JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tri Nguyen Dinh

Hovedtillitsvalgt på bestilling

En tidligere fagforeningskamerat ba ham søke jobb i Sydvaranger Gruve, sånn at han kunne bli hovedtillitsvalgt. Det var ikke akkurat det som var planen til Henning Bråten, men kameraten fikk det som han ville.


19.03.2014
12:00
21.08.2023 17:14

Ifølge ham selv har Henning alltid hatt interesse for rettferdighet.

– Og så har jeg alltid hatt en forkjærlighet til å sette meg inn i ting.

Disse egenskapene, sammen med det han kaller en «hårete munn», var det Henning tror førte ham til vervet som hovedtillitsvalgt i Gruveklubben Nordens Klippe ved Sydvaranger Gruve, 29 år gammel. Veien dit var hverken planlagt eller en dans på roser.

Høyt opp - og langt ned

Han er født i Oslo, men flyttet raskt nordover. Morsslekta er fra Neiden, og farsslekta fra Hamarøy. Foreldrene skilte seg da han var to år, og han bodde med moren.

– Vi bodde flere steder, men mest i Indre Troms. Da morfar døde i 1996 flyttet mormor fra Oppsal i Oslo til Kirkenes. Vi fant ut at det var på tide å samle familien, så vi flyttet også til Kirkenes. 1996 var det siste året for gamle Sydvaranger Gruve. Da var jeg 14 år. Og tenk: Fjorten år etter jobber jeg der.

På videregående valgte han byggfag etter å ha strøket på allmennfag. To år med sommerjobb som fjellsikrer i byggefirmaet svigerfaren jobbet i, hadde gitt mersmak. Henning ble elevrådsrepresentant, og nestleder i elevrådet på skolen.

– Vi fikk politikerne til å vedta at Kirkenes videregående skole måtte få VK1 tømrerlinja.

Men det kom ikke den unge Bråten selv til gode. Opprettelsen av linja måtte vente et år.

– Jeg tenkte: Jeg søker en jobb i mellomtiden. Men kom meg jo aldri tilbake.

Han fikk jobb som ekstrahjelp hos Narvesen, og meldte seg inn i Handel og Kontor. Det var en del utfordringer, og han fikk hjelp. Medlemskapet beholdt han da han steg i gradene.

– Plutselig var jeg franchisetaker i en kiosk, og daglig leder i en annen. Jeg gikk fort høyt opp - og like fort langt ned.

For i 2003 endte eventyret.

– Jeg gikk på rævva. Jeg fikk en konflikt med Narvesen, og gikk nesten personlig konkurs. Jeg skyldte 300.000 kroner, og vi eide ikke nåla i veggen. Vi hadde akkurat fått vårt første barn, og hun hadde kolikk. Vi måtte leve på sosialhjelp. Det var tøft.

En erfaring fra den tiden har brent seg fast.

– Dette var i den siste perioden til Bondevik II-regjeringen. Det siste de gjorde, var å ta feriepengene fra de som fikk dagpenger. Man skal ikke ta fra de som ikke har noe. Det er forkastelig. Jeg lovte meg selv der og da at jeg aldri, aldri skal stemme på noe borgerlig parti.

Sakte oppover igjen

Den lille familien kom seg sakte på bena.

– Vi fikk hjelp fra en veldig dyktig dame på sosialkontoret. Vi fikk en løsning med kreditorene, med en nedbetalingsplan. Vi fikk leie hus billig av svigerfar og svigerstemor. Vi klarte oss. Men jeg hadde fått en knekk.

I 2005 fikk han deltidsjobb på Prix. Han gikk ikke overens med daglig leder, og det gikk ikke så lenge før han sa opp og igjen var arbeidsledig.

– Førstevalget mitt var å ta førstegangstjenesten i forsvaret. Jeg hadde utsatt det, på grunn av jobb og barn. Jeg skulle akkurat til å sende konvolutten, da en kamerat ringte og sa det var en ledig jobb på Esso.

Henning søkte, og fikk jobben. Det var innledningen på det han karakteriserer som to fantastiske år.

– Der lærte jeg mye om arbeidslivet. Og å selge er det jeg kan. Jeg kunne ha jobba der resten av livet.

Han var fortsatt medlem av Handel og Kontor, men passivt.

– Vi hadde det fint, og jeg trengte ikke å engasjere meg, forklarer han.

Men da stasjonssjefen skulle gi seg, sluttet også Henning. Og var dermed arbeidsledig igjen. Han søkte på en jobb som annonseselger i avisa Finmarken, og søkte forsvaret. Så så han en annonse i Sør-Varanger avis om at LO søkte ungdomssekretær i Finnmark, i et vikariat. Han trakk søknadene han hadde sendt, og gikk for å bli ungdomssekretær. For han hadde alltid tenkt at han kunne tenke seg å jobbe med ungdom.

Bratt læringskurve

Ifølge Henning er det samboeren til hans tidligere stasjonssjef på Esso han kan takke for at han fikk jobben som ungdomssekretær. Det, og hans «hårete munn».

– Hun ble ringt opp som referanse. De snakket sammen i nesten en time. Sånn ble jeg en del av Fredrikssons Fashion som gamlesjefen sier, ler han.

6. januar 2008 møtte han opp på den nye jobben.

