JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tri Nguyen Dinh

Hovedtillitsvalgt på bestilling

En tidligere fagforeningskamerat ba ham søke jobb i Sydvaranger Gruve, sånn at han kunne bli hovedtillitsvalgt. Det var ikke
akkurat det som var planen til Henning Bråten, men kameraten fikk det som han ville.19.03.2014
12:00
25.03.2014 12:55

Ifølge ham selv har Henning alltid hatt interesse for rettferdighet.

– Og så har jeg alltid hatt en forkjærlighet til å sette meg inn i ting.

Disse egenskapene, sammen med det han kaller en «hårete munn», var det Henning tror førte ham til vervet som hovedtillitsvalgt i Gruveklubben Nordens Klippe ved Sydvaranger Gruve, 29 år gammel. Veien dit var hverken planlagt eller en dans på roser.

Høyt opp - og langt ned

Han er født i Oslo, men flyttet raskt nordover. Morsslekta er fra Neiden, og farsslekta fra Hamarøy. Foreldrene skilte seg da han var to år, og han bodde med moren.

– Vi bodde flere steder, men mest i Indre Troms. Da morfar døde i 1996 flyttet mormor fra Oppsal i Oslo til Kirkenes. Vi fant ut at det var på tide å samle familien, så vi flyttet også til Kirkenes. 1996 var det siste året for gamle Sydvaranger Gruve. Da var jeg 14 år. Og tenk: Fjorten år etter jobber jeg der.

På videregående valgte han byggfag etter å ha strøket på allmennfag. To år med sommerjobb som fjellsikrer i byggefirmaet svigerfaren jobbet i, hadde gitt mersmak. Henning ble elevrådsrepresentant, og nestleder i elevrådet på skolen.

– Vi fikk politikerne til å vedta at Kirkenes videregående skole måtte få VK1 tømrerlinja.

Men det kom ikke den unge Bråten selv til gode. Opprettelsen av linja måtte vente et år.

– Jeg tenkte: Jeg søker en jobb i mellomtiden. Men kom meg jo aldri tilbake.

Han fikk jobb som ekstrahjelp hos Narvesen, og meldte seg inn i Handel og Kontor. Det var en del utfordringer, og han fikk hjelp. Medlemskapet beholdt han da han steg i gradene.

– Plutselig var jeg franchisetaker i en kiosk, og daglig leder i en annen. Jeg gikk fort høyt opp - og like fort langt ned.

For i 2003 endte eventyret.

– Jeg gikk på rævva. Jeg fikk en konflikt med Narvesen, og gikk nesten personlig konkurs. Jeg skyldte 300.000 kroner, og vi eide ikke nåla i veggen. Vi hadde akkurat fått vårt første barn, og hun hadde kolikk. Vi måtte leve på sosialhjelp. Det var tøft.

En erfaring fra den tiden har brent seg fast.

– Dette var i den siste perioden til Bondevik II-regjeringen. Det siste de gjorde, var å ta feriepengene fra de som fikk dagpenger. Man skal ikke ta fra de som ikke har noe. Det er forkastelig. Jeg lovte meg selv der og da at jeg aldri, aldri skal stemme på noe borgerlig parti.

Sakte oppover igjen

Den lille familien kom seg sakte på bena.

– Vi fikk hjelp fra en veldig dyktig dame på sosialkontoret. Vi fikk en løsning med kreditorene, med en nedbetalingsplan. Vi fikk leie hus billig av svigerfar og svigerstemor. Vi klarte oss. Men jeg hadde fått en knekk.

I 2005 fikk han deltidsjobb på Prix. Han gikk ikke overens med daglig leder, og det gikk ikke så lenge før han sa opp og igjen var arbeidsledig.

– Førstevalget mitt var å ta førstegangstjenesten i forsvaret. Jeg hadde utsatt det, på grunn av jobb og barn. Jeg skulle akkurat til å sende konvolutten, da en kamerat ringte og sa det var en ledig jobb på Esso.

Henning søkte, og fikk jobben. Det var innledningen på det han karakteriserer som to fantastiske år.

– Der lærte jeg mye om arbeidslivet. Og å selge er det jeg kan. Jeg kunne ha jobba der resten av livet.

Han var fortsatt medlem av Handel og Kontor, men passivt.

– Vi hadde det fint, og jeg trengte ikke å engasjere meg, forklarer han.

Men da stasjonssjefen skulle gi seg, sluttet også Henning. Og var dermed arbeidsledig igjen. Han søkte på en jobb som annonseselger i avisa Finmarken, og søkte forsvaret. Så så han en annonse i Sør-Varanger avis om at LO søkte ungdomssekretær i Finnmark, i et vikariat. Han trakk søknadene han hadde sendt, og gikk for å bli ungdomssekretær. For han hadde alltid tenkt at han kunne tenke seg å jobbe med ungdom.

Bratt læringskurve

Ifølge Henning er det samboeren til hans tidligere stasjonssjef på Esso han kan takke for at han fikk jobben som ungdomssekretær. Det, og hans «hårete munn».

– Hun ble ringt opp som referanse. De snakket sammen i nesten en time. Sånn ble jeg en del av Fredrikssons Fashion som gamlesjefen sier, ler han.

6. januar 2008 møtte han opp på den nye jobben.

– Plutselig satt jeg på et LO-kontor, og jeg visste ingenting. Da var det greit å ha salgserfaring. For det er jo det vi selger. Trygghet.

Dermed begynte det å balle på seg. Han ble aktiv i Handel og Kontor, og var med å puste nytt liv i Handel og Kontor i Finnmark.

– Jeg gikk fra å ikke kunne en drit, til landsmøtet i HK høsten 2008. Og i mai 2009 var jeg på LO-kongressen som ansatt.

Men alle gode ting tar slutt, sies det, og etter kongressen i 2009 var tiden som ungdomssekretær ute. Han fikk tilbud om jobb i byggefirmaet svigerfaren jobbet i. Sydvaranger Gruve skulle gjenåpnes, og det var mye å gjøre.

– Firmaet jeg jobbet i hadde flere prosjekter for gruva. Blant annet var jeg med å bygge opp separasjonsverket i byen i slutten av 2009.

Men heller ikke denne gangen gikk det helt som planlagt. Henning skjøt en 4” spiker i fingeren, og måtte ta penicillin. Han fikk en allergisk reaksjon, og var syk i flere måneder.

– Jeg hadde ikke kontrakt med firmaet. Det var jo helt idiotisk, men man tenker at: Det hender jo ikke meg sjøl. Dealen var at jeg skulle jobbe på prosjekter ved behov. Vi kom til enighet om at jeg skulle slutte.

Da han ble frisk, var han igjen arbeidssøkende.

– Jeg søkte på alle stillinger jeg kom over i gruva. Også en som gruvetekniker, forteller Henning.

Ifølge Henning er gruvetekniker en jobb man nesten bør være geolog for å ha. Men det stoppet ikke ham.

– Jeg tenkte… faen. Det er jo fjell. Jeg har jo jobba med fjell. Jeg kom til intervju, og begynte å selge meg selv. Det var 97 søkere, en var allerede innstilt da jeg kom på intervju.

Salgsevnene til Henning er det ikke noe å si på. I september 2010 begynte han som gruvetekniker i Sydvaranger Gruve. Målet hans var ikke å bli hovedtillitsvalgt, men å lære seg jobben.

– Jeg lærte forferdelig mye det halve året jeg jobbet ute i drifta. Jeg synes selv jeg gjorde en tålelig bra jobb til å være så fersk, sier han.

Konflikt om arbeidstidsordninger

Da Henning jobbet i firmaet til svigerfaren, var han aktiv i Fellesforbundet. Det gikk en måned fra han ble formelt ansatt i gruva, til han meldte overgang til Arbeidsmandsforbundet. Under årsmøte i klubben et halvt år senere, ble han valgt til hovedtillitsvalgt. Og han ble kastet rett inn i en omfattende konflikt om arbeidstidsordninger. Alle i gruva, også de som ikke pendlet, hadde rotasjonsordninger med 14 dager på jobb, og 14 dager fri. På resten av bruket gikk de 14/21. I følge loven er det bare ansatte som pendler som kan ha slike ordninger.

– Vi hadde et årsmøtevedtak på at vi ville beholde rotasjonsordning for alle.

Det ble mye å gjøre for Henning.

– Det var jævla tungt, slitsomt og artig. Herregud så mye jeg har lært. Og lest. Om rotasjonsordninger. Jeg drømte om skiftordninger. Samboeren min vekket meg når jeg satt i senga og hytta med neven og snakket om rotasjon.

Klubben måtte gi seg til slutt. De fastboende går nå på vanlige skiftordninger.

– For klubben sin del så er vi ferdige med denne saken nå. Det har vært mye misnøye, men hadde jeg ikke gitt meg, så er det ikke sikkert bedriften hadde vært i dag.

Må være best i verden

En av de store utfordringene for gruva er å få tak i og beholde kompetanse i bedriften.

– Kirkens har den laveste arbeidsledigheten i Europa. Det er enormt med prosjekter som er i gang. Boligbygging, kaia skal bygges ut for flere milliarder, det skal bygges nytt sykehus og E6 skal oppgraderes. Det bygges oljeterminal, Coop skal bygge en diger butikk, og Biltema skal bygge. Så sitter vi der i gruva og skal konkurrere om de samme folkene…

I tillegg til lokale utfordringer, er det globale utfordringer. Malmen fra Sydvaranger Gruve selges på verdensmarkedet. For å overleve må bedriften gå med overskudd. Henning er sikker på at gruva fortsatt er åpen om 10 år, men utfordringer er det.

– I dag har vi den sjette dyreste malmen i verden. Vi må få kostnadsnivået ned, og kvaliteten opp, slår Henning fast.

Ifølge hovedtillitsvalgt, er det eneste de kan konkurrere på, kvaliteten.

– Vi må bli det foretrukne produktet. Det betyr at vi får bedre betalt for best kvalitet. Vi må jobbe optimalt, og kunne det vi gjør. Vi må være best i verden, avslutter han.

«Vi fikk hjelp fra en veldig dyktig dame på sosialkontoret. Vi fikk en løsning med kreditorene, med en nedbetalingsplan»

«Plutselig satt jeg på et LO-kontor, og jeg visste ingenting»

«Det var jævla tungt, slitsomt og artig. Herregud så mye jeg har lært»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.03.2014
12:00
25.03.2014 12:55Mest lest

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Martin Guttormsen Slørdal

Litauisk lønn på statsstøttet flyrute i Norge: Her er Hareides forklaring

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes

Jan-Erik Østlie

Rødt vil senke sperregrensa – Ap-politiker vil øke den

Debatt:

Roald Arentz

Roald Arentz

Tormod Ytrehus

Drosjesjåførene er blant Norges dårligst betalte arbeidstakere, skriver Roald Arentz

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Flere unge uføre under Erna Solbergs regjering. Her er hennes jobb-løsning

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

Colourbox

Helsefagarbeideren fikk sparken etter å ha snoket i en pasientjournal. Nå går saken til Høyesterett

Kari Elisabeth Kaski

Kari Elisabeth Kaski

Jan-Erik Østlie

Laksemilliardær advarte mot formuesskatt: – Uhorvelig frekt, svarer SV

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Helge Rønning Birkelund

Støre om Sp-angrep: – Vi er konkurrenter, men ikke motstandere

Illustrasjon

Illustrasjon

Colourbox.com

Frislipp for drosjer: Nesten 3.000 nye sjåfører har registrert seg i Oslo

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

LO/Trond Isaksen (pressefoto)

Ulovlig overvåking og manglende kontrakter: Her er funnene fra LOs sommerpatrulje

Erna Solberg er ikke like bekymret for ulikhetene i Norge som LO og venstresiden i norsk politikk.

Erna Solberg er ikke like bekymret for ulikhetene i Norge som LO og venstresiden i norsk politikk.

Helge Rønning Birkelund

Norge er verdensledende på små forskjeller, mener Erna Solberg. Hun vil nyansere debatten om ulikhet

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

Per Flakstad

Ap-politiker og Fagforbundet-medlem Tuva: – Vi trenger SV

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Solberg: Høyresiden har ikke mer ansvar for oppgjør med høyreekstremisme

De fem partilederne på venstresida har mer grunn til å glede seg over juli-tallene enn motstanderne på høyresida.

De fem partilederne på venstresida har mer grunn til å glede seg over juli-tallene enn motstanderne på høyresida.

Stortinget

Juli-tallene: Klart flertall for regjering med Ap, Sp og SV

Erlend Angelo

Sjømatbedriftene krever null moms på sjømat

Kommentar

Roger Heimli

Roger Heimli

Jan-Erik Østlie

Skattelette for unge vil øke forskjellene, skriver Stein Sneve

Per Sandberg gikk av som fiskeriminister og nestleder i Fremskrittspartiet i august 2018. I mars 2021 ble han enstemmig valgt som førstekandidat for Liberalistene i Oslo ved stortingsvalget til høsten.

Per Sandberg gikk av som fiskeriminister og nestleder i Fremskrittspartiet i august 2018. I mars 2021 ble han enstemmig valgt som førstekandidat for Liberalistene i Oslo ved stortingsvalget til høsten.

Jan-Erik Østlie

Liberalistene får en halv million i pengegave fra Bahamas

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Leif Martin Kirknes

Nye tall: Yrkesfag er mer populært enn studieforberedende

Jannicke Skaanes

Jannicke Skaanes

Alf Ragnar Olsen

Firebarnsmor og DNB-tillitsvalgt Jannicke har troen på valgfri bruk av hjemmekontor

Tormod Ytrehus

LO-forbund melder om færre permitterte

Kommentar

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Leif Martin Kirknes

Sp satser i nord, skriver Stein Sneve


Flere saker