JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Gunnar Hestø, tillitsvalgt i Kystverket, bruker mye tid på vervene sine. Nyttårsforsettet er å komme seg mer ut på båtene til Kystverket, for å drive medlemspleie.

Gunnar Hestø, tillitsvalgt i Kystverket, bruker mye tid på vervene sine. Nyttårsforsettet er å komme seg mer ut på båtene til Kystverket, for å drive medlemspleie.

Martin Folmoe

Gunnar ser skjær i sjøen

Gunnar Hestø har jobbet snart 36 år i Kystverket. For ham har det vært en knakende god arbeidsplass. Nå ser han mørke skyer i horisonten, og spår at det vil komme store utfordringer i Kystverket.18.12.2013
12:00
18.12.2013 13:20

Gunnar Hestø har alltid vært en havets mann. Da han begynte å jobbe som fagarbeider i Kystverket i 1978, hadde han allerede jobbet på båt i seks år. I 36 år har han sørget for at ferdselsårene langs kysten er trygge. Med båt som arbeidsplass har han støpt og vedlikeholdt varder, rettet opp skjeve jernstenger samt satt opp nye som har forsvunnet i havet, vedlikeholdt og satt opp nye båker et landemerke i tre), vedlikeholdt lanterner, fyrlykter og fyrstasjoner, og sørget for belysning for hurtigbåtene.

Båten han er på nå heter «Oljevern 03» og her er han også med på å bygge betongfundamenter i sjø til forskjellige installasjoner ned til fem meters dybde, legging av kabler, bygging av kaier på fyrstasjoner både i betong og tre, og i tillegg er han motormann på båten. Hestø og hans kollegaer på 10 båter i Kystverket Rederi sørger med andre ord for trafikksikkerheten til sjøs.

Turnus

De ansatte på båtene til Kystverket Rederi jobber turnus. Fire uker på jobb, og fire uker hjemme. Hestø jobber i Kystverket Rederi distrikt Sørøst, og dekker grovt sagt norgeskysten fra Åna-Sira til svenskegrensa.

Hestø er fornøyd med 4-4 ordningen. Fire uker på jobb, og så fire uker hjemme.

– Jeg har jobbet her så lenge at jeg har opplevd dårligere turnus enn den vi har i dag. Men det er klart; jeg skulle gjerne ha fått til en 2-4 løsning. Da tror jeg det hadde blitt enklere å rekruttere folk, sier han.

På 4-4 ordningen jobber de 60 timers uke. 10,5 timer hver dag, noe kortere på lørdager og med fri på søndagene. Når arbeidsdagen er slutt, legger båtene som regel til kai. Dermed kan de som ønsker det ta seg en tur i land. Men de har også en vaktordning, og har du vakt legger det en begrensning på hvor langt unna du kan bevege deg.

Verv

Det er 108 i Kystverket Rederi som er medlemmer i Arbeidsmandsforbundet, og Hestø har ikke akkurat fritidsproblemer de ukene han ikke er på båten. Mye av fritiden går med til å skjøtte vervene han har. For han har ikke bare ett verv. Eller to. På spørsmål om hvor mange verv han har, må han begynne å telle:

– Jeg er tillitsvalgt på båten, og for alle båtene i Kystverket Rederi. Karl S. Olsen er hovedtillitsvalgt, men jeg deler en del oppgaver med ham. I tillegg sitter jeg i Arbeidsmiljøutvalget, utvalg for Inkluderende Arbeidsliv, er AKAN-kontakt, sitter i ansettelsesrådet, er med på kontaktmøter i Kystverket Rederi som er fire ganger i året og er verneombud på min egen båt, oppsummerer han.

Og konkluderer:

– Jeg bruker veldig mye av fritiden min på vervene mine.

Men han bruker ikke bare fritiden. Når han har behov for tid til å skjøtte vervene sine i arbeidstiden, søker han permisjon på jobben etter hovedavtalens bestemmelser.

– Og jeg får fri, sier han.

I skrivende stund er Hestø på LO Stats kartellkonferanse på Gol. Det er tredje gangen han deltar her.

– Jeg er fantastisk takknemlig for at jeg får komme på Kartellkonferansen. Det er mange spennende innlegg her, og man knytter kontakter.

Signalene bekymrer

På Gol har kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner akkurat holdt innledning. På nettet konkluderer Aktuell.no med at den ferske statsråden valgte å gå på gummisåler. Sanner inviterte til dialog, og slo fast at han vil ikke forandre for forandringens skyld.

– Vi skal endre det som kan bli bedre. Den jobben kan ikke vi gjøre alene. Jeg vil at dere skal være med på det, sa Sanner.

Hestø er ikke helt overbevist etter statsrådens tale.

– Sanner hadde lært leksa si, men om jeg helt tror på ordene vet jeg ikke. Det vil gå noen måneder før vi ser hva som skjer, sier han.