– Plutselig satt jeg på et LO-kontor, og jeg visste ingenting. Da var det greit å ha salgserfaring. For det er jo det vi selger. Trygghet.

Dermed begynte det å balle på seg. Han ble aktiv i Handel og Kontor, og var med å puste nytt liv i Handel og Kontor i Finnmark.

– Jeg gikk fra å ikke kunne en drit, til landsmøtet i HK høsten 2008. Og i mai 2009 var jeg på LO-kongressen som ansatt.

Men alle gode ting tar slutt, sies det, og etter kongressen i 2009 var tiden som ungdomssekretær ute. Han fikk tilbud om jobb i byggefirmaet svigerfaren jobbet i. Sydvaranger Gruve skulle gjenåpnes, og det var mye å gjøre.

– Firmaet jeg jobbet i hadde flere prosjekter for gruva. Blant annet var jeg med å bygge opp separasjonsverket i byen i slutten av 2009.

Men heller ikke denne gangen gikk det helt som planlagt. Henning skjøt en 4” spiker i fingeren, og måtte ta penicillin. Han fikk en allergisk reaksjon, og var syk i flere måneder.

– Jeg hadde ikke kontrakt med firmaet. Det var jo helt idiotisk, men man tenker at: Det hender jo ikke meg sjøl. Dealen var at jeg skulle jobbe på prosjekter ved behov. Vi kom til enighet om at jeg skulle slutte.

Da han ble frisk, var han igjen arbeidssøkende.

– Jeg søkte på alle stillinger jeg kom over i gruva. Også en som gruvetekniker, forteller Henning.

Ifølge Henning er gruvetekniker en jobb man nesten bør være geolog for å ha. Men det stoppet ikke ham.

– Jeg tenkte… faen. Det er jo fjell. Jeg har jo jobba med fjell. Jeg kom til intervju, og begynte å selge meg selv. Det var 97 søkere, en var allerede innstilt da jeg kom på intervju.

Salgsevnene til Henning er det ikke noe å si på. I september 2010 begynte han som gruvetekniker i Sydvaranger Gruve. Målet hans var ikke å bli hovedtillitsvalgt, men å lære seg jobben.

– Jeg lærte forferdelig mye det halve året jeg jobbet ute i drifta. Jeg synes selv jeg gjorde en tålelig bra jobb til å være så fersk, sier han.

Konflikt om arbeidstidsordninger

Da Henning jobbet i firmaet til svigerfaren, var han aktiv i Fellesforbundet. Det gikk en måned fra han ble formelt ansatt i gruva, til han meldte overgang til Arbeidsmandsforbundet. Under årsmøte i klubben et halvt år senere, ble han valgt til hovedtillitsvalgt. Og han ble kastet rett inn i en omfattende konflikt om arbeidstidsordninger. Alle i gruva, også de som ikke pendlet, hadde rotasjonsordninger med 14 dager på jobb, og 14 dager fri. På resten av bruket gikk de 14/21. I følge loven er det bare ansatte som pendler som kan ha slike ordninger.

– Vi hadde et årsmøtevedtak på at vi ville beholde rotasjonsordning for alle.

Det ble mye å gjøre for Henning.

– Det var jævla tungt, slitsomt og artig. Herregud så mye jeg har lært. Og lest. Om rotasjonsordninger. Jeg drømte om skiftordninger. Samboeren min vekket meg når jeg satt i senga og hytta med neven og snakket om rotasjon.

Klubben måtte gi seg til slutt. De fastboende går nå på vanlige skiftordninger.

– For klubben sin del så er vi ferdige med denne saken nå. Det har vært mye misnøye, men hadde jeg ikke gitt meg, så er det ikke sikkert bedriften hadde vært i dag.

Må være best i verden

En av de store utfordringene for gruva er å få tak i og beholde kompetanse i bedriften.

– Kirkens har den laveste arbeidsledigheten i Europa. Det er enormt med prosjekter som er i gang. Boligbygging, kaia skal bygges ut for flere milliarder, det skal bygges nytt sykehus og E6 skal oppgraderes. Det bygges oljeterminal, Coop skal bygge en diger butikk, og Biltema skal bygge. Så sitter vi der i gruva og skal konkurrere om de samme folkene…

I tillegg til lokale utfordringer, er det globale utfordringer. Malmen fra Sydvaranger Gruve selges på verdensmarkedet. For å overleve må bedriften gå med overskudd. Henning er sikker på at gruva fortsatt er åpen om 10 år, men utfordringer er det.

– I dag har vi den sjette dyreste malmen i verden. Vi må få kostnadsnivået ned, og kvaliteten opp, slår Henning fast.

Ifølge hovedtillitsvalgt, er det eneste de kan konkurrere på, kvaliteten.

– Vi må bli det foretrukne produktet. Det betyr at vi får bedre betalt for best kvalitet. Vi må jobbe optimalt, og kunne det vi gjør. Vi må være best i verden, avslutter han.

«Vi fikk hjelp fra en veldig dyktig dame på sosialkontoret. Vi fikk en løsning med kreditorene, med en nedbetalingsplan»

«Plutselig satt jeg på et LO-kontor, og jeg visste ingenting»

«Det var jævla tungt, slitsomt og artig. Herregud så mye jeg har lært»

19.03.2014
12:00
21.08.2023 17:14



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden


Flere saker