JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022:

Fem kroner mer i timen til alle på maskin

Alle som går på anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, får fem kroner mer i timen. De som ligger på minstelønnssatsene får 10,50 kroner mer i timen. Og alle damer får rett til egne garderober og toaletter. 

Brian Cliff Olguin

ane.borrud@lomedia.no 

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere: Den ene er anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er Maskinentreprenørenes Forbund (MEF).

Den andre er overenskomst for private anlegg, med Byggenæringens Landsforening (BNL) som motpart. Private anlegg ble ferdige med sine forhandlinger 4. mai.

Onsdag 25. mai ble Arbeidsmandsforbundet og MEF enige om forslag til revidert overenskomst for maskinentreprenører.

– Vi hadde en god dialog helt fra starten av. Diskusjonene om økonomi ble tøffe, men jeg er glad vi fikk gjennomslag for vårt syn, sier forbundssekretær Frode Engen. 

Spesielt fornøyd er han med at minstelønnssatsene skal økes med 10,50 kroner i timen. 

– Det begynner å bli god avstand mellom minstelønnssatsene og gjennomsnittslønna i bransjen. Dersom minstelønnssatsene er for lave, kan det bli konkurransevridende. Derfor var det et viktig punkt for oss å få hevet disse, forteller han.

Arthur Johan er countrystjerne og gravemaskinfører: – Ikke alle kan sitte på kontor. Noen må gjøre jobben

Mer penger

Partene ble enige om å heve minstelønnssatsen med 10,50 kroner i timen. Den nye minstelønnssatsen er 202,50 kroner i timen. De som har høyere timelønn enn minstelønnssatsene, får fem kroner mer i timen. 

I tillegg endres teksten om arbeid i tunnel, eller «arbeid på stuff under dagen», som det heter i overenskomsten. Stuffen er innerst i tunnelen, der man jobber for å sprenge tunnelen videre. Tidligere var det et tillegg på 20 kroner i timen for tunneldriverne på stuffen, og 10 kroner i timen for dem som jobbet med andre oppgaver i tunnelen enn på stuff. Nå skal alt arbeid i tunnel betales med et tillegg på 20 kroner i timen. 

Partene ble også enige om å endre kilometergodtgjørelsen i paragrafen om reisetid for dagpendlere. Mens det tidligere sto at arbeidstaker skal kompenseres med en kilometergodtgjørelse på kr 3,80 pr. kilometer dersom partene ikke blir enige om noe annet, skal det nå stå at arbeidstaker kompenseres per kilometer i tråd med statens sats for kjøregodtgjørelse.

I paragrafen om frie hjemreiser for dem som bor på anlegg, legges til en ny tekst som sier at dersom partene avtaler bruk av privat bil, godtgjøres det med kilometergodtgjørelse etter statens satser.

Statens sats for kilometergodtgjørelse i 2022 kr 4,03 per kjørte kilometer. Denne satsen gjelder uansett kjørelengde og for reiser i Norge og i utlandet. Satsen gjelder også elbil.

Egne damegarderober

Ved forrige hovedoppgjør fikk Fellesforbundet inn krav i bygg-overenskomsten at det skal 

legges til rette for separate garderober og toaletter for damer og herrer. På rigg med mindre enheter for inntil 10 personer kan det avtales med bedriftstillitsvalgte at separate garderobe og toalett sløyfes, når dette likevel ikke vil bli benyttet.

Overenskomsten for private anlegg fikk inn det samme teksten, med virkning fra 1. juli 2021.

Men kravet gjaldt ikke damer som gikk på anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører. Bakgrunnen var at Arbeidsmandsforbundet og MEF under forrige hovedoppgjør ble enige om å sette i gang utvalgsarbeid om tariffavtalens paragrafer i lys av at det har blitt flere pendlere på anleggsoverenskomsten for maskin. Inkludert i dette var et mål for Arbeidsmandsforbundet at kravet om egne damegarderober skulle komme inn i år. 

Og det gjorde det. Under § 12 om husvære og brakker kommer det inn et nytt avsnitt rett under overskriften:

«Det skal legges til rette for separate garderober og toaletter for damer og herrer. På rigg med mindre enheter for inntil 10 personer kan det avtales med bedriftstillitsvalgte at separate garderobe og toalett sløyfes, når dette likevel ikke vil bli benyttet. Det vises til arbeidsplassforskriften § 3-7.»

Arbeidstøy for alle

Partene ble også enige om å ta inn teksten fra frontfaget om at arbeidstøyet skal være tilpasset kvinner og menn der unisex-modell ikke er tilfredsstillende.

Også teksten fra frontfaget om vernebriller kom inn: «Der hvor arbeidstaker utfører arbeid som krever vernebriller, skal bedriften tilby vernebriller med styrke til arbeidstakere som har et dokumentert behov for dette og hvor vernebriller som benyttes utenpå ordinære briller ikke gir hensiktsmessig vern. Nærmere retningslinjer for ordningens praktisering, f.eks. utgiftsdekning, arbeidets varighet mv. utarbeides på den enkelte bedrift.»

Digital kommunikasjon

Et nytt krav som ble lansert før årets lønnsforhandlinger var at arbeidsgiver skal dekke kostnad for bruk av digitale hjelpemidler i jobb. 

– Nesten alle bruker digitale løsninger på jobb, enten de er maskinfører, renholdere eller vektere. Vi vil ha det tydelig fram et det er arbeidsgiver som skal betale for alle kostnader ved bruk av digitale hjelpemidler når folk er på jobb, sa forbundsleder Anita Johansen til Arbeidsmanden før våren lønnsoppgjør startet

Partene på anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører ble enige om et nytt punkt i om digital kommunikasjon under paragraf 11 i tariffavtalen: 

«Dersom arbeidsgiver pålegger arbeidstaker å benytte privat digitalt kommunikasjonsutstyr i jobbsammenheng, skal partene lokalt avtale en godtgjørelse for slik bruk.»

– Vi er veldig fornøyde med å ha fått inn dette. Hvis arbeiderne må bruke egne telefoner til for eksempel timeregistrering, bildedokumentasjon eller andre registreringsapper, da skal bedriften dekke utgifter til dette, avslutter forbundssekretær Frode Engen. 

Forhandlingsresultatet sendes nå på uravstemning til medlemmene, med svarfrist 15.juni.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse