskinfører.
– Det tærer på å gå inn og ut av maskinen. Mange av oss klarer ikke å sitte i maskin til de er 67. De er som regel utslitt før de er 62 og blir sykemeldte rett før de kan få en AFP-ordning. En reformert AFP vil løse mye og bety en bedre hverdag for mange, sier han.
Håper på samordna oppgjør
En annen som har tatt turen til Tromsø, er renholder og hovedtillitsvalgt i Eir Renhold, Naemy Trandum Aasen.
Hun krystallklar på hva hun mener er viktig når det kommer til AFP:
– Det er veldig, veldig mange som mister muligheten til å få AFP, og som faller ut av avtalen sånn som den er nå – i hovedsak de som var tiltenkt AFP fra før, altså sliterne med de tyngste yrkene. Det å få reddet inn dem, det tror jeg blir kjempeviktig, sier Asen.
Renholder og hovedtillitsvalgt i Eir Renhold, Naemy Trandum Aasen.
Jan-Erik Østlie
Nå håper hun på et samordna oppgjør, der LO-forbundene står sammen.
– Ikke alle i LO-familien er enige om at ordningen skal gjøres om, jeg tror det er fordi det er noen som sitter veldig godt i det. Det provoserer, spesielt med tanke på at det er de som trenger det mest som man velger å prioritere ned, sier Aasen.
Må ta vare på alle
Aasen sier at hun forstår at meningene er delte, den varierte medlemsmassen i Fellesforbundet tatt i betraktning, men at hun håper at de som sitter «godt i det» nå tar i et tak for dem som trenger det mest.
– Veldig mange av dem som jobber i industrien i Fellesforbundet går av med AFP fordi de har muligheten til det, og kroppen til det. De er veldig få av dem som jobber i hotell- og restaurantbransjen som kan gjøre det samme, sier hun og fortsetter:
– Vi kan ikke alltid høre på de som roper høyest. Fellesforbundet er et stort forbund, nå må de ta vare på alle. Slagordet til LO er jo «større, sterkere sammen». Da må vi være større og sterkere sammen for å ta vare på de som er aller minst med aller minst, sier hun.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Lina Winge