For en ting er ordene på Gol. En annen ting er hva Hestø har lest i Regjeringsplattformen til Høyre-Frp-regjeringen. Regjeringen vil blant annet vurdere effektiviseringspotensialet, og «styrke sikkerheten og beredskapen mot utslipp og ulykker til sjøs, blant annet gjennom å styrke Redningsselskapet».

Men at Redningsselskapet skal styrkes, klinger ikke godt i Hestøs ører, dersom det er oljevernberedskapen selskapet skal inn på.

– På den ene siden har vi fått to nye hovedfartøy under den rødgrønne regjeringen, og venter nå på det tredje. På den andre siden vil de blåblå samarbeide mer med andre parter. Det er egentlig rart at ikke Kystverket blir mer sett. Vi jobber inne i fjæresteinene hver dag. Jeg kan ikke se at noen andre har den erfaringen vi har. At det ikke fokuseres mer på oss når det gjelder beredskap. Vi har de aller beste folka oss hos, slår Hestø fast.

Hva som egentlig ligger i Regjeringsplattformens formuleringer er ikke helt klart enda. Men Hestø er redd for at de vil privatisere beredskapsbiten.

– Jeg blir mildt sagt sjokkert hvis de gjør det. Når vi har en sånn fantastisk kompetanse, og vi gjør en fantastisk jobb. Jeg blir ikke bare sjokkert i så fall. Jeg blir sjokkert og lei meg hvis det skjer.

Særavtaleforhandlinger og lønnsoppgjør

Bekymringene til Hestø er litt fram i tid. Men akkurat her og nå er det andre ting som er i fokus. Til våren er det hovedlønnsoppgjør, og han har vært travelt opptatt med tariffkonferanser. Og så skal særavtalen til «Fartøyene Kystverket Rederi» fornyes. Det gikk ikke så bra forrige gang. Etter tre dager med forhandlinger kom ikke partene til enighet.

Hva som skjer dersom partene ikke kommer til enighet til våren heller, vil ikke Hestø forskuttere.

– Jeg vil virkelig tro at vi må få et resultat som er vi fornøyd med denne gangen, slår han fast.

Hestø merker at tidene har endret seg. For en del år tilbake var det ikke noen rekrutteringsproblemer til fartøyene i Kystverket, og det var sjelden at folk sluttet.

– Det har endret seg drastisk. Nå sliter vi med å rekruttere godt kvalifiserte mannskaper, siden vi er veldig spesialiserte på de arbeidene vi gjør.

En del av forklaringen er i følge Hestø at Kystverket nå blant annet konkurrerer med arbeidsplasser i Offshore.

– Og vi klarer ikke å konkurrere på lønn, slår han fast.

I februar er det tariffkonferanse på Sørmarka. Da skal de endelige kravene til vårens tariffoppgjør meisles ut.

– Det vi har sliti med er å få forandra fagarbeiderkoden, 1203. Vi ønsker en høyere ramme, sånn at lønna kan justeres noe. Vi har en god del medlemmer som stanger i toppen av ramma.

Selv tror han at det kan gå mot samordna oppgjør til våren, men er ikke sikker.

– Pensjon er jo en viktig ting. Det er mange som er redde for å få forringa sin pensjon. Dette er en viktig debatt!

Snart er det jul og juleferie. Men nyttårsforsettene til Hestø er allerede klare. Som tillitsvalgt vil han mer ut på båtene til Kystverket Rederi.

– Jeg har reist rundt på båtene og drevet medlemspleie. Men jeg synes ikke jeg har fått gjort dette nok. Derfor er har jeg ett nyttårsforsett, og det er å bli enda bedre på medlemspleie i 2014.

Og dermed blir det flere sjøreiser for havets mann.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.12.2013
12:00
18.12.2013 13:20Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

GLAD: Camilla Hermansen, konserntillitsvalgt i Kiwi, jubler for koronabonusen Norgesgruppen har bestemt seg for å dele ut.

GLAD: Camilla Hermansen, konserntillitsvalgt i Kiwi, jubler for koronabonusen Norgesgruppen har bestemt seg for å dele ut.

Eva Ler Nilsen

Butikkansatte jubler for 10.000 kroner i koronabonus: – Helt fantastisk, sier tillitsvalgt Camilla

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-leder Ole Erik Almlid overleverer sine krav til lønnsforhandlingene i 2019.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-leder Ole Erik Almlid overleverer sine krav til lønnsforhandlingene i 2019.

Erlend Angelo

Her er datoene for neste års lønnsoppgjør

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

VANT I RETTEN: Forhandlingsleder i Fagforbundet erklærer full seier i saken om spisepauser

VANT I RETTEN: Forhandlingsleder i Fagforbundet erklærer full seier i saken om spisepauser

Ole Palmstrøm

Kommuneansatte mistet betalt spisepause. Nå får de pengene tilbake

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget


Flere saker