Tirsdag 19. november skal Svalbardmeldingen til behandling i Stortinget. Bildet er fra Gruve 7, som er den eneste Store Norske drifter på Svalbard.
Sissel M. Rasmussen
Jobbene som forsvinner
Gruvedrift på Svalbard: – Jeg gir ikke opp før alt håp er ute
Frank Toks har sendt brev til Stortingets utenriks- og forsvarskomité, der han understreker betydningen av at det fins jobber som nordmenn vil ha på Svalbard.
camilla.yndestad@lomedia.no
– Jeg har troa på at det ikke er umulig, sier forbundssekretær Frank Toks i Arbeidsmandsforbundet.
Tirsdag 19. november skal Svalbardmeldingen til behandling i Stortinget. Om det blir som innstillingen fra 5. november tilsier, blir det ikke noe videre gruvedrift på Svalbard, da det bare var Frp som stemte for å forlenge gruvevirksomheten.
Men er løpet for gruvedrift på Svalbard kjørt? Ifølge forbundssekretær for bergverk i Norsk Arbeidsmandsforbund, Frank Toks, er svaret nei.
– Det er aldri for sent. Jeg ser at det kan være utfordrende med videre gruvedrift, men av det jeg har skjønt fra folka våre på Svalbard, så er det muligheter for å drive lenger. Jeg gir ikke opp før alt håp er ute, sier Toks.
Nå har han tatt saken ett steg videre og sendt et brev til Stortingets utenriks- og forsvarskomité der han uttrykker bekymring over at de helårige arbeidsplassene i Gruve 7 snart forsvinner.
Det er ikke bare gruvearbeiderne han er bekymret for på Svalbard, men hele Svalbardsamfunnet som sådan.
De siste 10 årene er det blitt 500 flere innbyggere i Longyearbyen, 484 av disse har utenlandsk statsborgerskap. Andelen av innbyggere med norsk statsborgerskap i Longyearbyen er nå 64 prosent. Så lav norskandel er aldri før målt.
– Kall det gjerne en siste krampetrekning, men nå må de sentrale politikerne våkne. Det virker ikke som styresmaktene har en klar plan, og jeg er bekymret over at antall norske statsborgere på Svalbard går ned, sier Toks.
– Kall det gjerne en siste krampetrekning, men nå må de sentrale politikerne våkne, sier forbundssekretær Frank Toks.
Leif Martin Kirknes
Gruvedrift og norsk suverenitet
I 1920 slo en internasjonal avtale, Svalbardtraktaten, fast at det er Norge som har suverenitet på øya.
Det betyr at Svalbard er norsk, det er Norge som bestemmer reglene og håndhever disse.
Siden den gang har det vært viktig for norske myndigheter at det bor nordmenn på Svalbard – for å understreke at øygruppa er norsk.
Når den aller siste norske kullgruva stenges sommeren 2025, forsvinner også jobbene som har gjort det attraktivt for mange nordmenn å jobbe og bo der.
I en serie med artikler setter Arbeidsmanden søkelyset på konsekvensene. Dette er Svein Jonny sin historie.
Her kan du lese mer om jobbene som forsvinner:
• Rune frykter for Longyearbyen-samfunnet når kullgruva stenger
• Over og ut for kull – men Store Norske har en plan
• – Alt vi har bygget opp på Svalbard gjennom 100 år, blir revet ned
• Caleb valgte Svalbard på grunn av norske arbeidsforhold
• Nedleggelse av kraftverk på Svalbard: – Å slutte med kull var forhastet
Mange vil følge med tilbake til fastlandet
Driften i Gruve 7 – som er den eneste Store Norske drifter på Svalbard – skulle opprinnelig opphøre i 2023, men høsten 2022 kom nyheten om at gruvevirksomheten på Svalbard skulle fortsette fram til 2025.
Krigen i Ukraina og energikrisen gjorde kullprisene høye og det ble lønnsomt å fortsette produksjonen.
Neste sommer er det etter alt å dømme slutt, men: Med gruvearbeiderne forsvinner også familiene deres.
Tillitsvalgt i Gruveklubben til Store Norske, Rune Mjelde, har tidligere ropt varsku om at når 70 ansatte i Store Norske mister jobben, vil mellom 140 og 250 personer følge med tilbake til fastlandet når gruvetiden er forbi.
Frank Toks er klar i sin sak:
– Dette handler om mer enn bare de ansatte – her er det så mye, mye mer. Både med tanke på den geopolitiske situasjonen og opprettholdelsen av norsk tilstedeværelse, sier han.
Flere forslag
Toks legger ikke skjul på at det så langt har vært lite vilje hos politikerne til å fortsette med gruvedrift.
I brevet til utenriks- og forsvarskomiteen understreker han at Store Norske må få anledning til å etablere nye arbeidsplasser før gruvedriften stopper.
Forbundssekretæren har flere forslag, som blant annet etablering av et tankanlegg drevet av Store Norske, oppgradering av dagens el- og varmenett, i tillegg til at omleggingen til fornybar energi også vil kreve arktisk anleggskompetanse.
– Oppgradering av dagens system og omlegging til fornybart system vil kreve betydelige investeringer både økonomisk og mannskapsmessig. Denne oppgaven vil være naturlig å gi til Store Norske som statlig forvalter, sier Toks.
– Hva håper du å oppnå med brevet til utenriks- og forsvarskomiteen?
– At politikerne ser på hvordan man kan opprettholde arbeidsplassene for de ansatte i Store Norske. Der mener jeg de ikke har gjort nok. Ny aktivitet må etableres før gruvevirksomheten avvikles, sier Toks.
Forbundsleder: Tror løpet er kjørt for Gruve 7
Arbeidsmandsforbundets leder, Brede Edvardsen, forteller at han står sammen med Toks om brevet til utenriks- og forsvarskomiteen, og at han – på samme måte som Toks – har et brennende ønske om at Svalbardsamfunnet skal leve.
I en fersk kommentar på forbundets hjemmeside skriver Edvardsen at Svalbardmeldingen «legger til rette for norsk tilstedeværelse på Svalbard også framover.»
– Vi er fornøyde med at Svalbardmeldingen er tydelig på at det er ambisjoner om å opprettholde Svalbardsamfunnet omtrent på samme størrelse som i dag, men når det gjelder konkrete tiltak for få til det, så er meldingen veldig lite konkret, sier Edvardsen.
Han beskriver tiltakene som er forslått i meldingen som gode intensjoner og pene ord, men mener det er lite å bygge videre på når det gjelder næringsvirksomhet.
– Det er løse formuleringer om forskning, ellers lite annet. Gapet mellom det folka våre på Svalbard mener og det som står i Svalbardmeldingen, det er ganske stort, sier Edvardsen.
Arbeidsmandsforbundets leder, Brede Edvardsen.
Jan-Erik Østlie
For å få flere arbeidsplasser på Svalbard som nordmenn vil ha, må virkemidlene i Svalbardmeldingen bli mer konkrete, mener forbundslederen.
– Tror du løpet for gruvedrift er kjørt?
– Ja, det tror jeg. I alle fall når det gjelder kulldrift i Gruve 7. Vi kunne godt sagt at vi mener kulldriften burde videreføres, men et samlet storting er imot det, minus FrP. Vi klarer ikke å snu det sånn som Stortinget er sammensatt nå, sier Edvardsen.
Han trekker pusten:
– Vi kan gjerne fortsette å rope høyt om det, men jeg tror muligheten for gjennomslag er veldig liten, dessverre.
Hva med FrP?
Ifølge en fersk måling gjort av Respons Analyse er FrP nå landets største parti.
Så langt er partiet det eneste som har stemt for å bevare gruvevirksomheten på Svalbard.
Så: Kan det være en sannsynlighet for at gruvedriften kan bestå om det blir ny regjering der FrP er størst? Forbundsleder Edvardsen tror det er en teoretisk sjanse for det, men:
– Da må de ha rent flertall. Høyre har vært tydelige på at dette er uaktuelt – det var de som tok initiativ og gjennomførte nedleggelsen Lunckefjell og Svea i sin tid. Da må de skifte politikk helt, og det har vi ingen holdepunkter for at de kommer til å gjøre, sier Edvardsen.
Forbundslederen legger ikke skjul på at det er vanskelig å få gehør hos politikerne.
– Det ingen politikere, bortsett fra noen i FrP, som responderer på det. Da er det vanskelig å få snudd et politisk flertall, så vi må tenke alternativer. Derfor er den uttalelsen som jeg publiserte ganske vag, sier Edvardsen.
Han legger til:
– Svalbardmeldinga har lagt rammene, men jobbinga for å få på plass konkrete tiltak starter nå. Vi er i dialog med LO og er på ingen måte ferdig med saken, sier Edvardsen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.