JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Konflikthåndtering

Her lærer vektere å håndtere demente: – Eldrebølgen vil gi vekterne nye oppgaver

I framtida kommer vektere og helsepersonell til å jobbe tettere sammen, tror kursholderen hos Securitas i Trondheim.
Eirik Aasen i Securitas er sikker på at eldrebølgen som snart banker på døra vil påvirke vekterne.

Eirik Aasen i Securitas er sikker på at eldrebølgen som snart banker på døra vil påvirke vekterne.

Camilla Yndestad

Saken oppsummert

camilla.yndestad@lomedia.no

– Er det noen her som har vært redd på jobb noen gang?

Stemmen til kursholder Per Morten Eriksen skjærer gjennom stillheten inne på et møterom hos Securitas i Trondheim.

Ti vekterhender går umiddelbart i været inne i det klamme kurslokalet.

Gulvet er tapetsert med blå gummimatter som snart som skal fungere som underlag for kommende basketak.

Det er duket for kurs i håndtering av utagerende atferd, og de frammøtte vekterne har allerede vært gjennom en egen bolk om demens med representanter fra Ressurssenter for demens i Trondheim kommune.

Nå er det klart for dagens del nummer to: Selvforsvar.

– Vi skal ta på hverandre, legge hverandre i bakken og bli godt kjent, informerer kursleder Eriksen.

Han fortsetter:

– 40 prosent av dere kommer til å bli utsatt for vold og tusler det neste året, derfor skal dere gjennom det her.

– Vekterne er på tur inn i helse

Kursholder Eriksen jobber til vanlig som helsefagarbeider ved det psykiatriske sykehuset på Østmarka i Trondheim, men har også bakgrunn som vekter.

Han mener det er viktig at vektere og helsepersonell jobber tettere sammen. For det er det som er framtida, ifølge Eriksen.

– Vi helsefagarbeidere har ikke tid til å gjøre alle oppgavene selv. Da må vekterne inn og ta over, og vi må kunne samarbeide, forteller han.

Og ting er allerede i ferd med å skje på området:

Røros kommune har ansatt to sikkerhetsvakter på ett av sine sykehjem. De mener det er en god løsning både for pleiere, beboere og kommunekassa:

Eriksen tror dette er noe vi vil se mer av i årene som kommer:

– Vi ser det allerede i psykiatrien. Vi har ansatt sikkerhetspersonell som hovedsakelig skal gå inn i de akutte og skarpe situasjonene.

– Dette er vekterrollen på sikt: helsevektere. De er skolert til disse jobbene, har mer erfaring med å håndtere aggressivitet og utagering.

Han legger til:

– Det er blant annet det dette kurset nå legger grunnlaget for.

Kursholder Per Morten Eriksen jobber til vanlig som helsefagarbeider ved det  psykiatriske sykehuset på Østmarka i Trondheim, men har også bakgrunn som vekter.

Kursholder Per Morten Eriksen jobber til vanlig som helsefagarbeider ved det  psykiatriske sykehuset på Østmarka i Trondheim, men har også bakgrunn som vekter.

Camilla Yndestad

Forebygging og sikkerhet

Securitas har kontrakt med både Trondheim kommune og Helse Midt-Norge om pasientvakthold.

Et av premissene i kontrakten med sistnevnte, er at de som blir kalt «sykehusvektere» skal gjennom et spesialkurs i pasientrettigheter, symptomer og konflikthåndtering.

Dette kurset har allerede blitt holdt i mange år, men nå har det fått ny drakt og blitt et pilotprosjekt med større søkelys på demens.

I samarbeid med nevnte ressurssenter for demens i Trondheim kommune og selskapet Øverland og Partnere AS – som kursholder Per Morten Eriksen representerer – skoleres nå utvalgte vektere, både teoretisk og praktisk, i håndtering av utagerende atferd med minst mulig bruk av fysisk makt.

– Vi har et fantastisk godt samarbeid med både St. Olav og Trondheim kommune på pasientvakthold, og da må vi alltid sette søkelys på pasientens og vekterens sikkerhet, forteller Eirik Aasen, som er opplæringskonsulent i Securitas, og koordinator for kurset.

Det viktigste er å lære vekterne å unngå skader når de er på jobb. Nøkkelord er forebygging og sikkerhet, forteller han.

– Dette er enkle teknikker for selvforsvar – ikke for angrep. Det er også teknikker for å pasifisere utagerende pasienter.

Camilla Yndestad

Vil merke eldrebølgen

Aasen er sikker på at eldrebølgen som snart banker på døra vil påvirke vekterne.

Flere av oppgavene til helsepersonellet – som å håndtere demente og utagerende pasienter – vil i større grad falle på vekterne, tror han.

På dagens kurs hos Securitas er det vektere med bakgrunn fra både sykehus og legevakt, men også fra kjøpesenter og bymiljø.

Aasen legger vekt på at kurset er vel så aktuelt for sistnevnte.

– Alle steder der vi møter mennesker er det et potensial for vold. Her trener vi på selvforsvar, vi skal ikke bruke mer makt enn nødvendig, og smertene skal være minimale, understreker han.

– Hendene våre skal være synlige

Inne i møtelokalet har vekterne nå tatt plass utover gummimattene. Pusten går raskt, og svetten pipler fram i de ulike hårfestene.

– Beveg dere sidelengs bortover. Sørg for avstand, og ikke blokk med hendene. Da kan fingrene ryke om noen sparker, forklarer kursholder Per Morten Eriksen mens han demonstrerer på makkeren Tor Holm.

– Hendene våre skal være synlige og tilgjengelige foran kroppen for ikke å virke truende, fortsetter han.

Vekterne går sammen to og to, og prøver ut teknikken. Lynraske bevegelser og armer i lufta, og vekterne blir mer og mer selvsikre.

Har kjent på usikkerhet

En av dem som får kjørt seg, er områdeleder for legevakta i Trondheim, Njål Fagervold. Han er også områdeleder ved Orkdal sykehus, og jobber i tillegg med midlertidig vakthold.

På legevakta er Fagervold blant annet ansvarlig for å sørge for sikkerheten til de som jobber der. Om pasientene er aggressive, er det hans oppgave å bistå helsepersonellet, og deeskalere situasjonen.

– I verste fall må vi bruke tvang, om det er snakk om egen, eller andres sikkerhet. Vi opplever det meste. Mange har den verste dagen i livet sitt når de oppsøker helsehjelp, sier Fagervold, som har 23 års vektererfaring i bagasjen.

Han forteller at han flere ganger har kjent på usikkerhet på legevakta fordi pasientene kan reagere på så mange ulike måter.

– Jeg håper at kurset vil gi meg bedre innsikt. Det er kjempegodt å få innblikk i dette fra folk som har erfaringer i faget, sier Fagervold.

Han får støtte fra lokalt tillitsvalgt, Daniel Meek, som blant annet jobber som vekter ved Solsiden kjøpesenter i Trondheim.

På kjøpesenteret kan det fort oppstå en konfliktsituasjon om vekteren må ta tilbake tyvgods, og Meek har selv blitt utsatt for vold, som knuffing og trusler om slag.

Tillitsvalgt Daniel Meek.

Tillitsvalgt Daniel Meek.

Camilla Yndestad

– Jeg håper å lære mer om konflikthåndtering. Det å vite når man skal trekke seg unna, hva man skal si til folk for å unngå slike situasjoner. Å trene på dette i kontrollerte omgivelser med flinke folk hjelper veldig dersom det må til på jobb, sier han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss